Home page
Haber Menüsü


‘Telekomda serbestleşme hızlanmalı’
Telekomünikasyon Kurumu Üyesi Gülhan, telekomda serbestleşmenin 2004 yılından daha ileri bir tarihe ertelenmesinin ülkeye zarar getireceğini belirterek, serbestleşmenin hızlanmasını istedi.
İstanbul
AA
15 Ağustos— Telekomünikasyon Kurumu Üyesi Abdullah Raşit Gülhan, sektörde tekelin ortadan kalkması gerektiğini belirterek, “Serbestleşmenin 2004 yılından daha ileri bir tarihe ertelenmesi bu ülke için yarar getirmez, zarar getirir. Serbestleşmede en son kalan ülkeyiz, bizden geriye kalan Arap ülkeleri var “ dedi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) tarafından düzenlenen, “Türkiye’de Telekomünikasyon: Serbestleşmeyi Nasıl Hızlandırırız?” konulu panelde konuşan Gülhan, Telekomünikasyon Kurumu’nun hızlı olmadığını, ancak hızlı olmak için gerekeni yapmak zorunda olduğunu söyledi.
       Gülhan, kurumun yavaş hareket etmesinde kaynak sorunu olabileceğini belirterek, “Bundan sonra eğer kurum içinde belirli noktalarda gecikmeler olursa kurum, radikal kararlar alma yoluna gidecektir” dedi.
       Türkiye’ye “doğru dürüst” bir Telekomünikasyon Kurumu Kanunu kazandırmak istediklerini ifade eden Gülhan, roaming konusunda şunları söyledi:
       “Roaming olayının yeni yatırımcılar önünde bir sorun olabileceğini biliyoruz. Şu anda olay uluslararası tahkimde. Biz şu anda roaming konusunda karar veremeyiz. Hukukçulara baktırıyoruz. Eğer verebileceksek o an karar veririz.”
       
SERBESTLEŞME HIZLANMALI
       Gülhan, eğer tam serbest rekabet koşulları sağlandıysa Telekomünikasyon Kurumu gibi düzenleyici otoritelerin de görevini tamamladığını ifade ederek, “Bizim ömrümüz, tam ve serbest rekabet koşulları sağlanıncaya kadar var” dedi. Abdullah Raşit Gülhan, şunları kaydetti:
       “Eğer serbestleştirme 2007 yılına alınırsa bu ülke için yapılabilecek önemli kötülüklerden bir tanesi olacaktır. Tekelin ortadan kalkması gerekir. Serbestleşmenin 2004 yılından daha ileri bir tarihe ertelenmesi bu ülke için yarar getirmez, zarar getirir. Telekomünikasyon Kurumu da sektöre bakışını toplum menfaatleri diye gözetir. Türk Telekom A.Ş’nin değerinde belirli ölçülerde düşüşler olabilir ama şu anda 9.7 milyar dolar seviyesinde olan (GSM hariç) Türk telekomünikasyon pazarı eğer serbestleşme olsaydı daha büyük bir volume ulaşırdı.”
        Serbestleşmenin küreselleşen dünyanın gereği olduğunu dile getiren Gülhan, “Serbestleşmede en son kalan ülkeyiz, bizden geriye kalan Arap ülkeleri var. Biz serbestleşmenin mümkün olduğu kadar öne çekilmesini arzu ediyoruz” diye konuştu.
       
BEŞİNCİ GSM OPERATÖRÜ ZOR
       Hazine Müsteşarlığı Yabancı Sermaye Genel Müdürü Melek Us da yaptıkları analizlere göre, yabancı sermayenin Türkiye’ye gelmesi konusunda bazı soru işaretleri olduğunu belirterek, “Hangi yatırımcıyı çekeceğimizi bilmiyoruz, en büyük sıkıntımız burada. Özel sektör ve kamunun ortak strateji oluşturması gerekir” dedi.
       Operatörlerle ilgili olarak 5. operatörün yabancı sermaye açısından mümkün gözükmediğini kaydeden Us, böyle bir alanda yatırım yapmakta zorlanıldığını söyledi.
       Us, yabancı yatırımcıların Türkiye’ye geldiğinde ilk olarak telekomünikasyon hizmetlerinin nasıl olduğunu sorduklarını, Türkiye’nin yabancı sermaye açısından tek avantajının jeopolitik konumu olduğunu vurguladı.
       Melek Us, sektörün yatırım ve yapılması gerekenler konusunda kendileriyle işbirliği yapması gerektiğini belirterek, “Bu konuda sizden destek bekliyoruz” dedi.
       
DAHA LİBERAL BİR TELEKOM SEKTÖRÜ ŞART
       Koç Bilgi Grubu Stratejik Planlama Müdürü Murat Ardaç ise 16 ay sonra sektörün liberal olacağı konusunda beklentileri olduğunu ifade ederek, liberal telekom sektörüyle, sektördeki tüm oyuncuların adil, ticari mantık ve kurallara uygun, yıkıcı değil birbirlerini tamamlayıcı bir ortamda tüketiciye daha iyi hizmet vermesinin sağlanacağını kaydetti.
       Ardaç, 2004 yılına kadar yapılacak çok şey olduğunu vurgulayarak, “Zorunlu hazırlıkları yapmak için zaman yeterlidir. Bu iyi bir şekilde kullanılmalıdır” diye konuştu.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları