| | |
KREDİ DESTEĞİ İSTENECEK
Şirket yetkilileri, kara geçmeyi öngören yeni bir programın yürürlüğe konması için 1.8 milyar dolar tutarında kredi isteneceğini belirtirken, ücretlerde kısıntı yapılmazsa bunun da çözüm olmayabileceğini kaydettiler.
Havayolu şirketi, maaşlarda 30 günlük kesintiye giderken, sadece pilotlar ve yönetici personel maaş kesintisine onay verdi. Şirketin olası iflas açıklamasının ardından hisseleri New York borsasında 1.87 dolara kadar düşerken, kapanışta ancak 2.45 dolara alıcı bulabildi.
HİSSE FİYATLARI TABANA VURDU
Amerikan ekonomisinin tavan yaptığı 1997 yılında United Airlines şirketinin hisseleri 100 dolardan fazlasına satılıyordu.
11 Eylül saldırılarının neden olduğu sarsıntıdan kurtulamayan Amerikan havacılık sektörünün önde gelen şirketlerinden American Airlines, önceki gün, rakipleriyle rekabet edebilmek için 7 bin çalışanını işten çıkaracağını açıklamıştı.
Şirket yetkilileri, ayrıca kapasitelerini yüzde 9 azaltacaklarını ve işletme masrafları karını aşan 100 koltuklu 74 adet Fokker yolcu uçağını seferden kaldıracaklarını belirtmişlerdi. ABDnin 7. büyük ulusal havayolu şirketi US Airways de Pazar günü iflasını açıklamıştı.
US Airways, seferlerini sürdüreceğini ve gelecek yılın başında yeniden kara geçmeyi planladığını bildirmişti. Şirket yetkilileri, 11 Eylül saldırılarının krize soktuğu havayolu taşımacılığı sektörü içinde en çok etkilenen şirketin US Airways olduğunu belirtmişlerdi.
ABDde 11 Eylül saldırılarının ticari havacılık sektöründe şu ana kadar 10 milyar doları aşkın kayba neden olduğu hesaplanıyor. | |