Home page
Haber Menüsü


Cem: Sendikal özgürlükler korunmalı
YTP Genel Başkanı İsmail Cem, “Sendikal özgürlüklerin korunması, zedeleyici bazı alışkanlıkların ve uygulamaların da durdurulması gerekmektedir” dedi.
Ankara
AA
6 Ağustos— YTP Genel Başkanı İsmail Cem, Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral’i konfederasyon genel merkezindeki makamında ziyaret etti. Makamdaki görüşmenin ardından Türk-İş toplantı salonunda gazetecilere bilgi veren Meral, Cem’in ilk ziyaretini Türk-İş’e gerçekleştirmiş olmasından memnuniyet duyduklarını söyledi ve partilerinin hayırlı olmasını diledi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İş Güvencesi Yasa Tasarısı’nın 210 milletvekilinin ve siyasi partilerin grup başkanvekillerinin imzalarıyla Meclis gündemine taşındığını anlatan Meral, şöyle devam etti:
       “İş Güvencesi Yasa Tasarısı’nın işverene getirdiği tek kuruşluk külfet yoktur. Aslında büyük oranda abartılacak bir tarafı da yoktur. Yasa tasarısında 10 kişilik konum muhafaza edilirse, işveren Tasarrufu Teşvik Fonu’nda olduğu gibi, işyerlerini 10 kişiye bölecek ve bu yasanın uygulanmaması için gereğini yapacaktır.
       Bugün işverenlerin bu kadar yüksek sesle konuşmalarından rahatsız olduğumuzu, üzüntü duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Düne kadar TOBB Başkanı ve TÜSİAD Başkanı bu yasanın çıkması gerektiğini söyledi. Nedense bugün kaçak işçi çalıştıran işyerlerinin bazı patronlarının tepkisinden olacak ki, biraz işverenler seslerini yükseltmeye başladı.”
       
“ÖZGÜRLÜKLER BİR BÜTÜNDÜR”
       YTP Lideri Cem de ilk ziyaretini Türkiye’nin belkemiği ve başlıca örgütü olan Türk-İş’e yapmalarının doğru bir tercih olduğunu ifade etti. Meral ile iş güvencesi konusunu görüştüklerini belirten Cem, bütün özgürlüklerin bir bütün olduklarını kaydederek, “Bizim anlayışımız bunların içinde bir ayrım yapılmamasıdır” dedi.
DİSK: Yasanın takipçisiyiz

       Sendikal, bireysel ve inanç özgürlüklerinin tamamının bir bütün olduğunu ifade eden Cem, “Anlayışımız, bu özgürlüklerin bütün olarak benimsenmesidir. Sendikal özgürlükler bütün Türkiye’nin özgürlüğüdür. Sendikal özgürlüklerin korunması, zedeleyici bazı alışkanlıkların ve uygulamaların da durdurulması gerekmektedir” diye konuştu.
       
“İŞÇİ VE İŞVEREN UZLAŞMALI”
       İş güvencesi konusunda ekonominin iki temel unsuru olan işveren ile işçinin uzlaşması ile bir sonuç alınması gerektiğine dikkati çeken Cem, şöyle konuştu:
       “Ekonominin iki temel unsurunu bir zıtlaşma içinde görmek, bir zıtlaşmadan sonuç alınmasını beklemek geçmişte sonuç vermemiştir. Bizim yaklaşımımız bir uzlaşmadır, bir uzlaşma ile bu konunun çözümlenmesidir.
       Uzlaşmazlığın Meclis’e yansıyıp, yeni uzlaşmazlıklara yol açmamasıdır. Bizim önerimiz, bu tartışmalı konunun mümkünse bir uzlaşmaya dönüştürülmesi ve bir uzlaşılmış metnin, olayın siyasete aktarılması...
       Bu konular, istekle, dilekle, öneriyle çözülmez. Üretimin ve istihdamın geri düştüğü şu dönemde, bir zıtlaşmaya gitmeden, konunun çözümlenmesi ve böylece işçi ve işverenimize olumlu bir katkının bu yasayla gerçekleşmesini umuyorum.”
       Cem, Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu’nun yasa tasarısına destek verip vermeyeceklerini açıklamasını istemesi üzerine de sorulara yanıt vermeyeceğini belirterek, sadece açıklama yapmak üzere konuştuğunu söyledi.
       
İŞVEREN HÜKÜMETİ YÖNLENDİRİYOR
       Bayram Meral de “Cem’den tasarı konusunda nasıl yanıt aldınız?” sorusu üzerine, şöyle konuştu: “Sayın Genel Başkan, işverenle bu konuyu görüşme imkanınız var mı, diye ima etti. Bu yasa, 9 profesör tarafından hazırlandı, kesimler tarafından kabul edildi. Bakanlar Kurulu’nda imzalandı, sonunda Yüce Meclis’e geldi.
       İşveren diyor ki, ‘İş Yasası da bununla birlikte görüşülsün.’ Şu anda İş Yasası bitmemiş, 9 profesörün onayından geçmemiş, bizim gündemimize gelmemiş. Bakanlar Kurulu imzalamamış, Meclis’e gelmemiş. Bu yasanın neyi görüşülür, bununla birlikte? İşveren diyor ki, ‘Bu yasa dursun.’ Bu bir haksızlıktır. Bunun getirdiği bir mali külfet yok.
       Kusura bakmasınlar, işveren kesimi her zaman hükümeti yönlendirmeyi, Meclis’e baskı yapmayı bir alışkanlık haline getirmiş. Lütfen bu alışkanlığından vazgeçsin.”
       Cem, Türk-İş Genel Merkezi’nden Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Gemici ile ayrılırken, gazetecilerin sorusu üzerine, parti amblemini değiştirmeyi düşündüklerini söyledi.
       
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları