Home page
Haber Menüsü


Derviş: Önceliğim ekonomi  
  Devlet Bakanı Kemal Derviş, DSP Grup Başkanvekili Emrehan Halıcı’nın “ya siyaset ya bakanlık, ikisinden birini tercih et” açıklamarına karşılık “görevimin başındayım” mesajı verdi.

Ankara
NTV-MSNBC
 
   6 Ağustos—  Eskişehir Ticaret Odası’nda bir konuşma yapan Kemal Derviş, görevinin bittiği güne kadar önceliği bakanlığına vereceğini bildirdi. 

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Devlet Bakanı Kemal Derviş, Türkiye’nin şu andaki en önemli sorununu iyi yönetimin sağlanması olarak nitelendirdi. Derviş, bunu gerçekleştirmek için güçlü iktidarların gerektiğini vurgulayarak, devlette yeniden yapılanmanın şart olduğunu söyledi. Derviş, Türkiye’nin önümüzdeki günlerde de koalisyonlarla yönetilebileceğine işaret ederek, “Koalisyonlar iktidar olmak için değil, vizyon birliğiyle kurulmalı” dedi.
       
“EKSİKLİKLER VAR”
       Kemal Derviş, Merkez Bankası ve BDDK’nın bağımsızlığının önemine dikkat çekerek, bu kurumlara kimsenin karışamayı başaramadığını, bunun da krizden çıkış sürecinde piyasalara yönelik olumlu bir mesaj olduğunu söyledi.
       Derviş, Türkiye’nin birçok yapısal reformu gerçekleştirdiğini belirtirken, eksiklikleri de şöyle açıkladı:
       “Avrupa’yla mesafeyi kapatacak büyüme hızını bunlarla kapatamayız. Hepsinden önemlisi iyi yönetim. Bunu gerçekleştirmek için güçlü iktidar gerekiyor. Bunu 36 bakanla yapmak zor. Bunu yapmak siyaset işi, teknokratın bunu yapması zor. Devlette çok ciddi yeniden yapılanma lazım.”
       
“TARİH KİTAPLARI YAZACAK”
       Kemal Derviş, önümüzdeki dönemde Türkiye’nin yeniden koalisyon hükümetleriyle yönetilebileceğine de işaret ederek, koalisyon yapılarına ilişkin uyarılarda bulundu. Siyasetteki bölünmüş yapıdan toparlanmış yapıya geçilmesi gerektiğini anlattı.
       Son dönemde yapılan reformları ve çıkarılan yasaları öven ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı, “İleride bu Meclis’in onayladığı ekonomik ve sosyal reformları, ayrıca AB uyum yasalarını sanıyorum tarih kitapları övgüyle yazacak diye konuştu.
       
DSP: Derviş karar vermeli
Derviş konuşmasında, “Son 18 ayda yapılan sadece bir istikrara geri dönüş, bir makro ekonomik dengeleri yeniden tesis etme çabası değildi, aynı zamanda çok önemli yapısal değişikliklerde desteğinizle yapıldı“ ifadesini kullandı.
        Kriz sonrası makro ekonomik dengelerin yeniden tesis edilmesi için çaba gösterildiğini anlatan Derviş, “Çok da ağırlaşmış bir borç yüküyle birlikte bunu Türkiye yapabildi. Fakat burada tabi bu işin, makro ekonomik denge açısından, üç tane önemli boyutu var.
        Birincisi döviz piyasalarında işleyebilecek bir sisteme götürmek olayı, burada yaşadığımız darbelerden sonra, Şubat darbesi ilk darbe değil, 1994‘te olmuştu. Kasım‘daki çalkalanma ve ondan sonra Şubat geldi. Yani sabit bir kur politikasına geri dönmek mümkün değildi ve inandırıcı olmazdı ve bu kura da hücum olurdu“ diye konuştu.
       
ESNEK KURUN ÖNEMİ
        Esnek kurun, ekonomide güven verdiğini ve sabit kurun risklerini taşımadığını vurgulayan Devlet Bakanı Derviş, sözlerini şöyle sürdürdü:
       “Sayın Başbakan‘ın, maalesef hastaneye gittiği günü hatırlayın. Çok endişe uyanmıştı toplumda, acaba ne olacak, tam da bilinmiyor, nedir? Ne kadar ciddidir? ve ne zaman çıkacak? bugün sabit bir kurla yaşasaydı ekonomimiz büyük felaket olabilirdi. Merkez Bankası 19-20 Şubat olaylarında olduğu gibi bir günde 10 milyar dolar harcamak mecburiyetinde kalabilirdi. Bunu harcayacak gücü var belki, ama bu 10 milyar dolara çok yazık olurdu.
        Dolayısıyla, esnek kurun bize verdiği emniyet var bir güç var. Herhangi bir olay olabilir Allah saklasın, yani kimse bunu önceden göremeyebilir. İçerde veya dışarıda şuursuz bir olayda işleyen milletin biraz alışmış olduğu esnek kur rejiminde, sabit kur rejiminde yaşanan ani kayıp, ani çöküş olamaz. Kur bunu önlüyor. Bu esneklik bunu önlüyor ve bunu yani şuanda tesis etmiş durumdayız. Tabi buna alışmak kolay değil, maliyetsiz de değil. Hiç şüphesiz ekonomik yaşamımıza girişimlerimize bir zararı da oluyor zaman zaman belirsizlik.
        Fakat bugünkü şartlar altında, serbest bir kur rejimiyle makro ekonomiyi yönetmek gerçekten daha sağlıklı ve daha emniyetli bir yöntem. Tabiki olumlu bir çok etkinin biraraya gelmesiyle, bu serbest kurdaki dalgalanmanın azalması vlazım, daha istikrarlı hale gelmesi lazım. Ama kurun serbest kalmasında büyük yarar var.“
       
“BAKAN SAYISI DÜŞMELİ”
       Vergi reformu yapılması gerektiğinin altını çizen Derviş, sağlık ve eğitim harcamalarının artırılması gerektiğini, bakan sayasının da düşürülebileceğini anlattı.
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları