Home page
Haber Menüsü


Paşabahçe Fabrikası kapatıldı
İstanbul Beykoz’daki Paşabahçe Cam Fabrikası, yarından itibaren kapatılıyor. Şişe Cam’dan yapılan açıklamada, 873 çalışandan 708 tanesine iş imkanı sağlandığı, gerisinin emekli edildiği kaydedildi.
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
5 Ağustos— Türkiye Şişe Cam Fabrikaları, Beykoz’daki Paşabahçe Şişecam Fabrikası’nın kapatılmasını kararlaştırdı. 873 işçinin 15 günlük ücretli izin süresinin tamamlanması ardından; Şişe ve Cam Ev Eşyası Grubu Başkanı Gülsüm Azeri, “Paşabahçe Beykoz Fabrikası, 6 Ağustos 2002 tarihi itibariyle kapatıldı” açıklamasında bulundu.

   
 
       
   
MSNBC News Paşabahçe cam eşyada dünya devi
MSNBC News Paşabahçe Beykoz Fabrikası'nda eylem
MSNBC News Paşabahçe'de eylem ikinci haftasında
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Azeri, yaptığı basın toplantısında, 22 Temmuz 2002 günü üretimi durdurularak çalışanlarına 15 gün ücretli izin verilen Paşabahçe Beykoz Fabrikası’nın, yarın itibariyle kapatıldığını açıkladı.
       Çalışanların mağdur olmaması için kapsamlı bir çözüm paketi yürürlüğe koyduklarını ifade eden Azeri, “Şişecam Topluluğu, bütün imkanlarını seferber ederek, 873 çalışanının emekliliğe hak kazananlar dışında 708’ine iş imkanı sağladı” diye konuştu.
       Azeri, yeni iş imkanından yararlanmak istemeyen çalışanlara teşvik ödemesi yapılacağını, bunun da yasal kıdem tazminatı tutarının yüzde 25 fazlası şeklinde olacağını kaydetti.
       Gülsüm Azeri, Şişecam Beykoz Fabrikası çalışanlarının hizmet akitlerinin bugün itibariyle sona erdirileceğini belirterek, işçilere verilecek imkanları şöyle anlattı:
       “2002 yılı emeklilerine yasal kıdem ve ihbar tazminatı tutarları ödenecek. Hizmet akdi feshedilen işçilerden 2003 emeklilerine yasal kıdem ve ihbar tazminatları dışında, kıdem tazminatları tutarının yüzde 18’i kadar teşvik primi ödenecek. Bu oran, 2003 yılından sonra emekli olacaklar için, 2004 emeklilerine yüzde 20, 2005 emeklilerine yüzde 22, emekliliğe 2006 yılından itibaren hak kazanacaklara ise yüzde 25 teşvik primi olarak ödenecek. Bu yöntemden yararlanmak isteyenler, 12 Ağustos tarihine kadar yazılı başvuruda bulunacak. Teşvikli işten ayrılmak istemeyenler ise yeni iş talebinde bulunabilecek. 2003, 2004 ve 2005 emeklileri dışında kalan 708 çalışana Şişecam, çeşitli yörelerdeki iş yerlerinde iş imkanı sağlayacak. Bu yöntemden yaralanmak isteyenler de 9 Ağustos’a kadar yazılı başvuruda bulunacak.
       Süresi içinde müracaat edenlere 11 Ağustos günü yeni iş yerleri bildirilecek ve tayinleri gerçekleşecek. Yeni işi tercih edenlere gittikleri işyerlerindeki çalışanlara ödenen sosyal haklar aynen uygulanacak. Ayrıca, gidecekleri semte göre ev taşıma yardımı ödenecek.”
       Şişecam Genel Sekreteri Rüştü Bozkurt, haftasonu yaptığı açıklamada, Beykoz fabrikasında yeniden üretime geçilmesinin mümkün olmayacağını belirtmişti.
       
TÜRKİYE’NİN İLK CAM FABRİKASI
       Bulunduğu semtin adını marka olarak Paşabahçe’ye veren Beykoz Fabrikası, tüm cam üretim tesislerinin de öncüsü.
       Atatürk’ün imzaladığı kararname ile 17 Şubat 1934 yılında Türk cam sanayiini kurma görevini üstlenen İş Bankası, 14 Ağustos 1934 yılında Beykoz Fabrikası’nın temelini attı.
       4 Temmuz 1935’te 400 çalışanıyla üretime başlayan Beykoz Paşabahçe Fabrikası’nı Kırklareli, Mersin ve Eskişehir izledi.
       
ÜRETİMDEKİ PAY YÜZDE 12
       Şirketten yapılan açıklamada, Şişe Cam bünyesindeki Beykoz, Kırklareli, Mersin, Eskişehir ve Denizli fabrikalarında yılda yaklaşık 305 bin ton cam eşyası üretilirken; Beykoz Fabrikası’nın bu üretim içindeki payının yüzde 12 civarında olduğu kaydedilmişti.
       Bu fabrikadaki sorunların sektörün genelinden değil kendine özgü durumlardan kaynaklandığı belirtilen açıklamada, fabrikanın 1998-2001 yıllarını kapsayan 4 yıllık dönemde 71.5 milyon dolar zarara, sermaye kaybına yol açtığına dikkat çekilmişti.
       
   
MSNBC News İMKB'DEN ŞİRKET HABERLERİ
MSNBC News İMKB şirketlerinin 2001 bilançoları
MSNBC News İBS-NTVMSNBC'den İMKB verileri ve şirket profilleri
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları