Home page
Haber Menüsü


Marilyn Monroe olmak
Bundan tam 40 yıl önce 5 Ağustos’ta yaşama veda eden efsanevi yıldızın gençlik döneminde çekilen ve hiçbiryerde yayımlanmayan fotoğraflarından oluşan bir koleksiyon bulundu.
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    5 Ağustos—  Monroe’nun gerçek adı Norma Jean’ı kullandığı dönemde Andre De Dienes tarafından çekilen fotoğrafları sanatçının ölümünün 40. yılı anısına bir kitapta toplanacak. 1945 yılında çekilen fotoğraflar, yıldızın, 19 yaşındaki masum gençkızdan, sarı saçlı baygın bakışlı, seksi gülüşlü Marilyn Monroe’ya doğru geçirdiği değişimleri yansıtmasıyla da belgesel niteliği taşıyor.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 

       Kısa bir süre önce Monroe’nun 19 yaşında çektirdiği ve daha önce hiç yayımlanmamış fotoğrafları bulundu.
       1942 yılında henüz 16 yaşındayken, uçak tamircisi olan 21 yaşındaki James Doughtery ile evlenen Monroe, dört yıl süren evliliğin ardından modellik yapmaya başladı. Ancak 1945 yılında henüz 19 yaşındayken adı sanı pek duyulmamış Andre de Dienes adlı bir fotoğrafçının objektifine poz verdi. Durum bu fotoğraflar bulunana kadar bilinemedi çünkü de Dienes’in çektiği binlerce fotoğrafın çoğu hiçbiryerde yayımlanmamıştı. Fotoğrafların sarı saçları ve baygın bakışlarıyla yarıçıplak Marilyn’e ait olduğu söylenemezdi çünkü onlar, koyu renk dalgalı saçları ve masum gülüşüyle Norma Jean Baker’a aitti. Binlerce fotoğraftan oluşan koleksiyon adeta Norma’nın Marilyn olma yönünde geçirdiği değişimleri gösteren bir belgesel niteliğinde.

       Bu fotoğrafların hemen ardından altın sarısı saçlarıyla seksi pozlar vermeye başlayan Monroe, çekimler sırasında RKO’nun başkanı Howard Hughes’un dikkatini çekti ve sinemaya transfer oldu. Altı aylık süre için hafta başına 125 dolar alacak olan yıldız, 1947 yılında ilk filmine imza attı. Kariyeri boyuncada 30 kadar filmde rol aldı. Bu filmlerin en sevilenleri arasında All About Eve (1950), Don’t Bother to Knock (1952), Clash by Night (1952), Niagara (1953), Gentlemen Prefer Blondes-Erkekler Sarışınları Sever (1953), How to Marry a Millionaire (1953), The Seve Year Itch - Yaz Bekarı (1955), Bus Stop - Otobüs Durağı (1956), Some Like It Hot - Bazıları Sıcak Sever (1959), The Misfits - Uygunsuzlar (1961) yeralıyor.
       Efsanevi yıldızın 40. ölümü yıldönümünde geniş bir hayran kitlesi biraraya geldi ve sanatçının onuruna kadeh kaldırdı. 5 Ağustos 1962 yılında ateşini düşürmek ve ağrılarını dindirmek için aşırı dozda uyku hapı alan Monroe son nefesini verdiğinde henüz 36 yaşındaydı.
       
BİR EFSANENİN DOĞUŞU

       Marilyn Monroe kameraları severdi. Aslında bu duygunun karşılıklı olduğu söylenebilir. Zaten ilk dönem fotoğraflarının muhteşemliği onun bu konuda doğal bir yeteneği olduğunun göstergesi...
       Marilyn’in İkinci Dünya Savaşı sırasında bir ordu fotoğrafçısı tarafından çekilen fotoğrafını saymazsak Andre de Dienes onun fotoğraflarını çeken ilk fotoğrafçıydı diyebiliriz.
       De Dienes, Marilyn’e 1945 sonlarında, o Norma Jeane Dougherty iken rastladı. Trajik bir figür, vamp kadın ikonu gibi yakıştırmalar gelecek zaman için geçerliydi...de Dienes’in gördüğü ve fotoğrafında yakaladığı ise, aklında kamera karşısına geçme şansına sahip olmanın mutluluğu olmayan, sadece güzel bir kadındı.
       De Dienes’in ortaya çıkarılan abartılı çalışması ‘Marilyn’, adeta yeni bir gezegeni keşfetme çabası gibi. Bunlar muhteşem şekilde kopyalanmış birinci sınıf resimler. Güncel standartlara göre hayli klişe olsalar da (Marilyn plajda voleybol oynarken ya da Heidi’ye benzer bir şekilde bir kuzu ile poz verirken çekilmiş), en sıradan pozlar bile gayet etkileyici. Hepsinden önemlisi fotoğraflardaki bu kadın henüz Marilyn’e benzemiyor. Saçları daha koyu ve kıvırcık. Deneyimsiz, antremansız ve nasıl poz vereceğini henüz bilmiyor. Kısacası, henüz mükemmel ve hala tamamıyle insan.
       
DE DIENES’İN AŞKI


       
       Şuna hiç şüphe yok ki, De Dienes, ona Hollywood’daki apartman dairesinde ilk rastladığında aşık olmuştu. Ancak Kaliforniya çölünden Oregon karlarına kadar onunla birlikte seyahat etmeye ikna olmuş bir modelden daha fazlasını talep etmesi zordu. Zamanının büyük kısmını onu kendisiyle birlikte olmaya ikna etmek için harcadı. Sonunda Marilyn razı oldu ve evlenmeyi bile düşündüler. Hikayenin en az ilgi çekici kısmı bundan sonrası. Önemli olan bu yolculuk sırasında çekilen fotoğraflardı.
       De Dienes, Monroe’nun hayatının sonuna kadar onun fotoğraflarını çekti. Fakat sonraki fotoğraflar daha az ilgi çekiciydi. Zaten kısa süre sonra hem Marilyn hem de bütün Hollywood daha önceki pozlarda parıldayan gençkızı, Norma Jeane’i unuttu. Yine de De Dienes, Marilyn’de öbür fotoğrafçıların gözden kaçırdığı, bir hoşluk bulmuştu. En azından Marilyn onun kamerası karşısında korumasız kalacak kadar ona güvenmişti. De Dienes’in elinde bu hüzünlü aşktan kalan tek şey tutkulu ve samimi fotoğraflardı.
       
GİZLİ HAZİNE

       De Dienes yaşamı boyunca bir çok Monroe fotoğrafı yayımladı ama büyük çoğunluğunu gizli bir hazine gibi kendine sakladı. Hatta ayırdığı birkısmını günlüğünün bir kopyasıyla birlikte Hollywood’daki evinin arka bahçesine gömdü (neden bunları ayırdığı bilinmiyor). Onları tekrar günışığına çıkarmayı ise yaklaşık 10 yıl sonra akıl etti. Gömdüğü fotoğrafları tamamen unutmuştu.
       Fotoğraflar büyük sarı bir kutunun içinde duruyordu. Kutu, Kodak kutuları gibiydi ve fotoğrafçıların negatifleri ve fotoğrafları saklamak için kullandıkları türdendi. Kısa bir süre önce kitabın editörü Steve Crist arşivin açılması için De Dienes’in eşini ikna etti. 1984 yılında ölen Dienes’in ardından ilk kez açılan arşivde siyah-beyaz ve renkli yüzlerce Marilyn fotoğrafıyla doluydu. Ancak bahsedilmesi gereken tek şey modelin güzelliği değil. Öyle ki aşık bir fotoğrafçının bakışından yansıyan portre çalışmaları çok başarılı.
       
MONROE ANISINA TÖREN
       Efsane film yıldızı Marilyn Monroe, ölümünün 40. yıldönümünde hayranları tarafından West Wood Memorial Park’da düzenlenen törenle anıldı. Çok sayıda hayranının, mezarına onlarca çiçek buketi bıraktığı Monroe’yu ziyaret edenler arasında bulunan arkadaşı Robert Slatzer’ın, ünlü sanatçının mezarına, uzun saplı 40 gülden yapılmış ve Monroe’nun dalgın bakışlı bir resminin bulunduğu bir çelenk bıraktığı gözlendi.
       Monroe hakkında yazdığı “Marilyn Monroe’nun Hayatı ve Şüpheli Ölümü” adlı kitabıyla ün kazanan 75 yaşındaki Slatzer, Monroe’nun ölüm yıldönümü nedeniyle düzenlenen törende yaptığı konuşmada, “O, bütün çiçekleri severdi, ama en çok beyaz güllerden hoşlanırdı. Onu her zaman kahkaha atarken, gülerken ve diğerleri için iyi şeyler hayal ederken hatırlayacağım” dedi.
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları