Home page
Haber Menüsü


Irak’ın davetine soğuk tepki
 
Bağdat yönetiminin, BM silah denetim komisyonu başkanını Irak’a davet etmesine ABD ve BM’den soğuk tepki geldi.  
BM silah denetçileri, 1998 yılında Irak'tan ayrılmışlardı.
 
New York
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
2 Ağustos —  ABD’nin BM Güvenlik Konseyi sözcüsü Sean McCormack, Irak’ın, sınırsız ve şartsız silah denetimine izin vermesi gerektiğini söyledi. Mc Cormack, Irak’ın silah denetçilerini davet etmesinin, ABD’nin Irak’ta rejim değişikliği amaçlayan politikasını değiştirmeyeceğini de belirtti. Birleşmiş Milletler’den yapılan açıklamada da, Irak’ın silah denetçilerinin dönüşü için ortaya koyduğu şartların, BM kararlarıyla uyuşmazlık içinde olduğu belirtildi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bağdat yönetiminin, BM silah denetim komisyonunun Başkanı Hans Blix ve bazı uzmanları görüşmeler için Irak’a davet ederek, denetçilerin dönüşünün mümkün olabileceği sinyalleri vermesi, ABD tarafından şüpheyle karşılandı. ABD Başkanı Bush’la görüşmeye hazırlanan ABD’nin BM Güvenlik Konseyi sözcüsü Sean McCormack, Saddam Hüseyin’in, hiç bir şart koymadan, silah denetçilerini ülkeye alması gerektiğini söyledi.
       
“POLİTİKAMIZ DEĞİŞMEZ”
       Bush yönetiminin ‘Irak’ta rejim değişikliği’ politikasının silah denetçileriyle ilgili gelişmeler sonucu değişip değişmeyeceği yolundaki bir soruya ise, McCormack, “Politikamız aynıdır. 1995’ten beri politikamız, Irak’ta rejim değişikliği olması yönündedir’ diye konuştu.
       
POWELL’DAN GECİKTİRME ELEŞTİRİSİ
       ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell da Irak’ı sahip olduğu silahları yoketmek yerine BM silah denetçilerini çağırarak silahsızlanma yükümlülüklerini ertelemeye çalışmakla suçladı. Irak’ın her seferinde silahsızlanmak ve silah programını sona erdirme konusundaki BM yükümlülüklerinden kurtulmaya çalıştığını belirterek Irak’ın bunu yapmasına izin vermeyeceklerini ifade etti.
       
BM: IRAK’IN ŞARTLARI, KARARLARIMIZA TERS
       Birleşmiş Milletler de, Irak Dışişleri Bakanı Naci Sabri’nin BM Genel Sekreteri Kofi Annan’a bir mektup yazarak silah denetçilerini görüşmeler için Irak’a davet etmesine soğuk tepki gösterdi. BM Sözcüsü Fred Eckhard, BM Genel Sekreteri Annan’ın mektubu olumlu karşıladığını, fakat ‘Irak’ın önerdiği prosedürün, BM Güvenlik Konseyi’nin 1999 yılında aldığı karara ters düştüğünü’ söyledi.
       
IRAK’IN GÖRÜŞME DAVETİ
       Irak Dışişleri Bakanı Naci Sabri tarafından BM Genel Sekreteri Kofi Annan’a gönderilen mektupta, Blix’in Bağdat’a davet edildiği belirtilmişti. Mektupta, Irak’ın, başdenetçi Blix ve kendisine bağlı uzmanları, ‘izleme ve denetleme faaliyetlerinin yeni aşaması için sağlam bir temel oluşturmak ve bu aşamadan daha da ileriye gitmek amacıyla’ davet ettiği mesajı iletildi.
       
DENETÇİLERİN DÖNÜŞÜ İÇİN ADIM
       
  DİĞER IRAK HABERLERİ
Bush: Zaman tükeniyor
İngiltere'de Irak hazırlığı
Savaşa destek düşüyor
Kürtler yeniden toplanıyor
Iraklı muhaliflerde çatlak
Irak’ın davetinin, BM silah denetçilerinin Bağdat’a dönüşü konusunda bir ilk adım olabileceği belirtiliyor. BM silah denetçilerine yapılan davet, ABD’nin Irak’a karşı söylemini sertleştirdiği ve operasyon senaryolarının dünya kamuoyunu meşgul ettiği sırada geldi.
        BM silah denetçileri, Irak’tan, ABD ve İngiltere’nin silah denetleme uzmanlarıyla işbirliği yapmadığı gerekçesiyle Irak’a yönelik hava harekatı başlamadan bir gün önce Aralık 1998’de ayrılmışlardı.
       
IRAK, GÖRÜŞMELERİN SÜRMESİNDEN YANA
ABD'nin tezi: Irak kitle imha silahı geliştiriyor
       Bu arada Irak Devlet Başkanı Yardımcısı Taha Yasin Ramazan, silah denetçilerinin ülkeye dönüşü ve yaptırımlara ilişkin sorunların çözümü için BM ile görüşmelerin sürdürülmesi çağrısını yineledi.
       Ramazan, Irak uydu televizyonuna yaptığı açıklamada, “Irak, BM Güvenlik Konseyi kararlarına dayalı bir diyalogun, bu kararların tam anlamıyla uygulanmasını garanti edecek sağlıklı bir çözüm olduğuna inanıyor” dedi.
       
OPERASYON TEZİ ÇÜRÜR
       Uluslararası toplum, silah denetçilerinin ülkeye girişine izin verilmesi için Irak’a baskı yapıyordu. ABD, son dönemde, kitle imha silahı ürettiğini öne sürdüğü Irak’a karşı söylemini sertleştirmişti. Irak’ın, silah denetçilerini kabul etmesi halinde, ABD’nin bu ülkeye operasyon düzenlemek için ortaya koyduğu tezin geçersiz kılınacağı belirtiliyor.
  Silah denetiminde dönüm noktaları
Şubat 1991: Körfez Savaşı bitti. Irak'a yönelik BM yaptırımları ve silah denetimi başladı.
Ocak 1998: Irak, silah denetçilerini AB casusluğu yapmakla suçladı.
Şubat 1998: Kofi Annan, Bağdat'la anlaşmaya vardı.
Ekim 1998: Irak, Unscom'la işbirliğini kesti.
Kasım 1998: Denetçiler yeniden Irak'a döndü.
Aralık 1998: BM denetçileri geri çekti. ABD hava saldırısına başladı.
Aralık 1999: Unscom'un yerini Unmovic aldı.
Temmuz 2002: BM-Irak görüşmeleri sona erdi. Anlaşmaya varılamadı.
Ağustos 2002: Irak, Unmovic şefini Bağdat'a davet etti.
(Kaynak: BBC)

İNGİLTERE ŞÜPHECİ, RUSYA MEMNUN
       İngiliz hükümeti, Irak’ın uluslararası silah müfetişlerini davetine şüpheyle yaklaştı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, “Saddam’ın önerisini şüpheyle karşılıyoruz, zira Saddam yanıltıcı manevraların ustasıdır. Geçmişi de, sözlerini pek tutmadığını gösteriyor” dedi. Sözcü, “Irak’ın yapacağı şey belli: BM silah müfettişlerinin istedikleri zaman, istedikleri yerde denetim yapmalarına izin vermek...” diye konuştu.
       Rusya ise, Irak’ın BM’ye yaptığı davetten memnuniyet duyduğunu açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Irak’ın önerisinin, sorunun BM kararlarıyla uyumlu bir şekilde siyasi ve diplomatik alanda çözülmesine yönelik önemli bir adım olduğuna inandıkları” ifade edildi.
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları