| | | Mark Parris, Türklerin, Saddamın devrilmesi fikrinden nefret ettiğini de kaydetti. Türkiyenin, Irakta rejim değişikliğine olumsuz bakmasının nedenlerini, güvenlik, ekonomi ve stratejik bakımlardan Türkiyenin, Körfez Savaşından kaybeden olarak çıkmasından kaynaklandığını söyleyen Parris, terör örgütü PKKnın, durumu sömürerek operasyonlarını genişlettiğini hatırlattı. Parris, Türkiyenin 40 ila 80 milyar dolar kaybettiğini ifade etti.
ABD Irak planlarını sorguluyor

TÜRKİYE DURUMDAN MEMNUN DEĞİL
Mark Parris, Ankara, Irak merkezi yönetiminin çekilmesiyle açılan boşluğun, de facto bir Kürt devletinin kuruluşuna doğru atılmış adım olarak, yerel yönetim organları tarafından doldurulduğunu gördü dedi. Türkiyenin şu anda, mevcut statüden ve Kuzey Irakta ortaya çıkan durumdan memnun olmadığını da belirten Parris, Saddamın gitmesinin Türkiye için daha iyi olacağını ve Türkiyenin de bu avantajların, özellikle ekonomik açıdan farkında bulunduğunu söyledi.
OPERASYON SONRASI ENDİŞE YARATIYOR
Parris, Körfez Savaşı deneyiminin ardından Türkiyenin, ABDnin Irakın iç dinamiklerini yeterince anladığına ve Irakın toprak bütünlüğüne önem verdiğine güvenmediğini, Saddamın devrilmesi sürecinde ABDnin, Türkiyenin çıkarlarını gözetmeyeceğinden endişe ettiğini de kaydetti. Mark Parris, Her şey planlandığı gibi gitmediği takdirde, ABDnin projeyi ilerletmeyeceği ve Türkiyeyi yine, düşman veya kaos içinde bir komşuyla karşı karşıya bırakacağından endişe ediliyor dedi. Türklerin yine de gerçekçi olduğunu belirten Parris, Eğer ABD Saddamın peşinden giderse Ankaranın yerinde oturmak gibi bir lüksü olmayacak. Türkiye, kendi çıkarları için herhangi bir operasyonun planlama ve uygulanmasının içinde olmaya ihtiyaç duyacak diye konuştu.
EKONOMİK GARANTİ GEREK
Mark Parris, Türkiye, geçen sefer olduğu gibi, sırf doğru tarafta olduğu için ekonomik bir bedel ödemek istemeyecektir. Borçların silinmesi, ek ekonomik ve askeri yardım, ABDnin IMF içindeki desteğinin devamına ilişkin garanti isteyecektir ifadelerini kullandı.
TÜRKİYENİN MUSUL VE KERKÜKTE GÖZÜ YOK
En önemli danışma alanının Kuzey Irak olacağına dikkati çeken Parris, Amerikan basınında, Türkiyenin rolüne ilişkin provokatif haberler yer alabileceğini, ancak kimsenin, Türk tanklarının Bağdata girmesini beklememesi gerektiğini vurguladı. Parris ayrıca, Ankarada kimsenin, Musul ve Kerkükteki petrol yataklarını almayı hesaplamadığını, Türkiyenin, Irakın birliği ve toprak bütünlüğünü korumada ciddi olduğunu söyledi. Ancak Parris, Musul ve Kerkükü Kürtlerin almaya kalkması halinde, Türkiyenin buna izin vermektense bu kentleri ele geçireceğine ilişkin Türk basınındaki haberlere dikkati çekti. Parris, Türkiyenin sıkıntı hissedeceği bir başka alanın, Kuzeye yerleştirilecek Amerikan askeri ve diğer personel olacağını da kaydetti. Mark Parris, konuşmasının sonunda, Türkiye ile ABD arasında, Irak konusunda çözülemeyecek bir konu bulunmadığını ve uzlaşma sağlanabileceğini de belirtti.
| |