Home page
Haber Menüsü


Sezer: İş güvencesi yasası basın çalışanlarını da kapsamalı
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, İş Güvencesi Yasa Tasarısı‘nın basın çalışanlarını da kapsayacak biçimde bir an önce çıkarılmasının, bu alanda keyfi uygulamalara son vereceğini söyledi.
Ankara
NTV
    31 Temmuz—  Toplantıda konuşan DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, hükümeti ekonomi politikalarını eleştirirken Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral de İş Güvencesi Yasa Tasarısı’nın ve AB yasalarının çıkarılması istedi.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Sezer, Türk-İş’in 50. kuruluş yıldönümü dolayısıyla Dedeman Oteli’nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, temel hak ve özgürlüklerin en iyi biçimde korunduğu ve kullanıldığı demokrasilerin önemli kurumlarından birinin de sendikalar olduğunu ifade etti.
       Sezer, işçilerin çıkar ve görüşlerini savunan ve siyasal karar alma organlarına ileten sendikaların, çoğulcu demokrasinin vazgeçilmez örgütlerinden biri olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Sezer, Cumhuriyet’e kadar demokrasinin ve onun sağladığı özgür ortamın yokluğunun, sendikacılığın etkin biçimde yerleşmesini ve gelişmesini engellediğini vurgulayarak,
       “ İşçilerimizin haklarını savunan, görüşlerini dile getiren ve sorunlarına siyasal sistem içerisinde çözüm arayan sendikalar, demokrasinin sağlıklı temeller üzerinde işlemesine, yurttaş-devlet diyalogunun gelişmesine katkıda bulunmaktadır. Sendikalarımızın ülke sorunları konusunda getirdiği öneriler, kamu yönetiminin etkin ve saydam işleyebilmesi için kaynak oluşturmakta ve yardımcı olmaktadır. Karar alma organlarıyla emekçilerimiz arasında köprü konumunda olan sendikalarımız, çalışanların eğilimlerini olumlu biçimde yönlendirmeleri ve demokratik çözüm arayışlarıyla, toplumsal uzlaşmayı da güçlendirmektedir. Emeklerini ortaya koyarak ülkemizin kalkınması için var gücüyle çalışan işçilerimizin en iyi yaşam düzeyine ulaşmaları hepimizin ortak dileğidir. Sendikaların bu konuda gösterdiği çaba takdirle izlenmektedir.” dedi.
       Sezer, sosyal devletin, bireyin gönencini ve huzurunu sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda güvenceye alan devlet olduğunu belirterek ” İş Güvencesi Yasa Tasarısı’nın basın çalışanlarını da kapsayacak biçimde bir an önce çıkarılması, bu alanda keyfi uygulamalara son verecek, işçilerimizi koruyarak, etkin çalışmaları için güvenli ortam sağlanacaktır. Bu da işçilerimizin üzerindeki olumsuz baskıları azaltarak, kapasitelerini en iyi biçimde kullanmalarına zemin oluşturacak, verimliliği artıracaktır. Bu tasarının yasalaşması, Anayasa’da ve yasalarda yer alan sendikalaşma hakkının kullanılmasını da kolaylaştıracaktır.”diye konuştu.
       
ÇİLLER: AB NORMLARINDAKİ İŞ GÜVENCESİ YASA TASARISINI DESTEKLİYORUZ
        DYP Genel Başkanı Tansu Çiller de yaptığı konuşmada, ülkenin geldiği noktada, işçilerin en önemli sorununun, “üretimsizlik ve işsizlik” olduğunu söyledi. Çiller, 1994 yılında 5 Nisan kararlarına karşı tepkisini üç ay içinde sokaklarda gösteren Türk-İş ve Başkan Bayram Meral’in, daha sonraki yıllarda yaşanan ağır ekonomik tablolara rağmen tepki göstermek için “hala ısınmaya devam ettiğini” söyledi. Çiller, Türk-İş’in, 18 Nisan seçimlerinde DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz’a destek verdiğini söyleyerek, “Ama o troykanın işçi kesimine ve ülkeye maliyeti, artan borçlar ve azalan gelir düzeyi olarak karşımıza çıkmıştır” diye konuştu.
        Türkiye’nin artık bir seçime gittiğini, milletin de biran önce bu hükümetten kurtulmak istediğini öne süren Çiller, AB normlarında bir İş Güvencesi Yasa Tasarısı’nı desteklediklerini bildirdi. İş Güvencesi Yasa Tasarısı’nda olduğu gibi AB uyum yasalarında da gecikildiğini, bunun anlaşılabilir bir durum olmadığını ifade eden DYP Lideri, AB diyenlerin “DYP ellerinden tuttuğu için” uyum yasalarını ve iş güvencesi yasasını çıkartabilecek konumda olduklarını savundu.
       
YAŞAR OKUYAN
       Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan ise Türk İş’in kurulduğu tarihten bu yana çalışma hayatıyla ilgili sorunların genel çerçevesiyle durduğunu söyledi. Bugün hala iş güvencesi konusunun tartışıldığını anımsatan Okuyan, şöyle devam etti:
       “Biraz önce Sayın DYP Genel Başkanı, ‘İş güvencesini sonuna kadar destekliyoruz. DYP olarak biz ellerinden tutup bu yasayı çıkaracağız’ dediler. Bundan çok büyük memnuniyet duydum. Ama dün Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda bu önergeye DYP üyeleri ret oyu verdiler. Şu anda biz burada konuşurken, önerge Adalet Komisyonu’nda görüşülüyor. Ben DYP’ye eleştiri getirmedim. Benim partim de dahil bütün partiler ‘iş güvencesini çıkaracağız’ diye milletin önünde söz verdiler. İşte Meclis, işte Adalet Komisyonu, tasarı ondan sonra da Genel Kurul’a gelecek. Gün bugündür, eğer gerçekten söz verilmişse bunun arkasında durulmalıdır. Kendi partimi de dahil ediyorum.” Bakan Okuyan, bugün Türk-İş’e verilecek en büyük armağanın İş Güvencesi Yasası’nın çıkartılması olduğunu belirterek, “Hiç olmazsa sendikal örgütlenmenin önündeki engelleri bu parlamento ortadan kaldırmalıdır” dedi.
       
UYUM YASALARI VE İŞ GÜVENCESİ YASASI’NIN BİRLİKTE ÇIKARILMASI ‘CİNLİK’
       MHP Genel Başkan Yardımcısı Şevket Bülent Yahnici, Avrupa Birliği (AB) uyum yasaları ve İş Güvencesi Yasası’nın birlikte çıkarılmasının “cinlik” olacağını savunarak, “Böyle acelecilikle, böylesi bir başka hesaba karşı, o hesabın gerçekleşmesi adına bu işlerin yapılmasına da karşı dururuz” dedi.
       Konuştuğu kürsünün “seçim meydanı olarak” kullanıldığını savunan Yahnici, kimsenin arkasından konuşmak istemediğini, ancak bazı şeyleri dile getirmek durumunda olduğunu kaydetti. 57. Hükümet’ten önceki hükümetlerin, kayıtdışı ekonomiyi yüzde 50’lerin üzerine getirdiğini ifade eden Yahnici, kayıtdışı kazancın sorumlusunun 57. Hükümet olmadığını söyledi. 57. Hükümet’in, ekonomiyi ve bankacılık sistemini düzenleme, kara delikleri kapatma gayreti içinde olduğunu anlatan Yahnici, “Bankacılık sistemini, yerlerde sürünen ‘içler acısı hale’ biz getirmedik” dedi.
       Şevket Bülent Yahnici, Türkiye’de sandığın MHP sayesinde geldiğini belirterek, seçimin 3 Kasım tarihinde yapılmak zorunda olduğunu savundu. Yahnici’nin, Çiller’i kastederek, “Biraz önce buradan ayrılan hanımefendi, bir basın toplantısında, 4 ay içinde bütün özelleştirmeleri yapacağını ilan etti” sözleri üzerine, salondan birisi, “Siz yapmayacak mısınız?” diye sordu. Yahnici ise kendilerinin de özelleştirme yapacağını, ancak “ellerine yüzlerine bulaştırmayacaklarını” kaydetti. Yahnici, sözlerini şöyle tamamladı: “Çok iyi çalışmışlar, rakamlar, tablolar güzel. Aynı çalışmayı halka iki tane anahtar teklif ederken de yapsalardı. Havada kalmayacak tekliflerle bu milletin karşısına çıkmamış olsalardı. Meclis’i çalıştıralım diyorlar. Meclis’e devam oranı yüzde 10’larda olan siyasi hareketin, meclis açık olduğunda milletvekillerini meclise getiremeyenlerin, Meclis’i yazın çalıştıralım demeye ne hakları var. Bir başka cinlikle karşı karşıyayız. İş Güvencesi Yasası çıkmalıdır. İş çevreleri AB uyum yasalarının, işçi çevreleri İş Güvencesi Yasası’nın çıkmasını istiyor. (Her ikisinde de birliktelik sağlarız, komisyona veririz çıkar. Hem iş çevrelerinin yüzü güler, hem de işçilerin) deniliyor. Bu cinliktir. İş Güvencesi Yasası çıkmalıdır, çıkacaktır. Sonuna kadar yasanın arkasında oluruz, olacağız. Böyle acelecilikle, böylesi bir başka hesaba karşı o hesabın gerçekleşmesi adına bu işlerin yapılmasına da karşı dururuz.”
       
ERDOĞAN: ÖLÜM CEZASININ KALDIRILMASI ANAYASAL GÜVENCEYE ALINMALI
       AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, son günlerde erken seçim ve AB uyum yasalarının ülke gündemine oturduğunu kaydederek, AB ile ilgili 13 maddelik paketin Meclis’te görüşüldüğünü anımsattı. Ölüm cezalarının kaldırılmasının Anayasal güvence altına alınması noktasında ısrarlı olduklarını dile getiren Erdoğan, “Bunu ayrıca getirin, diğerlerini paket olarak getirin, destekleriz. İdamı kanun olarak getirirseniz, destek vermeyiz” diye konuştu. Konuşmasında ay başında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer başkanlığında Türkiye’nin AB üyeliğiyle ilgili siyasi parti liderlerinin katılımıyla yapılan toplantıya da değinen Erdoğan, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller’in bu toplantıya katılmamasını eleştirdi. Siyasetin kin kabul etmeyeceğini ifade eden Erdoğan, Çiller’in “Cumhurbaşkanı’na saygısızlık yaptığını” söyledi. Erdoğan, Meclis’in olağanüstü gündeminde bulunan AB paketine İş Güvencesi Yasa Tasarısı’nın dahil edilmesinin memnuniyet verici olduğunu dile getirerek, Türk-İş’in özellikle son kriz döneminde ülke menfaatleri konusunda son derece duyarlı davrandığını kaydetti.
       
DERVİŞ BÖLÜŞÜLEMİYOR
        SP Genel Başkanı Recai Kutan da ülkenin sıkıntılı bir süreçten geçtiğini, pek çok imkan olmasına rağmen “beceriksiz iktidarlar nedeniyle vatandaşların iş ve aş peşinde koştuğunu” söyledi. Ekonomide, “Derviş politikalarının uygulandığını bazı çevrelerin dile getirdiğini, ancak aslında IMF’nin dayatmacı politikalarının uygulandığını” savunan Kutan, işçinin, emeklinin, çalışanın zor günler geçirdiğini söyledi.
        Ekonominin uygulanan politikalara rağmen hala düzelmediğini, buna rağmen bazı siyasi partilerin Devlet Bakanı Kemal Derviş’in uyguladığı politikalara sahip çıktığını ifade eden Kutan, “Buna rağmen Derviş, siyasi partiler arasında bölüşülememektedir. Herkes bize gelsin, bize gelsin diyor” dedi.
       
SİZ YAPSAYDINIZ
       CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi ise 57. hükümetin, kurulması sırasında, ülkedeki tüm kesimlerden özveri istediğini belirterek, Türk-İş’in hükümetin bu talebine samimi yaklaştığını, cesaret edilemeyecek bir özveri gösterdiğini söyledi. Selvi, bu nedenle, Türk-İş’in saygıdeğer ve bugün ayakta olduğunu ifade etti.
       Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nı eleştiren Selvi, bakanlığın “ucuzluk ilan etmiş market gibi” afişlerle İş Güvencesi Yasası’nın çıkacağını duyurduğunu söyledi. Selvi’nin bu sözleri üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, oturduğu yerden “Siz yapsaydınız” karşılığını verdi.
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları