Home page
Haber Menüsü


 
17 Kasım’dan insan manzaraları
 
“Korku duygusunu yaratmak sevmekten daha kolaydır” (Nicolo Machiavelli, 1469-1527, Floransalı siyasetçi ve düşünür)
 
Atina
NTV-MSNBC
 
31 Temmuz —  Ekranda, eski bir video klibi. Şöyle 10-11 yıl öncesinin. İkinci sınıf bir bayan şarkıcı, hiçbir şeyin yerinde saymadığı gerçeğini gören düşünür Heraklitos’un “Ta panda ri” sözünden esinlenerek bestelenmiş bir şarkıyı okuyor. Arkasında saz arkadaşları Atina’nın merkezinde dolaşıyorlar, hem söylüyor hem çalıyorlar. Karşılarına bir polis memuru çıkıyor, selamlayıp ilerliyorlar. Türkiye’de bildiğimizden çok farklı da olsa buralarda adına bağlama denilen küçük buzukiyi iri yarı sakallı bir adam çalıyor. Bağlama çalan müzisyenin adı Hristoforos Ksiros.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ekranda, Larisa şehri dışındaki bir köyün kilisesi. Duvarları aziz, azize resimleri ile süslü. Meryem Ana, onun yanında Hz. İsa. Kamera imza yerine zoom yapıyor. Bizans yazısı ile bir imza. Ressamın adı Savvas Ksiros.
       Ekranda, Selanik’in varoş semtlerinden Evinos’daki ilkokul binası. Yarına binbir umutla bakan küçük çocuklar, anne-babalarından sonra kendilerine doğru yolu ilk gösteren öğretmenlerini anlatıyorlar. Nasıl birlikte şarkı söylediklerini, dersi nasıl oyuna dönüştürdüklerini. Öğretmenin adı Konstantinos Telios.
       Ekranda, beyazlar içinde bir bal üreticisinin fotoğrafı. Elinde arı kovanı poz vermiş. Komşuları “En iyi balı o üretiyor” diyor. Daha iki yıl önce AB fonundan 20 bin dolar teşvik primi almış, besbelli işini büyütmeyi takmış kafasına. Aynı adamı milli bir bayram sırasında öğrenci yürüyüşünde görüyoruz. Üvey de olsa oğlunu izlemeye gelmiş. Bal üreticisinin adı Dimitrios Kufodinas.
       Ekranda bir rock topluluğu, beş gençten dördü çalıyor, biri söylüyor. Topluluğun adı “Full Hause”. Hayli kilolu şarkıcının başında kasket, müziğin ritmine kaptırmış kendini. Adı Dionisios Yeorgiadis.
       Ekranda Eğriboz adasının kavurucu sıcaklarda bile serin suları ile ünlü Hiliadu kasabası. Hobileri balık avlamak, tavernada uzo içip mangalda cazır cazır pişmiş ahtatop yiyerek hoşça vakit geçirmek olan bir elektrikçi ve emekli bir matbaacı. Adları Vasilios Ceorcatos ile Theofilos Psaradelis.
       Ekranda dağlık İmathia bölgesinde, hani derler ya neredeyse tanrının bile unuttuğu birkaç haneli bir köy. Hemşehri iki emlak komisyoncusu kışları Atina’daki koşuşturmacının yorgunluğunu atıyorlar köy kahvesinde. Kağıt oynuyorlar, hayat pahalılığından konuşuyorlar. Adları İraklis Kostaris ve Kostas Karaçolis.
       Ekranda, Ege’nin kurak Lipsi adası. Beyaz ile mavinin hüküm sürdüğü bu adada sırıtan somon rengi bir villa. Sahibi ada sakinlerine göre kaliteli şaraba ve balığa hayran bir üniversite öğretim üyesi. Herkes onu “Bay Mihalis” diye tanıyor. Lipsi’de sosyal hayatın odağı olan 58 yaşındaki “Bay Mihalis” Atina’dan gelen dostlarını misafir ediyor sık sık villasında. Karısı da Fransız üstelik. Profesörün adı Aleksandros Yiotopulos.
       Ekranda, motisiklet tutkunu uzun saçlı bir yakışıklı. Adı Vasilis Ksiros. Sonra 50 yaşında bir seramikçi. Adı Nikitas Papanastasiu. Ardından bir tüccar. Adı Patroklos Çelentis. Onun arkasından bir otobüs şöforü. Adı Thomas Serifis ve Atina Çocuk Hastanesi’nde bir santral memuru. Adı Pavlos Serifis.
       İşte pekala hepimizden birileri olabilecek 14 insan portresi. Çoğu çoluk çocuk sahibi. Kiminin bir, kiminin iki çocuğu var okul çağında olan. Bu insanların ortak iki yönleri var. Yiotopulos dışında hepsi ya akraba ya da çocukluk yıllarından dost.
       İkinci ortak yönlerine gelince..
       
TERÖR... ÖLÜM... KAN...
       “Öteki hayatları” var hepsinin. Ellerinde tabancalar, bombalar, roketler tam 27 yıl korku saçtılar bu diyarda. Kod adları “Lambros”, “Lukas”, “Nikitas”…
       17 Kasım örgütünden bahsediyorum. Avrupa’da yıkılan sona “terör kalesi”den.
       İlk saldırısını 1975 yılında Atina’daki CIA istasyon şefi Richard Welch’i öldürerek gerçekleştiren ve 2000 yılında İngiliz askeri ateşesi Steven Sonders’e kadar tam 23 insana kıyan 17 Kasım için sonun başlangıcı, 29 Haziran gecesi Savvas Ksiros’un suikast hazırlığı yaparken saatli bombanın elinde patlaması ve yaralanması oldu. Gerisi çorap söküğü gibi geldi.
       Yunan polisinin bunca yıllık ataletten sonra örgüt üyelerini peşpeşe yakalamasının belki de en önemli nedeni, yakalanan her teröristin ister “artık herşe bitti”, ister “bütün suç aman benim omuzuma yüklenmesin” ister “yeni pişmanlık yasasından yararlanabilirim” düşüncesiyle akrabalarını, dostlarını, daha doğrusu kendisi gibi katilleri ele vermesiydi.
       Örgütün kuruluşundaki silahlı devrimcilik çizgisi, zamanla aşırı milliyetçiliğe, zamanla “kör terör”e dönüştü. Hatta Yunan basınına bakılırsa, bu aşırı solcu örgütün, Yunanistan’da Albaylar Cuntası (1967-1974) kalıntıları olan aşırı-sağcı çevrelerle bile ilişkileri var.
       
’TERÖRÜ ÇÖKERTİN’ BASKISI KALKACAK
       Bu satırlar yazılırken, polis örgütün daha 4-5 üyesini arıyor. Yakalanacaklar mı?, meçhul.
       17 Kasım daha uzun süre için Yunanistan’ın 1 numaralı gündem maddesi kalacak. Her geçen gün bu örgüt hakkında yeni şeyler öğreneceğiz.
       Ancak şimdiden Yunanistan’ın yıllardır uluslararası alanda “terörü neden çökertmiyorsunuz” baskısını artık üzerinden attığı söylenebilir.
       “Demokrasinin teröre karşı zaferini yaşıyoruz” (Kostas Simitis-Yunanistan Başbakanı)
       “Anladım ki demokrasi intikam almıyor” (Theofilos Psaradelis-17 Kasım terör örgütü üyesi)
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları