Home page
Haber Menüsü


Saddam’ı devirmek için 5 seçenek
 
Irak’a yönelik operasyonun riskli olacağı uyarılarına rağmen ABD’nin, darbe, sürpriz hücum, içeriden dışarıya saldırı, Afgan ve Körfez Savaşı modelleri üzerinde durduğu belirtiliyor.  

 
Zafer Arapirli/Londra
NTV-MSNBC
30 Temmuz —  Irak’a karşı gerçekleştrilecek bir askeri müdahalenin gerekliliği, yapılabilirliği ve askeri açıdan başarısı ya da başarısızlığı, ABD ve İngiltere’de yoğun biçimde tartışılırken, her iki ülkede de askerlerin bu konudaki çekincelerinin sürdüğü bildirildi. Washington yönetiminin ise bir yandan tartışmaları yakından izlediği, bir yandan da Irak lideri Saddam Hüseyin’i devirmeye yönelik 5 farklı seçenek üzerinde planlama çalışmalarına devam ettiği bildiriliyor.

   
 
       
    MSNBC News Irak'tan denetçilere casusluk suçlaması
MSNBC News Iraklı Kürtlerin operasyon endişesi
MSNBC News Fransa'dan ABD'ye Irak desteği
MSNBC News ABD Iraklı muhaliflerle işbirliğini görüşecek
MSNBC News Amerikan ekonomisinde Irak kaygısı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       
ASKERLERİN RİSK UYARISI
       The Guardian gazetesinin bugün manşetten verdiği habere göre, Atlantik’in iki yakasında da Amerikalı ve İngiliz üst rütbeli askeri yetkililer, Irak’a yönelik olası bir harekatın “yüksek risk” taşıdığına dikkat çekiyorlar.
       İngiltere’de başta Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Boyce olmak üzere, askerlerin olası bir saldırı ve işgal harekatına “temkinli” yaklaşımının sürdüğü, bir yandan da ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından basına sızdırılan senaryoların “psikolojik savaşın bir parçası olduğuna” inandığı kaydediliyor.
       
BÜYÜK RİSK UYARISI
       Bosna’daki Birleşmiş Milletler Kuvvetleri eski komutanlarından General Michael Rose da dün İngiliz Evening Standard gazetesine yazdığı bir makalede “Irak’la savaşa girmenin delilik olacağını” belirtirken, “Böyle bir harekatın hem askeri hem de siyasi açıdan büyük riskler taşıdığına” dikkat çekti.
       
PERLE: ASKERLER BU İŞİ BİLMEZ
       Ancak özellikle ABD’de Saddam Hüseyin’in ‘kellesini istemekte’ ısrarlı olan şahinler grubunun önde gelen temsilcilerinden Pentagon Başdanışmanı Richard Perle, askerleri kastederek, “Saddam’a saldırmaya ve devirmeye yönelik kararlar önemli siyasi kararlardır. Onlar da bu değerlendirmeyi yapacak yetenekte değiller” ifadesini kullandı. Washington’daki Brookings Enstitüsü’nde görevli bir strateji analisti Michael O’Hanlon da, “Askerlerin harekata tamamen karşı oldukları yolundaki haberler abartılı. Bence, ne zaman ve hangi yöntemle yapılacağı konusunda herkesin farklı bir fikri var. Mesele bundan ibaret” diyerek, harekatın mutlaka yapılacağını vurguladı.
       
BEŞ DEĞİŞİK SEÇENEK
       Öte yandan The Guardian gazetesi, Amerikan yönetiminin kafasında, Irak’a saldırı ve Saddam Hüseyin’in devrilmesi amacına yönelik olarak 5 değişik seçenek bulunduğunu yazarak bu seçenekleri şöyle sıraladı:
       1 - Darbe
        ABD Başkanı George Bush, Saddam’a karşı ‘kirli harekat’ yürütmekte olan CIA’e bu faaliyeti sürdürmesi için kesin talimat verdi. Bu faaliyet, Saddam’ın yakın çevresindeki bazı unsurları da kışkırtarak Irak liderini ‘içten’ vurmayı amaçlıyor.
        Ancak 1996 yılında yürütülen benzer bir planın kanlı biçimde geri püskürtülmüş olması ve yakalananların birer birer kurşuna dizilmesi, Irak içindeki muhtemel katılımcıları ürkütüyor. CIA Başkanı George Tenet’in bile bu olasılığa yüzde 15 şans verdiği bildiriliyor.
       2- Afgan modeli
       Iraklı muhalif gruplar, ABD Hava Kuvvetleri’nin ve birkaç bin kişilik kara kuvveti desteği ile, kendileri Saddam’a saldırarak işi bitirmeye çalışacaklar. Bush’un terörle mücadele danışmanı General Wayne Downing’in gündeme getirdiği bu seçenek şimdilik pek revaçta değil. Çünkü Iraklı muhalefet yeterince ittifak halinde değil. Zaten bunun savunucusu Downing de istifa etmiş bulunuyor.
       3- Körfez Savaşı modeli
       Yaklaşık 250 bin kişilik kara gücü ve yoğun hava bombardımanı ile Saddam’a saldırılacak ve bu arada yüksek teknoloji ürünü füzelerle de saldırı desteklenecek. Kuveyt ve Katar’dan yönlendirilecek bu saldırılar, Ürdün ve Suudi Arabistan’ın da kullanılmasını gerektirecek. Ancak bu denli büyük bir gücün toparlanması çok uzun bir süre alabilir. Saddam’ın kimyasal ve biyolojik silahlarla karşılık vermesi halinde de, kendisine büyük hedefler sunulmuş olur.
       4-Sürpriz hücum
        Bu seçenekte de 50 bin ila 80 bin asker kullanılması amaçlanıyor. Bölgeye gruplar halinde sızması öngörülen bu kuvvetlerin tatbikat görüntüsü halinde bölgeye sevkedilmesi düşünülüyor. Güneyden Bağdat’a doğru ilerlerken , ele geçirdiği kentlerde Saddam karşıtı mücadeleye desteği de güçlendirecek olan kuvvetler ulusal bir isyanı da çabuklaştıracak. Ancak bu seçenekte de, Saddam’ın son bir hamle ile kitle imha silahlarına başvurmasından endişe ediliyor.
       5- İçeriden dışarıya saldırı
       Son günlerde Amerikan basıında sıkça yeralan bu senaryoda da, öncelikle Bağdat’ın vurulması, Saddam’ın komuta merkezlerinin tahrip edilmesi öngörülüyor. Bu seçenekte de Saddam’ın elit kuvvetleri ile şiddetli çarpışmalara girişilmesi riski olduğundan ve asker kaybının çokluğu ihtimalinden dolayı pek sıcak bakılmıyor.
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları