Home page
Haber Menüsü


TOBB: Siyasi partiler ve seçim yasaları değişmeli
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, erken seçim öncesi TBMM’nin, siyasi partiler ve seçim yasalarını mutlaka değiştirmesini istedi.
Madrid / Ankara / İzmir
AA
17 Temmuz— TOBB heyetinin Madrid’ten ayrılmasından önce bir basın toplantısı düzenleyen Hisarcıklıoğlu, erken seçim tartışmaları konusunda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Hisarcıklıoğlu, siyasette dengelerin yerine oturabilmesi için siyasi partiler ve seçim yasasının mutlaka değiştirilmesi gerektiğini, TOBB’un bu konuya büyük önem verdiğini söyledi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  TOBB Başkanı, erken seçim öncesi vergi reformu yasası ve AB ile ilgili yasalar ile meclis tüzüğü ile ilgili düzenlemelerin de, TBMM’den geçirilmesinin gerekli olduğunu vurguladı.
       TBMM’nin, çıkartılan yasalar itibarıyla geçmiş dönemlere oranla çok başarılı bir performans çizdiğine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, erken seçim öncesi bu konularda gerekli düzenlemelerin yapılmasını beklediklerini söyledi.
       
SİYASETE GİRMEM
       Hisarcıklıoğlu, basın toplantısında, bir soru üzerine, siyasete girmeyi düşünmediğini söyledi. TOBB’un siyasi partilerin hepsine aynı yakınlık ve aynı uzaklıkta olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, bir siyasi partiyi desteklemelerinin de söz konusu olmadığını ifade etti. AB ile ilgili soru üzerine ise Hisarcıklıoğlu, Kopenhag kriterlerinin yerine getirilmesini istediklerini söyledi.
       TOBB’un, Türk iş dünyasının yurt dışına açılma konusunda son zamanlarda yaptığı çalışmalara değinen Hisarcıklıoğlu, komşularla ticari ilişkilerin geliştirilmesi, ABD ile ekonomik ilişkilerini siyasi ve savunma konularında olduğu gibi istenilen bir seviyeye ulaşması ve Türkiye’nin ticaretinin yüzde 50’sini yaptığı AB ülkeleriyle ticari ilişkilerin geliştirilmesi için, önümüzdeki dönemde ellerinden gelen bütün çabayı göstereceklerini bildirdi.
       
OLASI IRAK OPERASYONU
       ABD’nin Irak’a yönelik olası operasyonuna ilişkin soruyu da yanıtlayan Hisarcıklıoğlu, bölgede husuzsuzluk istemediklerini belirtti ve Körfez Savaşı sonrası yaşananların, Türk iş dünyasına verdiği zarara dikkati çekti. TOBB Başkanı, özellikle seçimlerden önce bu tür bir operasyonun gerçekleşmesinin olumsuz etkisine değindi.
       
AYGÜN: İCRAAT BEKLİYORUZ
       Bu arada, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, belirsizliğin ortadan kalması yönünde, hükümet ortaklarının erken seçim kararı almalarını son derece olumlu bulduklarını belirtirken, “şimdi mevcut hükümetten atalet değil, icraat bekliyoruz” dedi.
       Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, ekonomik kriz, Avrupa Birliği ile ilişkiler ve olası bir Irak harekatının, ‘mahşerin üç atlısı’ gibi Türkiye’nin önünde durduğunu, erken seçim atmosferinin bu sorunları unutturmaması gerektiğini kaydetti.
       Önümüzdeki üç ayın da değerlendirilmemesi halinde büyüme beklentilerinin olumsuz etkileneceğini ifade eden Aygün, siyasi partiler ve seçim kanunlarında gerekli değişikliklerin yapılmasının zorunlu olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
       “Hükümet ortaklarının erken seçim tarihinde uzlaşması, piyasalardaki belirsizliğin ortadan kaldırılması yönünde önemli bir karardır. Aynı uzlaşmayı TBMM’nin derhal toplantıya çağırılarak, seçime kadar aralıksız çalıştırılması için de beklemekteyiz. Siyasi partiler ve seçim yasası çıkarılmadan gidilecek bir erken seçim, siyasal ve ekonomik rahatlamayı sağlamayacaktır. Bu iki yasa AB yasaları kadar önemlidir. Ayrıca, içinde bulunduğumuz sıkıntıların büyüklüğü nedeniyle seçime kadar olan dönemin adeta bir olağanüstü hal gibi algılanması, hükümet, siyasi partiler ve devlet organlarının mevcut darboğazın aşılmasında tek vücut olması gerekmektedir.”
       Bu seçimin, popülist siyasi anlayışın değiştirilmesi için de fırsat olduğunu ifade eden Aygün, hükümetten, kamu olanaklarını kullanarak seçimlerde avantaj sağlama girişimlerinde bulunmamasını istedi. Aygün, popülist siyasi anlayışın devamı halinde, erken seçimin “çözüm üretmek bir yana Türkiye’yi uçuruma sürükleyeceğine” dikkati çekti.
       Ayrıca bugünkü parçalı siyasi yapıdan, önümüzdeki erken seçimde de güçlü bir hükümet çıkmasının mümkün olmadığını öne süren Aygün, “Türkiye, zincirleme seçimler sürecine girebilir. Bundan korkulmamalıdır. Yunanistan’da olduğu gibi Türkiye zincirleme seçimlerle siyasi istikrarı sağlayabilir. Ancak, siyasi istikrar zorlamayla değil, halk iradesiyle mümkündür. Bu da sandıkta olur, seçimlerle olur” şeklinde görüş bildirdi.
       
DEMİRTAŞ: EKONOMİK DENGELER BOZULMAZ
       İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş da, “Ekonomik dengelerin, alınan erken seçim kararı nedeniyle bozulmayacağını düşünüyoruz” dedi. Alınan karar ile seçimin 3 Kasım’da yapılmasının netleştiğini belirten Demirtaş, özellikle Başbakan’ın rahatsızlanmasından itibaren, Türkiye’de yeni hükümet arayışına yönlenildiğini söyledi.
       Bu arayışın erken seçim olgusuna dönüştüğünü, demokrasideki sıkıntılı dönemlerde tek çözümün “sandık” olduğunu ileri süren Demirtaş, şunları kaydetti:
       “Başbakan rahatsızlanınca, meclisteki dağılım da değişti. Sağ ve sol partilerde etkin bölünmeler oldu, seçime ihtiyaç doğdu. Kasım’da ne olur bilemiyorum ama ekonomik dengeler seçim ortamında bozulmuyor. Borsa on binin üzerinde, dolar 1.7 milyon liraya çıktı ama geriliyor. Yüzde 75’lere çıkan faizler, düşüşe geçti. Ekonomik dengelerin alınan erken seçim kararı nedeniyle bozulmayacağını düşünüyoruz. Gelişmeleri izliyoruz ama müdahale edemiyoruz.”
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları