Home page
Haber Menüsü


‘ABD’nin hedefi demokratik Irak’
Ankara’daki temaslarını tamamlayan ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz, hedeflerinin demokratik bir Irak’ın kurulması olduğunu söyledi.
Ankara
NTV-MSNBC
    17 Temmuz—  Wolfowitz, Irak yönetimini, ABD’ye düşman, terörü destekleyen ve kitle imha silahına sahip olarak niteledi. ABD Savunma Bakan Yardımcısı, ABD Başkanı Bush’un Irak’a olası bir harekat konusunda henüz bir karar almadığını bildirdi.  

   
 
       
    MSNBC News Ankara, Irak'ta sürpriz istemiyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Türkiye’den ayrılışından önce Ankara Esenboğa Havalimanı’nda basına açıklama yapan ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz, Türkiye ve ABD’nin ortak stratejik çıkarları bulunan iki dost ülke olduğunu kaydetti.
       
“TÜRKİYE MÜSLÜMANLARA MODEL”
       “İçinde bulunduğumuz dönemde özgürlük ve demokrasi büyük önem taşıyor” diyen ABD Savunma Bakan Yardımcısı, Türkiye’nin dünyadaki Müslümanlara model olduğunu kaydetti.
Saddam: Beni yenemeyeceksiniz

“IRAK TERÖRÜ DESTEKLİYOR”
       “Türk hükümetinden belirli karar alması için gelmedik. Türkiye’nin çıkarlarını ilgilendiren konularda Türkiye’nin ne düşündüğünü öğrenmek için geldik” diyen Wolfowitz, Irak rejiminin terörizmi desteklediğini, kitle imha silahları olduğunu söyledi. Irak’ta, ABD’ye düşman bir yönetim bulunduğunu anlatan Wolfowitz, “Ne yapılacağına Başkan Bush karar verecektir. Ancak henüz karar vermemiştir. Hedefimiz demokratik bir Irak’ın kurulmasıdır. Kürt devletinin kurulmasına izin vermeyiz. Buna biz de karşıyız. Irak normal bir ülke haline dönüşürse Türkiye’de büyük yarar sağlayacaktır” diye konuştu.
       
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAKİ GÖRÜŞME
       Edinilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanlığı’ndaki görüşmesinde Wolfowitz’e, Ankara’nın Irak konusundaki görüşleri genel olarak aktarıldı. Ankara, bu çerçevede, bilinen görüşlerin yanı sıra Irak’a yönelik olası bir operasyonda Kuveyt, Suudi Arabistan gibi bölge ülkelerinin iç dengelerinin de göz önünde bulundurulması gerektiği uyarısında bulundu. Ankara, Irak’a yönelik bir operasyonun Türkiye ve bölge ülkeleri için doğuracağı riskleri bildiğini ve bu konunun operasyonsuz halledilmesini tercih ettiğini vurgulayarak, ancak bu konuda belirleyici olan ülkenin de ABD olacağını bildirdi. Wolfowitz’in temasları sırasında, Irak’a yönelik olası bir operasyon konusunda Ankara’dan bir talebi olmadı. Ankara, Irak’taki Türkmenler konusundaki taleplerini de dile getirdi. Wolfowitz de Türkiye’nin isteklerine önem verdiklerini belirtti.
       
ÖZEL IRAK TOPLANTISI
       Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Wolfowitz’in ziyareti öncesinde askeri yetkililerle Irak konusunda özel toplantılar yaptı. ABD’nin ilk etapta Irak muhalefetini örgütlemeye çalıştığı ve bu çerçevede Iraklı Kürtlere de “bir daha sizi ortada bırakmayacağız” mesajı verdiği öğrenildi.
       Öte yandan, Nitelikli Sanayi Bölgesi, FMS kredi borçları ve teknoloji transferi gibi stratejik işbirliğinin bütün boyutlarının ele alındığı görüşmede, Kıbrıs konusu da gündeme geldi.
       Ankara, herkesin Kıbrıs’ın AB üyeliğini adada çözüm için bir şans olarak gördüğünü hatırlatarak, adada çözüm olmaması halinde bunun herkesin başını ağrıtacak ciddi bir soruna dönüşebileceğine dikkat çekti.
       
AGSP
       Görüşmede, Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası’na (AGSP) da değinilirken, Amerikan tarafı, Ankara Belgesi’ni desteklediğini ve bu konudaki pozisyonunun sağlam olduğunu net bir şekilde ifade etti. Ankara, AGSP konusunun kendisi açısından çözümlendiğini, bu sorunun çözümü için Atina’yı ikna çabalarının yoğunlaştırılması gerektiğini bildirdi.
       Görüşmede üzerinde durulan diğer bir konu da Afganistan’daki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) oldu. Ankara, Türkiye’ye bu çerçevede taahhüt edilen paranın bir an önce verilmesini isterken, Wolfowitz’in, 228 milyon doların kongreden hemen çıkartılacağını söylediği kaydedildi.
       
TAAHHÜTLER ÖNCELİKLİ
       Ankara, ISAF’ın görev bölgesinin genişletilmesine karşı olduğunu Wolfowitz’e iletti. Ankara, ABD tarafına “bundan sonraki liderliğe de bakmak lazım” görüşünü ileterek, sonraki dönem başkanlığını almayacağı mesajını da verdi. Görüşmede Ankara, Türkiye’ye verilen taahhütlerin öncelikle yerine getirilmesini isterken, Wolfowitz’in, “yapmamız gerekin ev ödevleri var. Bu bilgiyle Washington’a gidiyorum” yanıtını verdiği kaydedildi.
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları