Home page
Haber Menüsü


Sebze - meyvede verim iyi ama ihracat sorunlu
Bu yıl sebze - meyve üretiminde verimin iyi olduğu ancak ihracat teşviği verilmemesi nedeniyle ürünün çöpe gittiği belirtiliyor. Rusya’ya yapılan ihracatta da sorunlar yaşanıyor.
Adana / Trabzon
AA
14 Temmuz— Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru, Türkiye’nin verimli toprakları ile önemli bir üretim potansiyeline sahip olmasına rağmen, yanlış politikalar yüzünden pazarlama sorunu yaşandığını ve dövize dönüşecek ürünün çöpe gittiğini söyledi. Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan da, Rusya ve BDT ülkelerine yapılan yaş meyve - sebze ihracatında sorunlar yaşandığını ifade etti.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Cumali Doğru, soğan ve domatesten sonra kavun ve karpuzun da tarlada kaldığını, fiyatların geçen yılın altına düşmesine rağmen alıcı bulunamadığını, hem üreticinin hem de ülke ekonomisinin zarar gördüğünü bildirdi.
       Dış Ticaret Müsteşarlığı’na 2 ay önce başvuruda bulunarak, Çukurova yöresindeki tahminler konusunda rapor verdiklerini ve ihracat teşviği sağlanmadığında bu ürünlerin tarlada kalacağını bildirdiklerini ifade eden Doğru, “Bunu görmek için falcı olmaya gerek yoktu” dedi.
       Doğru, aylar öncesinden bu tehlikeyi bildirmelerine rağmen önlem alınmadığını ifade ederek, şöyle konuştu:
       “Hangi ürünlerin tarlada kalacağını biliyorduk. Sebze-meyve için istediğimiz ihracat teşviği verilseydi tarladaki ürün çöpe gitmez dövize dönüşürdü. Üretici, hasat masraflarını çıkaramadığı için ürününü tarlada bırakıyor, içimiz yanıyor.”
       Doğru, dünyanın her yerinde tarım ürünleri ihracatının desteklendiğine dikkati çekerek, “Bizde ise adeta ürünün tarlada kalması için ne gerekirse yapılıyor. Sebze-meyvenin tonuna sembolik de olsa dolar bazında teşvik verilseydi bu vahim tablo yaşanmazdı” dedi.
       
SORUNUN KAYNAĞI VE AB ÖRNEĞİ
       Doğru, mevcut fon-teşvik sisteminin gelişen, büyüyen Türkiye’nin ihtiyacına cevap veremediğini, dolayısıyla karar almadan uygulamaya kadar daha etkin ve hızlı çalışan bir sistemin oluşturulması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
        “Bugünkü sistem işlevsel değil. Kararlar Resmi Gazete’de yayınlanıncaya kadar (Atı Alan Üsküdar’ı Geçiyor). Böyle bir sistemle tarımda bir yerlere varmamız mümkün değil. Tüm kararlar mevsimi gelmeden yürürlüğe girse, üretici de ihracatçı da ileriyi görebilse bağlantılarını ona göre yapar. Bütünleşmeye çalıştığımız AB’de karar bir gecede alınıp sabahında uygulamaya konuluyor. Bu tıkanmış, çökmüş sistemin değişmesi, gereksiz bürokrasinin ortadan kaldırılması için AB’ye evet diyoruz.”
       Doğru, gelecekte aynı politikaların devam etmesi halinde Türkiye’nin “üretip satamayan” konumundan “üretemeyen ve satamayan” ülke haline gelmesinin sürpriz olarak değerlendirilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.
       
KARADENİZ’DEN İHRACAT DA SORUNLU
       Öte yandan Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Rusya Federasyonu ve diğer Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerine yapılan ihracatta büyük sorunlar yaşandığını bildirdi.
       Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, Doğu Karadeniz’den Rusya Federasyonu ve diğer BDT ülkelerine önemli miktarda yaş meyve sebze ihracatı yapılmakta olduğunu belirterek, “Rekabetten dolayı pazardaki payımız her geçen gün düşmekte. Rusya Federasyonu’na deniz yoluyla yapmış olduğumuz ihracat tamamen Soçi Limanı’na yapılmakta. İhracat sırasında büyük sorunlarla karşı karşıya kalmaktayız” dedi.
       Soçi Limanı’nın yetersiz ve turistik liman olması nedeniyle zaman zaman limanda gemilerin bekletilerek, boşaltmanın geç yapılması sonucu ürünlerin bozulduğunu vurgulayan Gürdoğan, şunları kaydetti:
       “Son dönemlerde petrol fiyatlarında yaşanan hızlı artış, gerek yurtiçi gerekse yurtdışı nakliye fiyatlarının aşırı düzeyde artmasına neden olmuş ve bu durumda ihraç mallarımızın maliyetini artırarak, ihracatçılarımızın yurtdışı piyasalarda rekabet imkanlarını olumsuz yönde etkilemiştir. İhracatçılarımıza rekabet imkanı kazandırılması ve BDT ülkeleriyle ticari ilişkilerimizin daha da geliştirilmesi amacıyla, sadece mazotun, yurtdışına ihraç eşyası taşıyan taşıtların yurda girişlerinde ilave taktıracakları depolarla ithaline müsaade edilmesi ihraç maliyetlerini büyük oranda düşürecek ve söz konusu ülkeler ile ticaretimizin daha da geliştirilmesi sağlanmış olacaktır.”
       Yaş meyve sebze ürünleri ihracatında, kamu kurum ve kuruluşlarında bürokratik engellerden dolayı yaşanan gecikmelerin ortadan kaldırılması gerektiğini de anımsatan Gürdoğan, şöyle devam etti:
       “Rusya Federasyonu’na yönelik geçiş belgesi dağıtımında yaşanan sorunlar ihracatımızı olumsuz yönde etkilemektedir. Bitki Karantina Belgeleri’nin sınır noktalarındaki tarım teşkilatları yerine, Moskova’dan alınma zorunluluğu getirilmesi bu ülkeye yönelik yaş meyve sebze ihracatımızı olumsuz etkilemiştir.”
       Gürdoğan, yaş sebze meyve ürünlerinin tanımının nakdi teşvik kapsamına alınarak, ihracatın desteklenmesi, Dış Ticarette Teknik Düzenlemeler ve Standardizasyon Yönetmeliği gereği domates, taze şeftali, taze üzüm gibi ürünler için verilen kontrol belgelerinin geçerlilik süresinin en az 5 güne çıkarılması gerektiğini belirterek, “Liman ücretlerinin yüksekliği, gümrük idarelerinin ve liman idarelerine ödenen fazla mesai ücretleri, ihraç maliyetlerini büyük oranda artırmakta ve sonuçta da ihracatçılarımızın rekabet imkanı azalmaktadır” dedi.
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları