Home page
Haber Menüsü



Konferansa, eski Ürdün Kralı Hüseyin'in kardeşi Prens Hasan da katıldı.

 
Muhalif askerler Saddam’ı devirmekte kararlı
Londra’da bir araya gelen Iraklı eski askerler, Irak liderinden kurturmak zorunda olduklarını, ancak Saddam sonrasında tem etnik unsurları kapsayan demokratik bir rejim kurulması gerektiğini vurguladı.
Londra
NTV-MSNBC
    12 Temmuz—  Iraklı rejim muhalifi asker ve bürokratların Londra zirvesi başladı. ABD’nin Saddam Hüseyin rejimine karşı bir askeri harekat hazırlığı içinde olduğu haberleri yoğunlaşırken, faaliyetlerini giderek hızlandıran Iraklı muhalif gruplar, bu kez de çoğunluğunu eski askerlerin oluşturduğu yaklaşık yüz kişiyi Londra’nın Kensington Belediye Sarayı’nda dün akşam topladı. Konferans Cumartesi ve Pazar günleri kapalı oturumlarla devam edecek.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       Konferansa, Irak’ın çeşitli bölgelerinden Kürt, Arap, Türkmen, Süryani çeşitli rejim karşıtı grupların temsilcilerinin yanısıra, Ürdün eski Kralı Hüseyin’in kardeşi Veliaht Prens Hasan ve çeşitli ülkelerin temsilcileri katılıyor. Kuzey Iraklı Türkmen grupları ise Irak Milli Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Doktor Mustafa Ziya ve Londra Temsilcisi Emekli Kurmay Albay Aziz Kadir Samancı temsil ediyorlar.
       Konferansa, Irak’a komşu bazı ülkelerin yanısıra , ABD, İngiltere, Fransa, gibi Batılı ülkelerin temsilcilerinin de davetli oldukları belirtilirken ancak resmen temsil edilmedikleri dikkat çekti.
       
ÜRDÜN ÜS VERMEYE YANAŞMAYOR
        Konferansın açılış oturumunda konuşan Ürdün eski veliaht Prensi Hasan, çıkışta ısrarlı soruları yanıtlarken, “Buraya sadece kardeşlerimize saygılarımızı ve dayanışma duygularımı ifade etmeye geldim. Resmi bir kapasite ile değil, kardeşlik ve akrabalık ilişkilerim çerçevesinde buradayım” dedi. Prens Hasan, “Olası bir ABD harekatında Ürdün’ün üsleri kullanılacak mı?” sorusuna da “Bu konuda hükümetimizin resmi görüşü bellidir. Başka birşey eklemek istemiyorum” diyerek, daha önce Ürdün’ün “üsleri kullandırmayacağı yolundaki açıklamalarına atıfta bulundu.
       
ASSAF: SADDAM DEVRİLMELİ
        Üç gün sürecek olan konferansın, basına açık olarak yapılan açılış oturumunda, önce Kuran’ı Kerim okundu ve Saddam Hüseyin rejimine karşı mücadele ederken yaşamını yitiren şehitler anısına sayfı duruşunda bulunuldu. Daha sonra Iraklı eski komutanlardan Tümgeneral Fadıl Assaf bir konuşma yaptı. Assaf, “Saddam rejimine karşı mücadelede kararlı olduklarını, bunun için yapılacak bir askeri müdahalenin sadece Saddam rejimini devirmek için değil, Saddalm sonrası değişim için de büyük önem taşıdığını” söyledi.
       
SADDAM SONRASI DENGELİ BİR REJİM
        Konferansı düzenleyen Askeri İttifak Genel Sekreteri Yarbay Halid Şemsettin de, muhtemel bir askeri operasyonun Irak içinde Saddam sonrası rejimin disiplininin sağlanması ve çeşitli etnik gruplar arasındaki tansiyonun dengelenmesi noktasında önemli bir rol oynayacağını belirtirken “Ordu-devlet ilişkisinin de anayasal temelde sağlanmasına gayret gösterilecektir” dedi. Şemsettin gelecekteki Irak ordusunun profesyonellerden oluşması ve politikadan uzak kalmasına gayret edileceğini anlattı.
       
“SADDAM TERÖRÜ BİTMELİ”
        Irak Ulusal Koalisyonu Halkla İlişkiler Sorumlusu Albert Yelda da konferansın açılış oturumunda bir konuşma yaptı. Irak’ta gereken rejim değişikliğini gerçekleştirmeye ve halkın yaralarını sarmaya hazır olduklarını belirten Yelda, “Sadece rejiim değişikliği değil, sonraki büyük değişim süreci için de hazırız. Demokratik bir Irak için biraraya geldik. Irak’ta Saddam terörüne son verilecek” diye konuştu.
       
“DEMOKRATİK REJİM KURULMALI”
        Toplantı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Irak Ulusal Kongresi (INC) lideri Şerif Ali Hüseyin, “ABD’nin yapacağı herhangi bir harekattan da yararlanarak, Irak halkı Saddam Hüseyin rejimini devirmeye ve yerine demokratik bir rejim kurmaya kararlıdır” dedi. Şerif Ali, “Saddam Hüseyin diktatörlüğünü, bir başka askeri diktatörlükle değiştirmeye yönelik herhangi bir girişime ise kesinlikle karşı olduklarını” söyledi.
       Şerif Ali, Saddam Hüseyin yönetimine karşı yapılacak olası bir askeri harekata Irak’ın komşularının destek verip vermemesi konusunda bir soruyu yanıtlarken, “Tabii ki herkes Saddam’dan kurtulmak istiyor ve orada Saddamsız bir rejim olması herkesin çıkarına. Dolayısı ile her türlü destek ve yardıma açığız. Ancak kimsenin, Irak’a girmesini veya parçalamaya yönelik girişimlerine karşıyız” diye konuştu.
       
“TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ KORUNMALI”
        Irak’taki Süryanilerin temsilcisi olan Evrensel Süryani İttifakı adlı kuruluşun genel sekreteri ve eski bir ABD’li senatör olan John J. Nimrod da, konferans öncesinde soruları yanıtlarken, “Birleşik bir Irak için çaba sarfettiklerini ve ülkede demokrasi anlaşıyının yerleşmesi için mücadele verdiklerini kaydetti ve “Toprak bütünlüğünün korunmasının esas olduğunu” vurguladı. Demokratik bir hükümetin dışında hiçbir yönetim modeline izin vermeyeceklerini savunan Nimrod Saddam rejiminin mutlaka devrileceğini ancak bunun nasıl ne zaman ve nerede gerçekleşeceğini henüz bilmediklerini anlattı. Eski Senatör Nimrod, bu çabaları sırasında Türkiye, Ürdün, İran , Lübnan gibi komşu ülkelerin hayati roller üstleneceklerini de kaydetti.
       
“MUHALİFLERİN GÜÇ GÖSTERİSİ”
        Irak Milli Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Dr. Mustafa Ziya da, toplantının ABD’nin direkt müdahalesi olmadan ancak bu ülkenin desteği ile düzenlendiğine dikkat çekerken muhalif grupların hem birbirlerine hem de Irak’taki Saddam yönetimine güç gösterisi yapacakları yorumunda bulundu.
        Irak Milli Türkmen Cephesi Londra Temsilcisi Aziz Samancı ise muhaliflerin bir arayış içinde olduklarına dikkat çekerken, bir soru üzerine de Barzani’nin iki federasyonlu Irak formülünü değerlendirdi. Samancı bir Kürt ve bir de Arap federasyonu öneren formüle Türkmenler’in izin vermeyeceklerini belirtirken, “Türkmenleri de içine alan bir Kürt bölgesine sadece Türkmenler değil, diğer bütün gruplar da karşı çıkar” dedi.
       
“İÇERDEKİ VE DIŞARDAKİ MUHALİFLER BİRLEŞTİRİLMELİ”
        Irak Ulusal Kongresi Başkanlık Konseyi üyesi Şeyh Muhammed Muhammed de, amaçlarının Saddam rejimine son vermek olduğunu, bu hedef için Irak içindeki ve dışındaki muhaliflerin birleştiklerini ifade etti. Saddam sonrası olacaklara karar vereceğini belirten Muhammed, “ABD’nin sürece yardımcı olacağından kuşku duymuyoruz. Aynı şekilde bütün bölge ülkelerinin de bizi desteklemeleri yönünde cesaretlendirilmeleri gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu.
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları