Home page
Haber Menüsü


Tüpraş, normal benzin üretmeyecek
Genel Müdür Danış, normal benzin kullanan araçların süper benzin de kullanabileceği için 1 Ağustos 2002 tarihinden itibaren, normal benzin üretim ve satışına son vermeşi kararlaştırdıklarını söyledi.
Ankara
AA
12 Temmuz— Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş (TÜPRAŞ) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Hüsamettin Danış, 1 Ağustos 2002 tarihinden itibaren, kurşunlu normal benzin üretim ve satışına son verileceğini bildirdi. Danış, yaptığı yazılı açıklamada, ürün kalitesini iyileştirmek ve AB standartlarına uyum sağlayabilmek amacıyla, 1989-2004 yıllarını kapsayan Yatırım Master Planı çerçevesinde 2 milyar doları bulan yatırımların 1.3 milyar dolarlık bölümünün tamamlandığını, 700 milyon dolarlık bölümün ise devam ettiğini vurguladı.

   
 
       
   
MSNBC News ÖİB, Tüpraş halka arzından vazgeçti
MSNBC News Erman: Tüpraş halka arzı 2. çeyrekte
MSNBC News Tüpraş halka arzında takvim değişti
MSNBC News ÖİB: Tüpraş'ta strateji yeniden ele alınabilir
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bu kapsamda TÜPRAŞ’ın, özellikle kurşunsuz benzin üretiminde kapasite artışı sağlayacak yatırımlardan, 2001 yılında İzmir Rafinerisi’nde CCR Reformer ve İzomerizasyon üniteleri ile bu yılın Nisan ayında İzmit Rafinerisi’nin İzomerizasyon ünitesini devreye aldığına işaret eden Danış, bunların devreye girmesiyle yıllık kurşunsuz süper benzin üretim kapasitesini yaklaşık 1.6 milyon ton artırdıklarını belirtti.
       Danış’ın verdiği bilgiye göre ilk aşamada, rafinerilerde halen üretilmekte olan normal, kurşunlu ve kurşunsuz süper benzin olmak üzere 3 tip benzinin iki tipe indirilmesi için, ilgili kurum ve kuruluşlarla temaslarda bulunularak, kurşunlu normal benzinin üretimden kaldırılması konusunda görüş birliğine varıldı.
       Normal benzin kullanan araçların süper benzin de kullanabileceği dikkate alınarak, 1 Ağustos 2002 tarihinden itibaren normal benzin üretim ve satışına son verilmesi kararlaştırıldı.
       
KURŞUN MİKTARI DA AZALTILIYOR
       Ayrıca ürünlerdeki kurşun içeriği de, kurşunlu süper benzinde 0.4 gr/litreden (lt) 0.1 gr/ lt’ye, kurşunsuz benzinde de 0.013 gr/lt’den 0.005 gr/lt’ye düşürülerek, benzin üretiminde kullanılan kurşun bileşiklerinin yılda toplam 320 ton daha az kullanılması sağlanacak.
       AB ülkelerinin kurşunlu benzin kullanımını yasakladığı göz önüne alındığında Türkiye’de kurşunlu benzin çeşidinin bire indirilmesi önemli bir gelişme olacak.
       Dünya Bankası desteği ile yapılan bir çalışmada, Türkiye’de normal benzin üretim ve satışına en erken 2006 yılında son verileceği öngörüldüğü halde, 4 yıl öncesinden bu hedefe ulaşıldı.
       Söz konusu çalışmada kurşunlu süper benzinin üretimden kaldırılarak tek tip kurşunsuz benzin üretimine geçilmesi için de 2012 yılı hedef alınırken, Tüpraş’ın programında, Türkiye’deki araçların kurşunsuz benzin kullanabilmesi halinde, 2005 yılı hedef alındı.
       
DANIŞ: 67.4 MİLYON DOLARLIK KREDİ
       Bu arada Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Hüsamettin Danış, İzmir Rafinerisi Dizel Kükürt Giderme Ünitesinin yapımı için, 67.4 milyon dolarlık kredi anlaşması imzalandığını bildirdi.
       Danış, yaptığı yazılı açıklamada, motorinde yüzde 0.005 maksimum kükürt oranını sağlayacak projenin yapımına ilişkin sözleşmenin, LG Engineering (Güney Kore)- Güriş konsorsiyumu ile geçtiğimiz Ocak ayında imzalandığını hatırlattı.
        Danış’ın verdiği bilgiye göre, projenin sözleşme bedeli; 61 milyon 990 bin dolar dış para ile 33 milyon 700 bin dolar karşılığı Türk Lirası olmak üzere, toplam 95 milyon 690 bin dolar olarak bağlandı.
        Projenin dış kaynak ihtiyacını karşılayacak toplam kredi paketi 67.4 milyon dolar olurken, bu miktarın 58.1 milyon dolarlık bölümü Güney Kore hükümetinin ihracat kredisinden, geri kalan 9.3 milyon dolarlık meblağ ise İngiliz ticari kredisinden sağlanacak.
        Söz konusu kredi anlaşmalarıyla ilgili, garantör Hazine Müsteşarlığı, borçlu Tüpraş ve kreditör The Export-Import Bank of Korea arasındaki müzakereler tamamlanarak 2 Temmuz tarihinde anlaşmalar imzalandı.
       Söz konusu proje tamamlandığında, İzmir Rafinerisi’nde üretilen motorinin içindeki kükürt oranı, AB’nin belirlemiş olduğu miktar olan maksimum yüzde 0.005 düzeyine inmiş olacak. Dizel işleme kapasitesi 9 bin 600 metreküp/gün olarak belirlenen tesisin ise 2005 yılında tamamlanması öngörülüyor.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları