Home page
Haber Menüsü


Özilhan: Seçim kararı alınacaksa, hemen alınsın
TÜSİAD Başkanı Özilhan, ” Seçimle ilgili kararın alınıp, hangi tarihte ise, hemen mi, Kasım’da mı, bunun iş alemi tarafından bilinmesinde fayda var” dedi.
İstanbul
AA
12 Temmuz— Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, seçimin Türkiye’nin gündemine girdiğini belirterek, “İşadamları olarak temennimiz, bu belirsizliğin bir an evvel ortadan kalkmasıdır. Seçimle ilgili kararın alınıp, hangi tarihte ise, hemen mi, Kasım’da mı, bunun iş alemi tarafından bilinmesinde fayda var” dedi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Özilhan, TÜSİAD tarafından hazırlatılan “Yeni Rakabet Stratejileri ve Türk Sanayisi” başlıklı raporun kamuoyuna açıklandığı basın toplantısı sırasında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
       Bir gazetecinin “DSP’de kalan milletvekilleri, bu son yaşanan olayların bir komplo olduğunu ve bu komployu da işadamlarının düzenlediğini söylüyorlar. Neler söyleyeceksiniz?” sorusu üzerine Özilhan, şunları kaydetti:
TÜSİAD: AB üyeliği sanayinin rekabet gücünü artıracak

       “O konuda hiç bir yorum yapmak istemiyorum. Gerek istifa eden bakanların, gerekse istifa eden milletvekillerinin, işadamlarının yönlendirmesiyle istifa edeceklerini tahmin etmiyorum. Dolayısıyla neden istifa ettiklerini onlara sormanız gerekir.”
       
SİYASETTE YENİ OLUŞUM
       Özilhan, siyasette yeni oluşum konusunda ne düşündüğünün sorulması üzerine de, şunları söyledi:
       “Türkiye tabii, ekonomide yeniden yapılanma süreci yaşıyor. Ben bunun siyasette de yeniden yapılanma olarak gündeme geldiğini ve onun etkisiyle de ve Türk kamuoyunun da yeni liderler, siyasette de yapılanma beklentisinden dolayı tabii olarak oluşmaya başladığını düşünüyorum. Bu da onun bir neticesidir. Ülkemize hayırlı olsun.”
       Bir gazetecinin “seçim tarihi konusunda belirsizlik var. Ekim, Kasım veya bir dahaki ilkbahardan bahsediliyor. Bunun böyle olması hem AB süreci hem de ekonomik göstergeler ve ekonomik hedefler açısından Türkiye’yi nasıl etkiler” şeklindeki sorusuna karşılık, Özilhan şöyle dedi:
       “Bu bence en önemli konu. Yani Türkiye’nin önünde, belki de bu hükümetin bu sıkıntıya girmesinin sebebi de AB ile ilgili adımların atılamamış olmasıdır. Şimdi seçim, Türkiye’nin de gündemine girmiştir. Hatta bununla ilgili de Meclis’e bir dilekçe verilmiştir. İşadamları olarak temennimiz, bu belirsizliğin bir an evvel ortadan kalkmasıdır. Temennimiz en kısa zamanda Meclis’in toparlanması, AB ile ilgili konuları müzakere edip Kopenhag zirvesine yetiştirilecek şekilde adımların atılması, ayrıca seçimle ilgili kararın alınıp, hangi tarihte ise hemen Kasımda mı, bunun iş alemi tarafından bilinmesinde fayda var.”
       
“DERVİŞ, PROGRAMIN GARANTÖRÜ”
       Özilhan, Devlet Bakanı Kemal Derviş’in bir bakıma ekonomik programın garantörü olduğunu belirterek, “Onun seçimlere kadar istifasının istenmemesi gerekir” dedi.
       Özilhan, erken seçim tarihi konusunda belirsizliğe ilişkin soruyu cevaplarken, ekonominin üzerine ağır yükler geldiğini, faizlerin reel olarak 30 puan artmasının Türkiye’ye milyar dolarlara mal olduğunu belirtti.
       Özilhan, “Dolayısıyla Türk ekonomisi bir müddet bunu taşıyabilir ama çok da uzun taşıyamaz. Onun için Meclis, eğer seçim kararı verecekse ki saygımız var, bir an evvel versin. Türkiye, siyasi istikrara kavuşsun ve bir an evvel ekonomi üzerindeki yükler kalksın. Çabuk karar verilmesi lazım diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
       Bir gazetecinin “Sizce en uygun seçim tarihi ne?” şeklindeki sorusu üzerine Özilhan, bunu kendilerinin yorumlayamayacağını, çünkü bu konuda bir konsensüs olmadığını, konuştukları siyasi parti liderlerinin kendi partilerinin pozisyonuna göre çeşitli tarihler söylediklerini aktardı.
       Özilhan, “bizim için belirsizliğin ortadan kalkması, birinci derecede önemli. İkinci derece de, bu iş ne kadar çabuk olacaksa, olsun ve ekonominin üzerindeki bu yükler kalksın. Bu faizler tekrar istikrara kavuşsun ki Haziune de mali sektör de reel sektör de bu yükten bir an evvel kurtulsun” dedi.
“DERVİŞ’İN İSTİFASI İSTENMEMELİ”
       Bir gazetecinin “Kemal Derviş’in istifası gündemde ve uygulanan bir ekonomik program var. İstifası ekonomik programın uygulanmasını etkiler mi?” şeklindeki sorusunu yanıtlayan Özilhan, Şunları kaydetti:
        “Oradaki düşüncemiz şu; tabii her zaman bir ekonomik programın arkasında bir siyasi irade olması gerekli. Bu siyasi irade ile birlikte bu programın mimarlığını, koordinatörlüğünü, yapısal reformların oluşması aşamasında bakanlar ile yapmış olduğu tartışmalar, müzakereler ile oturtması ile özdeşleşti. Bir bakıma da bu programın garantörü oldu. Dolayısıyla Kemal beyin durumu, bir de herhangi bir siyasi partiden değil. Onun için bunun pozisyonu biraz kritik. Dolayısıyla O’nun seçimlere kadar, bu asgariden seçimlere yakın bir döneme kadar istifasının istenmemesi gerekir. O’nu rahat bir çalışma ortamında bırakıp, gerek dış etkenlere karşı veyahutta dış yatırımcılara karşı gerekse içerdeki mali sektörün reel sektörün yapısı açısından dikkat edilmesi gereken, biraz hassas bir konu. Dolayısıyla Onu daha ayrı bir yerde tutmak gerekir diye düşünüyorum.”
       
“DERVİŞ, PROGRAMA BAĞLI BİR İNSANDIR”
       Özilhan, “Kemal Derviş’ten bu noktadan sonra randıman alınıp alınamayacağına” ilişkin soru üzerine de, “sayın Derviş, programa bağlı, ülkesine bağlı bir insandır ve dolayısıyla da etkilenmeyeceğini düşünüyorum. Bu programın başarısı... kendi programı da olduğu için muhakkak elinden gelen gayreti ve çabayı sarfedecektir” dedi.
       18 Temmuz’da İstanbul’da yapılması planlanan Yatırımcı Danışma Konseyi toplantısının iptali hatırlatılarak, yabancı sermaye adına bundan tedirginlik duyup duymadığı şeklindeki soru üzerine de Özillhan, “Tabii ki tedirginlik uyandırdı. Ama siyasi belirsizlik bunun iptal edilmesi durumunu gerektiriyordu” dedi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları