Home page
Haber Menüsü


Koç’ta Promena ile elektronik satın alma dönemi
Koç Bilgi Grubu’nun en genç şirketi Promena, elektronik satın alma ve elektronik ihale uygulamaları maliyet düşürmeyi, iş süreçlerini hızlandırmayı hedefliyor.
İstanbul
AA
10 Temmuz— Koç Bilgi Grubu’nun en genç şirketi Promena, elektronik satın alma ve elektronik ihale uygulamaları ile Türkiye e-dönüşümünde bir devrime imza atıyor. Özellikle yeni teknoloji ile ilgili konularda başarılı olan telekomünikasyon ve bilgi teknolojisi alanlarında ABD, Uzakdoğu ve Avrupa’da yatırımları olan Carlyle Group ve Koç Holding’in yüzde 50-50 ortaklığıyla 2001 yılı Ağustos ayında kurulan Promena Elektronik Ticaret A.Ş, bu yılın Ocak ayında faaliyete geçti.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İş süreçlerini hızlandıran, çalışanların verimliliğini artıran ve karı maksimize ederek şirketlere yüzde 50’nin üzerinde verimlilik ve maliyet tasarrufu sağlayan Promena’nın geliştirdiği e-satın alma platformu ve e-ihale uygulamaları, şirketlerin ulusal ve uluslararası rekabet güçlerini artırmalarına yardımcı oluyor.
       Türkiye’de internet tabanlı e-satın alma çözümlerinin öncü şirketi Promena, kuruluşların tüm satınalma işlemlerini en uygun koşullarda gerçekleştirmeleri amacıyla, alıcı ve satıcıları aynı platformda buluşturuyor. Internet bağlantısı, şifre ve kimlik numarası olan her şirket, elektronik satınalma sistemini kullanabiliyor.
       Promena’nın internet tabanlı ve elektronik satınalma çözümlerinin tanıtım ve bilgilendirme toplantısında konuşan Koç Bilgi Grubu Başkanı Ali Koç, pek çok görüşün aksine teknolojiye yapılacak doğru yatırımların hiçbir şekilde ertelenmemesi gerektiğine inandıklarını söyledi.
        Koç, teknoloji yatırımını kısarak elde edilecek karın, bu yatırımların yapılmaması halinde daha fazla zarara dönüşeceğini belirterek, çıkış dönemi pek çok şirket için oldukça iyi bir zamanlama olan Promena’nın sunduğu maliyet avantajları ve operasyonel karlılığın büyük yararlar sağladığını kaydetti.
       Internet teknolojilerinin Türkiye’ye geç geleceği, internet balonunun dünyada patladığı gibi olumsuz söylemlerin internet teknolojilerine dayalı yatırımlar yapmalarına engel olmadığını söyleyen Koç, “Yatırım konusu üzerinde çalışılarak dikkatli bir şekilde seçildiği takdirde internet teknolojilerinin mevcut işlerimizde oldukça büyük bir verimlilik artışına neden olacağına inanıyoruz” dedi.
       
E-DÖNÜŞÜM PROJESİ
       Ali Koç, Promena şirketinin başlattıkları e-dönüşüm sürecinin büyük halkalarından birisi olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: “E-dönüşüm kapsamında incelenen potansiyel projeler arasında, satın alma süreçlerimizin değiştirilmesi ve geliştirilmesi en fazla verimlilik ve değer yaratacak alan olarak görülmüştür. Promena’nın çıkış noktası da budur. İlk hedefimiz, Koç Topluluğu şirketlerini elektronik satınalmadan faydalandırmaktır. Hem alınan ürün maliyetinde hem de operasyonel verimlilik artışı anlamında oldukça büyük kazanımlar elde edeceğimize inanıyoruz. İkinci amacımız, bir ticaret platformu kurmaktır. Burada satın alma faaliyeti yanında nakliye, bankacılık, sigorta gibi birçok yan hizmetin verilmesi de sağlanacak.”
       Rekabet şartlarının geçmişe göre daha sert olduğu bir ortamda iş yapıldığını belirten Koç, şirketlerin giderlerini, maliyetlerin üzerine kar koyarak rahatça fiyata yansıtabildikleri günlerin artık geride kaldığını, karı artırmak için satışları artırmanın yanında, satın alma maliyetini düşürmenin de bir strateji olduğunu vurguladı.
       Koç Topluluğu’nun her yıl yaklaşık 8 milyar dolar ciro yarattığını ve bu rakamın 1,2 milyar dolarlık kısmını endirekt alımların oluşturduğunu bildiren Koç, şöyle dedi:
       “Biz bu alımların tamamını elektronik ortamda Promena’nın sunduğu satın alma platformundan yapabileceğimize inanıyoruz. Tasarruf hedefimiz ise, hem maliyet avantajı, hem de operasyonel verimlilik avantajı olarak yüzde 30. Rakamları çarptığınızda kabaca 360 milyon dolarlık bir tasarruf hedefimizin olduğunu göreceksiniz.”
       
BİLGİ BİRİKİMİNİN SERMAYE BİRİKİMİNE ÇEVRİLMESİ
       Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Koç, Türkiye’nin, dünyada yüzde 5 olan internet penetrasyonunun üzerinde olmayı hak ettiğini ifade eden Koç, bir soru üzerine, Koç Grubu’nda ciddi bir bilgi birikimi oluştuğunu söyledi.
       Koç, “Ana gayemiz bunun sermaye birikimine çevrilmesidir. Türkiye’de başarılı olmadan dışarıya açılmayı doğru bulmuyoruz. Koç Bilgi Grubu’nun bir numaralı hedefi, Türkiye’nin e-dönüşüm vizyonuna öncülük etmek ve başarılı olunduğu takdirde bölgesel bir açılım yapmaktır” diye konuştu.
       Ali Koç, önümüzdeki günlerdeki gelişmelerin ekonomiyi olumlu etkileyeceğini de söyledi. Carlyle Group Başkan Yardımcısı Robert Dunn ise firmalarının 13,5 milyar doların üstündeki bir rakamın yönetimini üstlendiğini ifade ederek, Türkiye’de yatırım yapmayı birçok faktörden dolayı seçtiklerini söyledi.
       Dunn, “Bu faktörlerden birinin diğerine göre daha fazla ağırlığının olmamasıyla beraber, en önemli faktör Türkiye’nin yatırım için olağanüstü fırsatlar sağlayan bir ülke olmasıdır” dedi.
        Türkiye’deki ilk yatırımlarının Promena olduğunu belirten Dunn, “Türkiye bize doğrudan bir mali yatırım firması olarak çok yeni bir pazar olmasına rağmen, biz Promena’yı, Türkiye’nin BT sektöründeki tecrübesi ve kabiliyeti sayesinde tüm bölgeye yayılacak olan bir yatırım olarak gördük. Promena’nın Türk pazarındaki müşterilere katma değer yaratacak yeni teknolojiler sunacağına inanıyoruz” diye konuştu.
        Promena Genel Müdürü Levent Zağra da, 2005 yılına kadar firmalararası ticaretin yüzde 35’inin elektronik ortama taşınacağını söyledi. Zağra, Promena sayesinde internet ortamında, gerçek zamanlı ihaleler düzenleyerek, firmaların piyasalardan en uygun fiyat ve şartlarda alım yapmalarını sağlayan e-ihale’nin, e-ticaret uygulamaları arasında en kısa sürede yatırım geri dönüşü sağlayan enstrüman olduğunu vurguladı.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları