Home page
Haber Menüsü


Bush yolsuzluklara karşı harekete geçti
ABD Başkanı, ABD’yi son aylarda sarsan şirket muhasebe yolsuzluklarına karşı federal güvenlik kurumlarının ağır cezalar getirmesi gerektiğini bildirdi.
New York
AA
    9 Temmuz—  Dünyanın en büyük borsası konumundaki New York-Wall Street’de konuşan Başkan Bush, ABD’de yolsuzluklara karşı birlik-bütünlük içinde yeni çağın başlatılması gerektiğini vurguladı. Amerikan ekonomisinin sağlıklı ayakta kalabilmesi için ‘yüksek ahlak’ın benimsenmesi gerektiğini belirten Bush, posta ve elektronik işlem muhasebe suçları için hapis cezaların iki kat artırılarak 10 yıla çıkarılması için yasanın Kongre’de onaylanmasını istiyor.  

   
 
       
    MSNBC News Merck de gelirlerini şişirmiş
MSNBC News Muhasebe skandalı Bush'a bulaştı
MSNBC News WorldCom skandalı derinleşiyor
MSNBC News ABD, WorldCom'un peşini bırakmıyor
MSNBC News ABD Başkanı Bush, şirketlere sert çıktı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Beyaz Saray’dan açıklanan ayrıntılara göre, ABD Başkanı, belge saklama ve diğer yollarla adaleti yanıltma girişimlerine uygulanan cezaların artırılmasını da önerdi. Bush ayrıca, ABD Ceza İnfaz Komisyonu’ndan da, “şirket görevlileri ve yetkilileri tarafından işlenen sahtecilik suçlarına daha uzun hapis cezaları uygulanmasını” istedi. Bush’un önlemler içeren planında, şirketlerin daha sıkı denetlenmesi için ABD Sermaye Kurulu’nun (SEC) eleman sayısının ve teknik kapasitesinin artırılması da yer alıyor.
       
“SERT YASALAR GEREK”
       Patlayan yolsuzluk skandallarının tüketici ve yatırımcı güvenini sarstığını söyleyen ABD Başkanı, bu güveni ve ABD şirketlerinin saygınlığını yeniden sağlamak için, usulsüzlük ve yolsuzluklara karşı daha sert yaptırımlar öngören yeni yasa ve düzenlemeler gerektiğini belirtti.
       
SORULAR BUSH’U TERLETTİ
       ABD Başkanı Bush, dün, patlayan iki yeni şirket skandalının ardından borsanın sarsıldığı, iletişim devi WorldCom’un yöneticileri hakkında şirketteki muhasebe yolsuzluklarıyla ilgili Kongre soruşturması açıldığı bir sırada düzenlediği basın toplantısında, eski bir şirket yöneticisi olarak zorlayıcı sorularla karşılaşmıştı.
       Bush, müdürlerinden biri olduğu Texas merkezli bir petrol şirketinin 1990’lı yıllarda yaptığı tartışmalı bir muhasebe işlemiyle ilgili soruya, “Şirketler dünyasında muhasebe işlemleri söz konusu olduğunda işler her zaman akla kara gibi net olmaz” karşılığını verirken, söz konusu tartışmalı işlemden kendisinin haberinin olmadığını iddia etti.
       
WORLDCOM’DA HERKES BİRBİRİNİ SUÇLADI
       Muhasebe kayıtlarında yaklaşık 4 milyar dolarlık usulsüzlük yaptığı ortaya çıkan ABD’nin iki numaralı iletişim ve uzun mesafeli telefon şirketi WorldCom’un eski ve yeni yöneticileri, haklarında açılan soruşturma nedeniyle dün ABD Kongresi’nin önüne çıkmışlardı. WorldCom başkanı John Sidgmore, olaydan şirketin eski yönetiminin sorumlu olduğunu iddia etmişti. WorldCom’un eski Baş İcra Yetkilisi Bernard J. Ebbers ise sessiz kalma hakkını kullanarak, soruşturmayla görevli Kongre üyelerinin sorularını yanıtsız bırakmıştı. WorldCom yönetimi skandalın ortaya çıkmasından sonra sorumluluğu işten attıkları şirketin baş mali yetkilisi Scott Sullivan’a yüklemiş ve diğer yöneticilerin usulsüzlükle ilgili bilgisi olmadığını iddia etmişti.
       
ANDERSEN’E AĞIR SUÇLAMA
       WorldCom Yönetim Kurulu Başkanı Bert Roberts ise skandalın sorumluluğunu bağımsız denetim ve mali danışmanlık şirketi Arthur Andersen’e yükledi. Roberts, bağımsız denetim için görevlendirdikleri Andersen firmasının muhasebe usulsüzlüklerinin farkına varmamış olmasını “inanılmaz” bulduğunu söyledi.
       
ANDERSEN BATMA NOKTASINDA
       ABD’de giderek büyüyen bir toplumsal/siyasal sorun haline gelen şirket skandalları zincirini başlatan enerji devi Enron’daki yolsuzluklarda da Andersen sorumlu tutulmuştu. Enron yönetiminin, şirketin iflasıyla sonuçlanan muhasebe yolsuzluklarının örtbas etmeye yardımcı olduklarının ortaya çıkmasıyla saygınlığını yitiren Andersen, batma noktasına gelmiş bulunuyor.
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları