Home page
Haber Menüsü


İstifalar dış basında da yankı buldu
 
Hüsamettin Özkan’ın, Başbakan Ecevit’le görüşmesinin ardından istifa etmesi, dış basında hükümetin sona yaklaştığı şeklinde yorumlandı.  
BBC, internet sitesinde "Toplu istifalar Türkiye'yi sallıyor" başlığını kullandı.
 
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
9 Temmuz —  Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan’ın istifasıyla başlayan, hükümet ve DSP içindeki gelişmeler dış basında da geniş yer buldu. Ecevit hükümetinin sona yaklaştığını yazan yabancı gazeteler, yeni hükümet senaryolarına yer verdi. Gazetelerin çoğu, istifalarla derinleşen siyasi krizin AB’nin talep ettiği reformları da riske soktuğuna dikkat çekti.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İngiltere’de yayınlanan The Guardian gazetesi, haberi, “Türkiye’nin zaten ayak direyen hükümeti, yıkılma aşamasında,” başlığıyla verirken, The Times gazetesi de, “Hasta Ecevit’i terkedenler, Türkiye’yi seçime götürüyor” başlığını kullandı.
       
‘DSP depremi’ İngiliz basınında

       Özkan’la birlikte en az iki bakan ve bazı milletvekillerinin de istifa ettiğini yazan İngiliz yayın kurumu BBC’nin internet sitesi, haberi “Toplu istifalar Türkiye’yi sallıyor” başlığıyla duyurdu. BBC, gelişmenin Türkiye’nin ekonomik açıdan kritik bir dönemden geçtiği sırada meydana geldiğine dikkat çekti.
       
FINANCIAL TIMES’TAN İYİMSER YORUM
       İş çevrelerinin gazetesi Financial Times’ın istifalarla ilgili yorumu iyimser. Gazete, “Nisbeten bir istikrara dönüş için ilk adımlar atılmış olabilir” ifadesini kullanıyor. Financial Times Devlet Bakanı Kemal Derviş’in önümüzdeki haftalarda siyasette daha aktif bir rol oynayarak çıkış senaryolarının içinde yeralabileceğini ve belki de CHP içinde siyasete atılabileceğini kaydediyor.
       Yunanistan’da yayınlanan Kathimerini gazetesi ise “Ecevit’in partisinde isyan. Türkiye krizde. Bu kriz eğer erken seçime yolaçarsa, Avrupa Birliği’nin talep ettiği reformlar dondurulacak” ifadesine yer veriyor.
       
Yunan basını: Türkiye’deki gelişmeler dramatik

        “Türkiye’de Siyasi-Ekonomik Kriz” başlığını kullanan To Vima ise “yakın iş arkadaşlarının Ecevit’i istifaya ittiklerini” yazdı.
       
”ÖZKAN LİDERLİĞİNDE YENİ OLUŞUM”
       İtalyan Il Sole 24 Ore gazetesi ise Türkiye’de başta ordu olmak üzere pek çok kesimin, AKP’nin birinci parti çıkma ihtimali nedeniyle erken seçime sıcak bakmadığını yazıyor.
        Gazeteye göre, Ecevit hükümetinden, erken seçime gerek bırakmayacak bir formülle kurtulmanın yolları aranıyor. Gazete Hüsamettin Özkan önderliğinde yeni bir oluşum ortaya çıkacağını, İsmail Cem’le Kemal Derviş’in de bu oluşumun içinde yer alabileceğini savunuyor. Gazeteye göre, Özkan’ın yanısıra , İsmail Cem ve Kemal Derviş’in de yer alacağı yeni oluşum, ANP ve DYP ile hükümet kuracak, MHP ve DSP ise dışlanacak.
İtalyan basını: Ecevit sallantıda

       
ALMAN BASINI: KRİZİN NEDENİ AB KAVGASI
       Alman gazetelerinin de hemen hepsi Türkiye’deki istifaların hükümet krizini artırdığı değerlendirmesini yaptı. Tagesspiegel, krizin nedeninin Başbakan Ecevit’in hastalığından ziyade, Kopenhag kriterlerinin yerine getirilmesi konusundaki kavga oldugunu öne sürüyor. MHP’ye gidecek her oyun AB üyeliğine karşı atılmış olacağını belirten gazete, AB yanlısı DSP’nin lidersiz fazla oy alamayacağını yazıyor.
       Gelişmeler için “Die Welt” gazetesi “Bakanların İstifası, Hükümet Krizine Yol Açtı”, Frankfurter Rundschau gazetesi de “İstifalar Türkiye’de Hükümet Krizini Artırdı” başlığını kullandı.
       
SUDDEUTSCHE ZEITUNG: KOALİSYONA TEHDİT
       Almanya’nın önde gelen gazetelerinden Süddeutsche Zeitung da, ‘Bakan istifaları, uzun süredir hasta olan Başbakan Ecevit önderliğindeki üçlü koalisyona çökme tehdidi teşkil ediyor’ ifadesini kullandı.
       Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan’ın istifa açıklamasının, MHP’nin Kasım ayında erken seçim tarihi önermesinin ardından geldiğine dikkat çeken Süddeutsche Zeitung, istifaların yarattığı siyasi belirsizliğin de Türk ekonomisini kötü etkilediğini ve Türk Lirasının değerini düşürdüğünü vurguladı.
       
CNN: KRİTİK DÖNEM
       İstifalar, New York Times, Washington Post, CNN ve MSNBC gibi ABD’nin önde gelen yayın kuruluşlarında da yankı uyandırdı. CNN, haberi, “Ecevit’e en yakın isim olan Hüsamettin Özkan ve bazı bakanlar, Başbakan’a yönelik eleştirilerin arttığı bir dönemde istifa etti” ifadeleriyle duyurdu.
       New York Times gazetesi ise Reuters ajansına dayandırdığı haberinde, “Türk hükümeti çökmenin eşiğinde sallanıyor” başlığını attı.
       
İstifa haberi yabancı ajanslarda “son dakika”

       Washington Post ise Özkan’ın istifasının, görevden ayrılmaya çağrılan Ecevit’i zor durumda bırakacağını vurguladı. Gazete, siyasi krizin hassas dengeler üzerindeki ekonomiyi de olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti.
       
MSNBC: HÜKÜMET YIKILMANIN EŞİĞİNDE
       ABD’nin önde gelen haber portalı MSNBC, istifalarla ilgili haberinde, “Kilit müttefikler Bülent Ecevit’in aleyhine döndü” yorumunda bulundu. Haberde, “Siyasi manevraların Ecevit’in istifasıyla ilgili talepleri daha da artıracağı ve hükümetin yıkılmanın eşiğine geldiği spekülasyonları yapıldığı” da ifade edildi.
       MHP lideri Devlet Bahçeli’nin pazar günü yaptığı “erken seçim çağrısının Ecevit’e darbe olduğu” yorumunda bulunulan sitede “Çağrının amacının Başbakan Ecevit’in sağlığı ve hükümet içindeki ayrılıkların doğurduğu belirginsizliğe son vermek olduğu” yazıldı.
       
WSJ: KRİZ IMF PROGRAMINI ETKİLİYOR
       Amerikan finans çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal ise istifalarla ilgili haber-yorumunda, “Siyasi karmaşa IMF programını etkiliyor. Bakanların istifası ekonomik toparlanmaya doğru gidişi tehdit edici nitelikte“ ifadelerine yer verildi. Türkiye’de bir hükümet değişikliğinin kaçınılmaz göründüğü, muhtemelen bunu erken seçimlerin izleyeceği görüşünü savunan gazete, “Her iki senaryonun da, Avrupa ve Ortadoğu’da merkezi konumda bulunan Türkiye’deki karar alma mekanizmalarını felç edeceğe benziyor” yorumunu yaptı.
       
LIBERATION: ÖZKAN VE DERVİŞ PARTİ KURABİLİR
       Türkiye’deki ‘siyasi depreme’ Fransız basını da geniş yer ayırdı. Merkez sol eğilimli Libération gazetesi, Özkan’ın istifasıyla başlayan siyasi dalgalanmayı “Türkiye Ecevit’in deklarasyonlarını bekliyor” başlığıyla duyurdu.
       Gazete, Türkiye’de bazı kesimlerin, Özkan ve Derviş’in beraber hareket ederek yeni bir siyasi parti kurmalarını beklediğini ifade etti. Türk medyasının, art arda gelen istifaları bir depreme benzettiğine yer veren Libération, Ecevit’in istifası durumunda da istikrara ulaşılmasının kolay olmayacağını belirtti.
       Türkiye’deki siyasi krizi AFP ajansının haberiyle duyuran Le Monde ve sağ eğilimli Le Figaro, “Türkiye siyasi kriz safhasında” başlığını kullandılar. Özkan’ın, Ecevit’in sağlığıyla ilgili eleştirilere tepki göstermemekle suçlandığını belirten bu iki gazete, istifaların, Ecevit açısından, Devlet Bahçeli’nin geçen Pazar günü yaptığı seçim çağrısından sonra ikinci ‘bomba’ olduğu yorumunu yaptı.
       
       
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları