Home page
Haber Menüsü



Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen

 
Danimarka: Öncelik genişlemede
AB dönem başkanlığını devralan Danimarka Başbakanı Rasmussen, dönem başkanlığı programını Avrupalı parlamenterlere sundu.
Kayhan Karaca/Strasbourg
NTV
    3 Temmuz—  Danimarka Başbakanı Rasmussen, Danimarka Dönem Başkanlığının en öncelikli konusunun genişleme süreci olduğunu söyledi. Rasmussen, Kıbrıs’ta bölünmüşlüğün, Ada’nın AB’ye üyeliğinin önünde sorun olduğunu belirtirken, Kopenhag siyasi kriterleri yerine getirilmediği sürece Türkiye’ye müzakere takvimi verilmeyeceğini söyledi. AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi ise Aralık ayında AB’den Türkiye’yle ilgili bir karar çıkacağını kaydetti.  

   
 
       
    MSNBC News AB: Kıbrıs müzakerelerine karışmayız
MSNBC News Denktaş: AB Rumlara "Uzlaşmayın" diyor
MSNBC News Cem: AB'den iltimas beklemiyoruz
MSNBC News Hıristiyan Demokratlar Türkiye'yle müzakereye karşı
MSNBC News 'Öncelik Kıbrıs değil siyasi kriterler'
MSNBC News Danimarka resmen AB dönem başkanı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen, Aralık ayında Kopenhag’da yapılacak zirvede, hangi aday ülkelerin 2004 yılında birliğe üye olacaklarının karara bağlanacağını belirtti.
       
KIBRIS’TA ÇÖZÜM ÇAĞRISI
       Genişleme süreci öncesinde bu yıl sonuna kadar 3 önemli sorunun çözümlenmesi gerektiğini belirten Fogh Rasmussen, bu sorunları ‘genişleme sürecinin finansmanı’, ‘ortak tarım politikası’ ve ‘Kıbrıs’ olarak sıraladı.
       Kıbrıs’ın bölünmüşlüğünün Ada’nın birliğe üyeliği yönünde sorun oluşturduğunu açık bir dille ifade eden Rasmussen, ülkesinin önümüzdeki altı ay süresince Kıbrıs’taki soruna çözüm için tüm olanaklarını seferber edeceğini bildirdi. Ada’da çözüm için sadece Türkiye’ye değil tüm taraflara seferberlik çağrısında bulundu.
       Adadaki soruna çözümün bir önkoşul olmadığını belirten Danimarka Başbakanı, “Buna rağmen, AB bütünleşmiş ve sorunlarını çözmüş bir Kıbrıs’ın üyeliğinden yanadır ve Aralık ayında tüm faktörleri dikkate alarak karar verecektir” şeklinde konuştu.
       
YUNANLILARI KIZDIRDI
       Fogh Rasmussen, Yunanlı parlamenter ve basın mensuplarının “Nedir bu faktörler?” sorusunu ise “Sizinle dürüst ve açık olacağım: Bu sorunuza yanıt vermemem de, oyunun bir parçasıdır” şeklinde cevaplandırdı. Fogh Rasmussen, Kıbrıs’ın (Rum Kesimi) üyelik yolunda en ilerlemiş aday ülkeler arasında yer aldığını, kriterleri yerine getirdiğini, ancak üyelik için Danimarka’nın güvence veremeyecegini de söyledi ve adada çözüm bulunabilmesi için iki toplum üzerinde baskının devam ettirilmesi gerektiği görüşünü savundu.
       
TAKVİM KOPENHAG KRİTERLERİNE BAĞLI
       Fogh Rasmussen, Türkiye’ye müzakere takvimi verilmesi konusundaki soruları ise net bir şekilde yanıtladı ve Kopenhag siyasi kriterlerinin yerine getirilmemesi durumunda Ankara’ya takvim sunulmasının söz konusu olamayacağını vurguladı. Danimarka Başbakanı, Türkiye’nin aday ülke olduğunu, diğer adaylarla eşit muamele gördüğünü ve şu anda Kopenhag kriterleriyle uyum içinde olmadığını da söyledi.
       
PRODİ: ARALIK’TA TÜRKİYE’YLE İLGİLİ KARAR ÇIKACAK
       Danimarka Başbakanı, parlamentodaki genel kuruldaki konuşmasında Türkiye’ye değinmedi. Ancak kendisinden sonra söz alan Avrupa Komisyonu Başkanı Prodi, Aralık ayında Türkiye hakkında da bir karar çıkacağını söyledi. Ve bu kararı büyük ölçüde Ekim ayında Avrupa Komisyonu tarafından yayınlanacak ilerleme raporunun şekillendireceğini belirtti.
       
HIRİSTİYAN DEMOKRATLAR ‘TAKVİM’E KARŞI
       Son olarak Avrupa Parlamentosu’nun en kalabalık siyasi grubu olan Hıristiyan Demokratların Aralık ayında Türkiye’ye üyelik müzakeresi tarihi verilmemesi için Danimarka’ya baskı yapmaya başladı. Hristiyan demokratların parlamentodaki lideri, birkaç dakika önce genel kurulda yaptığı konuşmada Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesini istediklerini ancak takvim verilmesine karşı olduklarını söyledi. Hıristiyan demokrat lider, ayrıca Türk hükümetine Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası’na engel olmaktan vazgeçmesi çağrısında da bulundu.
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları