Home page
Haber Menüsü


Konut kredileri Şekerbank’tan verilecek
Pamukbank’ın TMSF’ye devredilmesi nedeniyle ortaya çıkan belirsizlik üzerine, Toplu Konut İdaresi, tamamlama kredilerinin kullanımı için Şekerbank’a yetki verdi.
Ankara
AA
2 Temmuz— Pamukbank’ın TSMF’ye devredilmesi nedeniyle ortaya çıkan belirsizlik üzerine, Toplu Konut İdaresi (TOKİ), tamamlama kredilerinin kullanımı için Şekerbank ile anlaştı. Kooperatif inşaatlarının tamamlanması için 4 yıl aradan sonra açılmasına karar verilen “tamamlama kredisi”nin kullandırımı sorun oldu.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Kredilere aracılık eden ana bankalardan Emlak Bankası’nın şubelerinin Halk Bankası ve Ziraat Bankası’na devri ile yaşanan teknik sorunlar dışında, en son Pamukbank’ın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilmesi üzerine, daha önce bu banka aracılığıyla konut kredisi kullanan kooperatifler zor duruma düştü.
       Pamukbank’ta, belirsizlik nedeniyle özellikle kredi işlemlerinin askıya alınması üzerine, Toplu Konut İdaresi (TOKİ), yeni banka arayışına girdi.
       TOKİ Başkanı Tuna Turagay, ilk kez toplu konut kredisi kullanacak kooperatiflere yönelik kredilere aracılık etme konusunda, Şekerbank ile anlaşma yaptıklarını söyledi. Turagay, hazırlıkların tamamlanmasıyla, gelecek haftadan itiberen Şekerbank’ın kooperatiflerin başvurularını kabul etmeye başlayacağını bildirdi.
       Böylece, Şekerbank ilk kez geniş çaplı konut kredisi işine girmiş olacak. TOKİ’nin ilk aşamada 200 trilyon lira kaynak ayırdığı tamamlama kredisi ile 30 bini ilk defa kredi kullanacak kooperatiflerde olmak üzere, toplam 76 bin yarım kalmış konut inşaatının tamamlanması öngörülüyor.
       Kaynak yetersizliği nedeniyle 4 yıl önce konut kredilerini durduran TOKİ, 24 Mayıs’ta, hem daha önce TOKİ’den kredi kullanan kooperatiflere hem de hiç kredi kullanmayan kooperatiflere yönelik “tamamlama kredisi” açılması için 2 ayrı tebliğ yayımlamış ve kredilere başvuru için 3 aylık süre verilmişti.
       
ARACI BANKALARDA SORUN
       TOKİ, kooperatif kredilerini, Emlakbank, Pamukbank ve Vakıfbank aracılığıyla kullandırıyordu. 2002-1 sayılı tebliğ uyarınca, daha önce TOKİ’den konut kredisi kullanan kooperatifler, daha önce krediyi kullandıkları aracı bankalara başvuracaklardı.
       Ancak, konut kredilerine aracılık eden ana banka Emlak Bankası’nın şubeleri, geçen yıl Ziraat ve Halk Bankası’na devredildi. Ziraat Bankası’na devredilen Emlakbank şubelerinde konut kredisi kullandırımı konusunda bir sorun yaşanmazken, Halk Bankası’na devredilen şubelerde, elemanların başka şubelere dağıtılması ve diğer teknik nedenlerle sorun yaşandığı belirtiliyor.
       Bu nedenle konut kredisi taleplerini kabul etmeyen Halk Bankası, konut kredileri ile Emlakbank dosyalarını Ziraat Bankası’na devrediyor. Bu konuda çalışmaların sürdüğü kaydedildi. Dosyaların devrinin tamamlanması halinde, eskiden Emlakbank aracılığıyla konut kredisi kullanan kooperatifler, Ziraat Bankası şubeleri aracılığıyla tamamlama kredisi kullanabilecekler.
       Daha önce konut kredilerine aracılık eden Vakıfbank ile yeni kooperatif projeleri konusunda anlaşma sağlanamadı. Bu nedenle, Vakıfbank, sadece daha önce kredi kullandırdığı kooperatiflerin tamamlama kredisine aracılık edecek, yeni başvuruları kabul etmeyecek.
       TOKİ’nin konut kredilerinin önemli bir bölümüne aracılık eden Pamukbank ile ise yeni projelere yönelik kredi kullanımı konusunda da protokol imzalanmıştı.
       Ancak Pamukbank’ın geçen ay TMSF’ye devredilmesi üzerine, kurumun kredi işlemlerine devam edip etmeyeceği konuusnad bir belirsizlik oluştu. TOKİ, bu konuda BDDK ve TMSF’ye başvurmasına karşın, bir yanıt alamadı.
       Bunun üzerine yeni banka arayışına giren TOKİ, Şekerbank ile anlaştı. İmzalanan protokol uyarınca, Şekerbank, ilk defa konut kredisi kullandırılacak kooperatiflere aracılık yapacak.
       Kooperatif kredilerine aracılık eden bankalara, ilk kullanımda yüzde 2, geri ödemelerde ise yüzde 1.5 komisyon ödeniyor. Ancak, TOKİ’nin geri ödemelerde garanti istemesi nedeniyle, Vakıfbank’ın bu konuya sıcak bakmadığı, bu yüzden yeni kredilere aracılık etmeyeceğini bildirdiği belirtildi.
       
AKBULUT: SEKTÖRDE BOŞLUK SÖZ KONUSU
       Şekerbank Genel Müdür Yardımcısı Yücel Akbulut, banka olarak çok uzun süredir bireysel konut kullandırdıklarını, ancak TOKİ kredileri ile birlikte bu sektöre yoğun bir giriş yapacaklarını söyledi.
       Bankacılık sektöründeki yeniden yapılanma sonucunda konut kredileri sektöründe bir boşluk oluştuğunu anlatan Akbulut, Şekerbank’ın teknik altyapı olarak hazırlıklarını tamamladığını, gelecek haftadan itibaren, 180 şubenin tamamında kooperatif kredisi başvurularını kabul edebileceklerini belirtti. Akbulut, kontrolörlük hizmetleri için gerekli teknik eleman takviyesini de gerçekleştirdiklerini kaydetti.
       
DEPREM DESTEK MERKEZİ
       Bu arada Şekerbank, yapıların depreme karşı dayanıklılığını artırma projelerine kredi vermek üzere, yaklaşık bir ay önce, İstanbul-Fındıklı’da, Deprem Destek Merkezi açtı.
       Merkez aracılığı ile binaların depreme karşı güçlendirme projelerine, 24 aya kadar vadeli, aylık yüzde 4.50 faizli kredi kullandırılıyor. Ayrıca, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü ile yapılan işbirliği gereğince, güçlendirme projesi olmayan binalar için tespit yapılıyor, proje hazırlanıyor, müşavirlik hizmetleri veriliyor.
       Bankanın krizden önce konut kredilerinde 5 yıl vadeye çıktığını hatırlatan Yücel Akbulut, krizden sonra kredilere yönelik talebin durduğunu belirterek, Deprem Destek Merkezi ve TOKİ kredileri ile Şekerbank’ın konut sektörüne yönelik kredilerini çeşitlendirmiş olacağını vurguladı.
       TOKİ, inşaat seviyesi en az yüzde 50 düzeyinde olan konut kooperatiflerine, konut başına 7.5 milyar lira “tamamlama”, 300 milyon lira da “çevre düzenleme” kredisi açacak. Kredilere ilişkin başvurular, 24 Ağustos’ta sona erecek.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları