Home page
Haber Menüsü


De Soto: Kıbrıs’ta çıkmazdayız
BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs özel temsilcisi Alvaro De Soto, Kıbrıs görüşmelerinde Haziran’a kadar çıkmazın kırılacağı beklentilerinin gerçekleşmediğini söyledi.
Lefkoşa
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    2 Temmuz—  KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile Rum Yönetimi lideri Glafkos Klerides arasındaki doğrudan görüşmelere gözlemci olarak katılan Alvaro De Soto, Kıbrıs görüşmelerinde hedefe ulaşılamadığını belirterek, “Önümüzde bir muamma var” dedi. Bu arada KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş ve Rum lider Klerides’in bugünkü görüşmelerinin ardından dördüncü tur tamamlandı. İki lider, bir sonraki görüşme için BM Genel Sekreteri Annan’a bilgi vermek üzere New York’a gidecek olan De Soto’nun dönüşünü bekleyecek.  

   
 
       
    MSNBC News Verheugen: 'Öncelik Kıbrıs değil siyasi kriterler'
MSNBC News Denktaş: Egemenliğimiz tanınırsa görüşmeler tamamlanır
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  De Soto, Rum Haber Ajansı’na (KYPE) verdiği demeçte, Haziran’a kadar çıkmazın kırılacağına ilişkin beklentilerin boşa çıktığını söyledi. De Soto, şöyle konuştu: “Önümüzde bir muamma var ve bunu BM Genel Sekreteri Kofi Annan’la görüşmem gerekir. İki tarafın da kendi başlarına müzakere etmede zorlandığı görülüyor. Çıkmazın kırılacağı yönündeki o büyük beklentimizin gerçekleşmesi söz konusu değil. Taraflar, hukuki metinler hazırlanmasında ileriye gidemiyor ve her iki tarafın, -biri daha fazla-, hukuki metinlerin hazırlanışında gerekli çalışmayı küçümsediği görülüyor.”
       
“AB VE BM SÜREÇLERİ FARKLI”
       Avrupa Birliği genişleme süreci ve Genel Sekreter’in iyiniyet misyonunun farklı süreçler olduğunu ifade eden De Soto, şöyle devam etti: “Her birinin ise kendi zaman takvimleri ve farklı misyonları vardır. Buna rağmen iki süreç arasında bir ilişki mevcuttur ve birbiriyle etkileşim içerisindedir. BM yine de tarafsızlığını koruyor ve raporlarını Güvenlik Konseyi’ne sunuyor. Bu mevcut uluslararası çerçeveyi dikkate almak durumundadır.”
       
ANNAN’LA GÖRÜŞMEYE GİDİYOR
       De Soto, yarın New York’a gidecek. Görüşmelerle ilgili olarak BM Genel Sekreteri Kofi Annan ve BM Güvenlik Konseyi’ne bilgi verecek olan De Soto, 12 veya 16 Temmuz’da adaya dönecek. Bu süre zarfında Denktaş ve Klerides arasındaki doğrudan görüşmelere ara verilecek.
       
DENKTAŞ-KLERİDES 44. KEZ GÖRÜŞTÜ
       KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve Rum Yönetimi lideri Glafkos Klerides’in ara bölgede yaptıkları 44. görüşme sona erdi. Denktaş, görüşme sonunda Cumhurbaşkanlığı’na gelişinde gazetecilerin soruları üzerine yaptığı açıklamada, geçen görüşmede ele almaya başladıkları Belçika modeli üzerinde durduklarını ve Rumların bu konudaki değerlendirmelerini görüştüklerini söyledi.
       
BEŞİNCİ TURDA ÇÖZÜM TAKVİMİ SUNULACAK
       Bugünkü Denktaş-Klerides görüşmesi, dördüncü turun son görüşmesi oldu. De Soto’nun New York’tan dönüşünün ardından 16 Temmuz’da başlayacak beşinci turda, Birleşmiş Milletler’in, taraflara Eylül ayına kadar çözüme ulaşılmasını öngören bir çözüm takvimi sunması bekleniyor.
       
DENKTAŞ’TAN VERHEUGEN’E YANIT
       Öte yandan KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Rum lider Klerides’le bir araya gelmeden önce yaptığı açıklamada da, AB’nin genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen’in “Türkler olmasa da Rum kesimini üyeliğe alacakları” yönündeki sözlerini değerlendirdi.
       Denktaş, “Kıbrıs’ın tek Kıbrıs olarak girmesi için, Kıbrıs Türklerinin egemenliğinin, eşitliğinin, devletinin varlığını kabul etmeleri lazım. Bu kabul edildiği takdirde, birlikte Avrupa Birliği’ne girebilecek bir müşterek bir idare kurulabilir” dedi.
       Denktaş, bir gazetecinin, Türkiye’nin, Kopenhag zirvesinde müzakere tarihi alamaması halinde Türk tarafının tavrının ne olacağı yönündeki bir sorusuna karşılık, “İki devletin ortaklığı ile kurulacak Avrupa Birliği içinde tek sesli, Birleşmiş Milletler’de tek bayraklı, devletlerinin bayrağı baki kalmak kaydıyla bir kuruluşa gidebiliriz. Ama temel Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’dir” diye konuştu.
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları