Home page
Haber Menüsü


Mesut Yılmaz: Kriterlerin AB’ye taviz olmadığını anlatmalıyız
AB kriterlerinini topluma “taviz” olarak yansıtıldığını söyleyen Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, “Bunun böyle olmadığını topluma anlatmak zorundayız” diye konuştu.
Ankara
NTV
    28 Haziran —  Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı’nca (TESEV)düzenlenen “Türk Halkının Üyeliğine Bakış” toplantısında konuşan Yılmaz, Türkiye’nin bir gün mutlaka AB üyesi olacağını ancak günümüzde “gizli bir el tarafından yönetilen AB karşıtları” olduğunu bildirdi.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı’nca (TESEV) düzenlenen “Türk Halkının AB Üyeliğine Bakışı” adlı toplantıya iktidar ortakları ve anamuhalefet liderleri katıldı. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz konuşmasında kamuoyu araştırmasının karar almasındaki önemine ve AB’ye üyeliğin Türkiye için neden önemli olduğu konularını değerlendirdi.
       
HALK GÖRÜŞÜNÜN ÖNEMİ
       Mesut Yılmaz konuşmasında, kamuoyu araştırmalarının önemine değinirken, onların halkın görüş ve taleplerini yansıttığını, kararvericileri yönlendirdiğini, ancak politikayı belirlemediğini söyledi.
       Yöneticilerin salt kamuoyu araştırma sonuçlarına göre kara vermediklerini, zaten eğer Avrupa Birliği’ndeki karar alıcılar, kamuoyu doğrultusunda karar alsaydı Türkiye’ye asla adaylık statüsü verilemeyeceğini belirtti.
       Yapılan kamuoyu araştırmalarına göre, Avrupa halkının AB’nin genişlemesine karşı olduğunu bildiren Yılmaz şöyle devam etti:
       “Dolayısıyla, karar vericiler bazen o sonuçların tersine risk alarak kamuoyunu ileride aynı yönde yönlendirecek kararlarda verebiliyorlar.”
       
TÜRK HALKI AB’Yİ İSTİYOR
       Türkiye’de siyasetçilerin AB konusunda risk almadıklarına değinen Yılmaz halkın % 80’nin AB’yi desteklediğinin altını çizdi.
       Kararalıcılarınında üyelik konusundaki ısrarlarının en önemli sebebinin Türk halkının 3.2’sinden fazlasının üyeliği istiyor olmasından kaynaklandığını belirten Yılmaz, AB’nin Türkiye’nin geleceğine ilişkin en önemli unsur olduğunu kaydetti. Yılmaz şunları ekledi:
       
TARİHSEL NEDEN
       “AB’ye üyelik bugün ya da yarın mutlaka gerçekleşecek. Üyelik, Türkiye’de demokratik sistemin güçlü olup olmadığının göstergesidir. AB’ye üyeliğimiz,
       Türkiye’nin tarihsel doğrultusunda vardır. Çünkü Türkiye 200 yıldır batılılaşma çabasındadır. AB üyeliği bu tarihin doruk noktasıdır.”
       
EVRENSEL NEDEN
       Yılmaz, AB’ye üyeliğininin gerekli olduğunun bir de evrensel bir nedeni olduğunu belirtti. İnsanlığın ulaştığı üstün standardların AB’nin normları olduğunu ve Türk insanının da bunu hakkettiğini söyledi.
       Üyeliğin ayrıca Türkiye’deki yapısal bozuklukları gidermek açısındanda önem taşıdığını savunan Yılmaz şunları söyledi:
       “Milli gelir hiç olmazsa senede 10 bin dolara yükselmelidir. Dinsel, etnik ve mezheplerarası gerilimin ortadan kalkmasında AB yapıcı olabilir. Laik / anti-laik kutuplaşmasında olumlu rol oynayabilir. Kısacası, AB birçok sorunun çözülmesinde kilit role sahip.”
       
ÜLKEDE VE ÜLKE DIŞINDAKİ AB KARŞITLARI
       Yılmaz, “Gizli bir el tarafından yönetilen AB karşıtı kişiler var. İşler engelleniyor, AB’nin kriterleri taviz olarak yansıtılıyor topluma. Biz öyle olmadığını topluma anlatmak zorundayız. Halkımız idam konusunun bir taviz olmadığını anlamış olabilir ancak kültürel haklarında Avrupaya verilmiş, ülkeyi bölecek bir adım olmadığını, aslında gecikmiş bir adım olduğunu topluma anlatmalıyız.” dedi.
       Yılmaz, Avrupa, özelliklede Almanya’da da kültürel nedenlerden dolayı Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkan eski politikacıların varlığına dikkat çekti.
       “Bu eski politikacılar sıkça dile getirdikleri görüşleri, Türkiye’deki AB karşıtı lobilerce sanki kendi fikirleriymiş gibi anlatılıyor. Biz, bunların onların görüşü olmadığını Türk toplumuna anlatmakla yükümlüyüz. Avrupa’daki bağnaz çevre Türkiye’deki bağnaz çevreden destek alıyor. Tüm siyasetçiler bundan ders almalı ve buna dikkat etmelidir, Türkiye’nin Avrupa yolunu engellememelidir.” şeklindede bir uyarıda bulundu.
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları