Home page
Haber Menüsü


Türk kamuoyu AB üyeliğini istiyor
Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV), Türk halkının AB’ye üyelik ve Kopenhag kriterleri konusundaki görüşlerini araştırdı.
Ankara
NTV
28 Haziran— TESEV’in araştırmasına göre kamuoyu AB’ye üyeliğe geniş ölçüde destek veriyor. Çoğunluk idam cezasının kaldırılmasını onaylıyor ancak anadilde yayın için destek idam cezasından daha az.

   
 
       
    MSNBC News İspanya: Türkiye AB'ye aittir
MSNBC News Danimarka: Türkiye genişlemenin parçası
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  TESEV Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Can Paker Ankara’da “Türk Halkının AB Üyeliğine Bakışı” konulu kamuoyu araştırma sonuçlarının sunumunu yaptı. TESEV’in araştırmasına göre Türk halkının büyük çoğunluğu AB üyeliğine desteğini sürdürüyor. TESEV araştırmasının sonuçlarını iik başlık altında topladı: AB Üyeliği Konusunda Genel Eğilimler ve Kopenhag Kriterleri Konusunda Kamuoyu Eğilimleri.
       Araştırmanın sonuçları şöyle :
       
AB ÜYELİĞİ KONUSUNDA GENEL EĞİLİMLER
* Türk kamuoyunun büyük çoğunluğunun AB üyeliğine desteği sürmektedir. AB konusunda büyük olumsuzlukların ve derin belirsizliklerin yaşandığı bu konjonktürde bile bu desteğin bu seviyede sürmesi anlamlıdır.
* Kamuoyunun büyük bölümü, AB’ye üye olunduğunda hayatlarının daha iyiye doğru değişeceğine inanmaktadır.
* AB üyeliğinin iyiye doğru değişime yolaçacağı düşünülen sonuçları ise, ekonomik kalkınma, demokratik gelişme, yolsuzlukların azalması ve Avrupa’da serbest dolaşım olarak düşünülmektedir.
* Ancak, Avrupa’da serbest dolaşımı isteyen Türk vatandaşları, kapılar açılır açılmaz AB ülkelerine göçetmek niyetinde değildir. Büyük çoğunluk, Türkiye’de refah seviyesi artarsa, hayatını ülkesinde sürdürmek istemektedir.
* Türk kamuoyu, Avrupa’ya ve Avrupalılığa karşı dinsel ve kültürel temellerde reddedici ve dışlayıcı bir tutum sergilememektedir.
* Ancak, kamuoyu, AB’nin Türkiye’ye yeterince samimi davranmadığı ve Türkiye’ye karşı negatif bir ayrımcılık yaptığı izlenimine sahiptir.
* Kamuoyu, milli savunma ve milli/dini değerler konularında hassas olmak kaydıyla, AB ile her alanda bütünleşmeye ve ortak politika yapımına evet demektedir.
* AB üyeliğinin bağımsızlığımıza halel getireceğini, ülkede bölücü ve köktendinci akımları güçlendireceğini düşünenlerin oranı çok düşüktür
       
Yılmaz: Kriterler taviz değil

KOPENHAG KRİTERLERİ KONUSUNDA KAMUOYU EĞİLİMLERİ
* Kamuoyu, AB’ye üyelik sürecinde uyulması gereken kriterler ve yapılması gereken reformlarla yakından ilgilidir, ama bunlar konusunda bilgili değildir.
* Kamuoyunun çok büyük çoğunluğu, temel hak ve hürriyetleri genel anlamda vazgeçilmez görmektedir.
* Ancak, herhangi bir hak ve hürriyet, dış dünyanın bir dayatması veya özel bir grubun hakkı olarak olarak algılandığında, buna ilişkin kamuoyu desteği düşmektedir.
* Kamuoyu, yerine ağırlaştırılmış ve afsız müebbet hapis cezası konması şartıyla, idam cezasının her suç ve herkes için kaldırılmasını onaylamaktadır.
* Kamuoyu, idam cezası konusunda, intikamcı ve “kısasa kısas”çı bir tavır içerisinde değildir.
* Kamuoyu, anadilde yayın ve anadil öğrenimi konularına, idam cezasının kaldırılmasına verdiğinden daha az destek vermektedir. Ancak, bir çok AB üyesi ve adayı ülkelerde de, ulusal dil ve kültür konularındaki değişimlere aynı ölçüde bir kamuoyu direnci söz konusudur.
* Genel kamuoyunun aksine, Türkçeden başka anadilleri konuşan Türk vatandaşları ise, kendilerini doğrudan ilgilendiren anadilde yayın ve anadil öğrenimi reformlarına büyük çoğunlukla destek vermektedirler.
* Anadilde yayın ve anadil öğrenimi konuları, kamuoyu çoğunluğunun değil, Türkçeden başka anadilleri konuşan Türk vatandaşlarının bir ihtiyacı ve hak talebi olarak belirmektedir. Bu alanlardaki reform çalışmaları, öncelikle bu kesimlerin ihtiyaç ve talepleri dikkate alınarak yürütülmelidir.
       TESEV Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Can Paker, konuşmasında Türk halkının AB’ye tam üyelik için desteğinin Türkiye’de hemen hiçbir konuda görülmediği kadar yüksek olduğunu belirterek ” Köylüsü kentlisi, sağcısı solcusu, genci yaşlısı, doğusu batısı yurdun hangi köşesinden olursa olsun Türk halkının AB’ye üyelik isteği hiçbir soruya yer bırakmayacak kadar yüksektir.
       Türk halkının AB’ye üyelikten yüksek beklentileri olduğu da ortadadır. Ekonomik kriz içinde yaşayan halkın AB’yi bir zenginlik projesi olmanın yanı sıra, rüşvet ve yolsuzlukların önüne geçilmesi ve demokratik hayatın gelişimi içinde bir çıkar yol olarak gördüğü ortadadır. ” dedi.
       
Cem: Sadece idam siyah-beyaz

YÜZDELERE GÖRE AB ARAŞTIRMASI
       Araştırmanın sonuçlarına gore, Türk halkının yüzde 64’ü bır halkoylaması yapıldığında Avrupa Birliği’ne (AB) üyeliği destekleyecek. 3,060 kişi ile yüzyüze gorüşmeler sonucu olusturulan ankete göre, katılımcıların yüzde 30’u halk oylamasında AB üyeliğine karşı oy kullanacağını söyledi.
       Türkiye genelinde 17 il ve bağlı 25 ilcede yapılan gorüşme sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 76’sı Türkiye’nın yerine getirmesi gereken Kopenhag kriterlerinin ne olduğu konusunda fikir sahibi değil. Yüzde 10’luk kesim bu kriterlerı çok iyi bildiğini belirtirken, yüzde 14’ü ıse biraz bilgi sahibi olduğunu belirtti.
       Türkiye’nin AB’ye uye olmasının tek şartı Türkçe’den baska anadil konuşanların kendi anadillerinde yayın yapılabilmesi olsaydı, bunun ıcın gerekli yasa değişikliklerinin yapılmasına ne şekilde bakardınız?’ sorusuna, katılımcıların yüzde 39’u bu değişikliği onaylayacağını, yüzde 56’sı onaylamayacağını söyledi.
       AB’ye üyelık ıcın ağırlaştırılmış müebbet hapis şartıyla idamın her suç ve herkes için kaldırılmasına katılımcıların yüzde 62’si onay verirken, yüzde 33’ü onay vermeyeceğini belirtti.
       
Çiller: Kriterler yerine getirilmeli

       
       
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları