|
İşbirliğinin konusu üç ülkenin de taraf olduğu Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı oluşturdu. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, hattın yapımına önümüzdeki günlerde başlanacağını açıkladı. Gürcistan Devlet Başkanı Shevardnadze de hem Türkiye’ye hem Azerbaycan’a işbirliği için teşekkür etti.
Shevardnadze, “Gürcistan bunu tek başına yapmamıştır. Ancak Türkiye ve Azerbaycan’ın desteğiyle birlikte mümkün olabilmiştir. aliyev’in katkısı ve emeğinden şükranla bahsetmek gönül borcumuzdur” dedi.
Azerbaycan Devlet Başkanı Haydar Aliyev de, Hazar Bölgesi’ndeki petrolün proje için yeterli olacağını vurguladı. Aliyev, Kazakistan’ın petrol desteğine gerek olmadığını ima ederek, “2010 yılına kadar 50 milyon ton petrol üretilmiş olacak ve bu petrol Bakü-Tiflis-Ceyhan’la taşınacak. Bu projenin ana hattı 2005 yılında tamamlanacak” dedi.
HATLAR TAMAMLAYICI NİTELİKTE
Ukrayna Devlet Başkanı Leonid D. Kuçma da, Bakü-Ceyhan ile Bakü-Supsa hatlarının rakip değil, tamamlayıcı hatlar olduğunu vurguladı.
Romanya Devlet Başkanı Ion Iliescu ise 2003 ilkbaharında Türkiye’de tekrar geniş katılımlı bir konferans düzenlenebileceğini kaydederek, “Demir ve çeliğin Avrupa’yı biraraya getirdiği gibi, enerji de Karadeniz ülkelerini birleştirmelidir” dedi.
AB’nin Hazar bölgesiyle yakınlaşmasının kendi çıkarına olduğuna dikkat çeken Yunan Kalkınma Bakanı Apostolos Athanusios Çuhacopulos da, “Hepimiz bu yeni perspektifin farkındayız ve AB temsilcileri olarak Türkiye ve diğer ülkelerle işbirliği içindeyiz.” dedi.
Aralarında BP, Shell, Conoco, Ruhrgas AG, ENI gibi enerji firmalarının karar vericilerinin de bulunduğu, birçok ülkenin üst düzey bürokratları 3 gün boyunca enerji alanında işbirliği imkanlarını bölgedeki barış istikrar ve refaha katkıda bulunması yönüyle tartışacak. | |