Home page
Haber Menüsü


ABD Kongresi’nde NSB atağı  
  ABD’nin İsrail ile arasındaki Serbest Ticaret Alanı Uygulaması’na Türkiye’yi de ekleyecek şekilde değişiklik yapılmasını öngören yasa tasarısı, 3 Amerikan Senatörü tarafından Kongre’ye sunuldu. Aynı yönde bir tasarı da Temsilciler Meclisi’ne verildi.
NSB'lere Türkiye'nin de dahil edilmesi kararı, Başbakan Ecevit'in ocak ayındaki ABD ziyareti sırasında alınmıştı.
Washington
AA
 
   25 Haziran—  Tasarının kabul edilmesi, Türkiye’de üretilen belli ürünlerin, gümrüksüz olarak ABD pazarına kabul edilmesini sağlayacak olan Nitelikli Sanayi Bölgeleri’nin (NSB) Türkiye’de kurulmasına olanak tanıyacak. 

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Demokrat Parti Senatörü John Breaux ile Cumhuriyetçi Parti Senatörleri Chuck Grassley ve John McCain tarafından sunulan yasa tasarısında, ABD ile İsrail arasında 1985’te geçerlilik kazanan ABD-İsrail Serbest Ticaret Alanı Uygulaması, “Nitelikli Sanayi Bölgelerinin” tanımını, Türkiye ve İsrail’in de bazı bölgelerini içerecek şekilde genişletiliyor.
       
ECEVİT’İN ZİYARETİNDE KARARLAŞTIRILMIŞTI
       Nitelikli Sanayi Bölgeleri’nin Türkiye’de oluşturulması fikri, Başbakan Bülent Ecevit’in ABD’yi ziyareti sırasında gündeme getirilmişti. Amerikalı yetkililer, böyle bir bölgenin oluşturulması amacıyla İsrail ile ABD arasındaki anlaşmaya, Türkiye’yi de katacak şekilde bir düzenleme için çalışılacağını belirtmişlerdi.
       
GÜMRÜKSÜZ DEĞİŞİM OLANAĞI
       Bu çerçevede üç senatör tarafından Kongre’ye sunulan, Türk-İsrail Ekonomik Güçlendirme Yasası, ABD Başkanı’na, Türkiye ve İsrail tarafından ortak oluşturulacak Nitelikli Sanayi Bölgeleri’nde, belli ürünlerin gümrüksüz değişimine izin verme hakkı tanıyacak.
       
“TÜRKİYE İSTİKRAR İÇİN VAZGEÇİLMEZ...”
       Senatör Breaux, yasa tasarısını sunarken, “Türkiye, Ortadoğu’da bölgesel istikrar için vazgeçilmez bir ülke ve Afganistan’daki çabalarımıza katkıda bulundu. Şimdi Türkiye’ye, Nitelikli Sanayi Bölgesi programına katılma imkanı vermenin tam zamanı. Böylece Türkiye, ABD ile gümrüksüz alışveriş sayesinde ekonomisini güçlendirebilir” dedi. Senatör Grassley de şu görüşleri dile getirdi:
       
“İLİŞKİLERE EKONOMİK BOYUT KATILACAK”
       “Türkiye, ABD’nin kilit müttefikidir. Terörizme karşı ortak mücadelemiz için Türkiye’nin verdiği sürekli destek, güçlü dostluğumuzun bir ifadesidir. Bölgede daha fazla istikrar için birlikte çalışmaya ihtiyacımız var. Türkiye’nin Nitelikli Sanayi Bölgesi uygulamasına katılımını sağlamak, bu ülkeye yabancı yatırımcı çekmeye yardım edecek ve bu durum bölgesel istikrara katkıda bulunacak. Bu program, aynı zamanda Türkiye ile İsrail arasında ticareti de geliştirecek ve iki ülkenin zaten güçlü, eşsiz güvenlik ilişkilerine ekonomik bir boyut katacak.”
       
“TÜRKİYE, DESTEĞİMİZİ HAK EDİYOR”
       Cumhuriyetçi Parti içinde Başkan adaylığı yarışını ABD Başkanı George W. Bush’a kaptırmasıyla gündeme gelen Senatör John McCain de şunları kaydetti:
       “Türkiye’nin, İsrail ile derinleşen, eşsiz, stratejik ilişkileri var. Afganistan’da ISAF’ın komutasını üstlendi. NATO’daki rolü ve ABD’nin Irak politikasına desteği bulunuyor. Türk askerleri, Amerikan güçleriyle birlikte Kore’den Kabil’e kadar her yerde savaştı. Müslüman bir millet ve laik bir demokrasi olarak Türkiye, ABD’nin savaşının İslam’a karşı değil, teröre karşı olduğunu ortaya koyan bir örnek. Türkiye, bizim desteğimizi hak ediyor ve umarım ABD Kongresi, hızla bu tasarıyı yasalaştıracaktır. Böylece, İsrail-Türkiye işbirliği ve bölgedeki Amerikan çıkarları, bu durumdan faydalanacak.”
       
TEMSİLCİLER MECLİSİ’NDE DE TASARI SUNULDU
       Diğer yandan, Türkiye’de nitelikli sanayi bölgeleri kurulmasına ilişkin olarak Amerikan Senatosu’na sunulan yasa tasarısının ardından, ABD Temsilciler Meclisi’ne de aynı yönde bir yasa tasarısı verildi.
       ABD Temsilciler Meclisi üyesi Phil Crane, ABD-İsrail Serbest Ticaret Anlaşması altında Türkiye ile İsrail arasında bir nitelikli sanayi bölgesi oluşturulmasına ilişkin yasa tasarısını Kongre’ye sundu.
       Crane, tasarının, İsrail ile Türkiye’nin ekonomik ilişkilerini güçlendirmeyi, bölgesel istikrara ve Türkiye’nin ekonomisine katkıda bulunmayı amaçladığını kaydetti. Phil Crane, “Türkiye, hem ABD’nin, hem de İsrail’in güçlü bir müttefiki oldu. Bu önemli demokratik ülkenin serbest ticaretin genişletilmesi yoluyla ekonomisine katıkıda bulunmak için elimizden ne geliyorsa yapmalıyız” ifadesini kullandı.
       Crane, nitelikli sanayi bölgeleri yaratmanın sayısız yararı bulunduğuna işaret ederek, Ürdün’de 1999 yılından bu yana oluşturulan 11 nitelikli sanayi bölgesi bulunduğunu ve bu ülkenin 31 milyon dolarlık ihracatının 250 milyon dolara yükseldiğini belirtti.
       Phil Crane, “Kesinlikle eminim ki bu yasa, Türkiye’nin büyüyen yüksek teknoloji sektörü üzerinde önemli bir etki yaratacak. Bu önemli yasanın bir an önce geçirilmesi için meslektaşlarımın desteğini bekliyorum” dedi.
       Türkiye’de nitelikli sanayi bölgeleri oluşturulmasına ilişkin yasa tasarısına ABD Temsilciler Meclisi’nin Demokrat Parti Florida üyesi Robert Wexler, Cumhuriyetçi Parti Texas milletvekili Dick Armey, Demokrat Parti California üyesi Tom Lantos ve Cumhuriyetçi Parti Texas milletvekili Pete Sessions da destek verdi.
       
TASARI NE GETİRİYOR?
       Tasarı yasalaşırsa, Türkiye’de üretilen nitelikli belli ürünler, ABD’ye gümrüksüz olarak girebilecek. ABD Kongresi, Nitelikli Sanayi Bölgesi programını, 1996 yılında İsrail, Mısır ve Ürdün ile ekonomik işbirliğini derinleştirmek için başlatmıştı.
       
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları