| | | Kamuoyu yoklamalarında en yakın rakibinden 20 puan önde giden Sosyalist Lula da Silvanın, ülkenin 274 milyar doları bulan dış borçlarında moratoryuma gideceği ve bütçe disiplininden taviz vererek, harcamalar yoluyla enflasyonist baskı yaratacağı endişesi, yabancı yatırımcının kaçmasına neden oluyor.
Bu gelişmelerin ışığında Brezilya Reali Cuma günü 1994ten bu yana en düşük seviyesine indi.
Cumartesi günü, Başkan adayı Lula, Brezilyanın yükümlülüklerine saygılı olacağını söyleyerek yatırımcıları sakinleştirmeye çalıştı.
BREZİLYADA KRİZ BEKLENMİYOR
Uzmanlar, çok büyük bir hata yapılmaması halinde, Türkiye gibi serbest dalgalı kur rejimi uygulayan Brezilyada Arjantin benzeri bir kriz beklemiyor.
Brezilya, geçen yıl enflasyonla mücadele için, faiz oranlarını yüzde 19a kadar yükseltmiş, buna rağmen rağmen enflasyon yüzde 6 hedefine karşılık yüzde 7. 6 olmuştu.
Arjantin krizi ve yüksek faizler nedeniyle büyüme yüzde 1. 5da kalmıştı. Geçen hafta piyasaları yatıştırmak için IMFden 10 milyar dolar kaynak kullanma kararı alan Merkez Bankası, yüzde 3. 5 büyüme ve yüzde 5 oranıda büyüme bekliyor.
BORSALARDA DA SATIŞ AĞIR BASIYOR
Kupanın iki yarı finalistinin borsalardan yana da derdi var. Türkiye son haftalarda siyasi gelişmelerin etkisiyle yılın en çok kaybettiren borsası olurken, Brezilya ise geçen haftanın en çok gerileyen borsası oldu.
IFCnin gelişmekte olan piyasalar endeksine göre, Türkiye Cuma kapanışı itibarıyla, yılbaşından bu yana yüzde 32 kayıpla en çok gerileyen borsa oldu. Türkiyeyi yüzde 20 kayıpla İsrail izledi.
Ekim ayındaki Başkanlık seçimlerinde sosyalist bir adayın işbaşına gelmesi ihtimalinin güçlenmesi, Brezilyadan yatırımcıların kaçmasına neden oluyor.
Brezilya borsası, geçen hafta yüzde 9.09 değer yitirdi. Brezilyayı yüzde 7.8 ile Rusya izledi. Türkiyenin haftalık kaybı ise yüzde 2. 3 oldu. | |