Home page
Haber Menüsü


Yayın kuruluşlarına finansal destek
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Fatih Karaca, Avrupa Birliği’ne (AB) uyum çerçevesi içinde yayıncılığın desteklenmesi ve sektörün güçlendirilmesi amacıyla bir fon çalışması söz konusu olduğunu belirtti.
İstanbul
AA
20 Haziran — Radyo Televizyon Üst Kurulu Başkanı Fatih Karaca, televizyon kuruluşlarını mali yönden güçlendirmek için fon çalışması yapıldığını açıkladı. Karaca, yaptığı açıklamada, RTÜK yasasının AB ile uyumlu hale getirilmesi için değişiklik yapılacağını söyledi. Karaca, fonun yarısının AB’den, kalan bölümünün de RTÜK kaynaklarından sağlanacağını ifade etti.

   
 
       
   
MSNBC News RTÜK'e reklam payı vermeyene lisans iptali
MSNBC News Yılmaz: RTÜK AB'ye ters değil
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Fatih Karaca, Türkiye Genç İşadamları Derneği’nce (TÜGİAD) Hilton Oteli’nde düzenlenen “AB Sürecinde Radyo ve Televizyon Yayıncılığı” toplantısında yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği’ne (AB) uyum çerçevesi içerisinde Türk yayıncılığının desteklenmesi, sermayesi güçlü kuruluşlarla maddi açıdan güçlü olmayan kuruluşlar arasında dengenin sağlanması amacıyla bir fon çalışmasının söz konusu olduğunu bildirdi.
       Karaca, “Umuyorumki, AB’ye uyum mevzuatları çıktığı zaman bizim hazırlıklarımız da tamamlanmış olacak. Radyo ve televizyon kuruluşlarına da iyi bir haberi sonbaharda verebileceğimizi düşünüyorum” dedi.
       Bu fon konusunda RTÜK’te bir çalışmanın yürütüldüğünü ifade eden Fatih Karaca, AB’nin genel hatları içerisinde radyo ve televizyon yayıncılığının yeniden düzenlenmesi konusunda bu çalışmanın son derecede önemli olduğunu söyledi. Karaca, şunları kaydetti:
       “Yayıncılığın güçlendirilmesi, bu konuda rekabet ortamının sağlanması, maddi bakımdan sermayesi güçlü kuruluşlar ile sermayesi güçlü olmayan kuruluşlar arasındaki dengenin sağlanması bakımından son derece önemlidir. Bunun ana unsuru, yüzde 50’sinin AB, yüzde 50’sinin ise RTÜK kaynakları tarafından sağlanmasıdır. AB ile çalışmalar son noktaya geldi. Şu anda biz Üst Kurul olarak bu konuyu yönlendirmek ve bu paranın nasıl kullanılacağına ilişkin esasları belirlemek durumundayız. Bu konuda Üst Kurulumuz, bazı kuruluşlarımızla temas içerisinde. Ama, genel manada da bir toplantı yaparak bu konuda radyo ve televizyon kuruluşlarının da görüşlerini alacağız.
       
“ÜNİVERSİTELERİN AKTİF HALE GELMELİ”
       Bu konunun bir bacağının mutlaka üniversiteler olması gerektiğini savunan Karaca, bu noktada üniversitelerin aktif bir hale gelmesi gerektiğini savundu. Karaca,
       “Şu anda biliyorsunuz, iletişim fakültelerine radyo yayını yapma izni verildi. Bu üniversiteler, hangi bütçeyle, kaynaklarla yapacaklar bunu? Bunların hepsinin kaynak konusu olduğunu biliyoruz. Zannediyorum Eylül’ün içerisinde, umuyorum ki AB’ye uyum mevzuatları çıktığı zaman bizim hazırlıklarımız da tamamlanmış olacak.” dedi.
       
ÇOCUKLARI KORUMAK
       Özellikle çocukları şiddetten koruma anlamında çalışmaların da yürütüldüğüne işaret eden Karaca, Avrupa televizyonlarda kliplerde bile şiddet içeren görüntüler verilmezken Türkiye’de hala çizgi filmlerde çocuklara yönelik şiddet içeren öğelerin bulunduğunu kaydetti. Karaca, “AB sürecinde asıl bu konuları irdeleyecek ve değerlendireceğiz” dedi.
       
“RTÜK YAYIN KURULUŞLARININ TEK OTORİTESİ”
       RTÜK’ün sadece televizyonları karartan, mikrofonları susturan bir kuruluş olarak algılanmaması gerektiğini belirten Karaca, Üst Kurul’un radyo ve televizyonculuğun tek düzenleyicisi otoritesi olarak AB sürecinde kuruluşlarla diyalog içerisinde, şeffaf ve açık olarak çalışmalarını ortaya koyacağını söyledi.
       
“SIKINTILAR VAR”
       Konuşmasının ardından soruları da yanıtlayan Karaca, RTÜK Yasası’nın AB normlarına uygun olup olmadığını soran gazeteciye, “Şu an bizim yasamızın AB ile uyumlu hale getirilmesi gerekiyor. Bu konuda ilgili çalışmaların büyük bölümü bir, iki, üzerinde uzlaşılmayan konunun dışında tamamlandı” yanıtını verdi.
        Karaca, radyo ve televizyon kuruluşlarının sahiplerinin hisse oranları ile ilgili düzenlemeye ilişkin soruyu da şöyle yanıtladı:
       “Ben, bu konuda bir potansiyel suçlu aramayı ya da mutlaka bu işi böyle yapacaklar gibi bir vehme kapılmayı da doğru bulmuyorum. Radyo ve televizyon kuruluşlarının sahiplik sınırlarıyla ilgili düzenleme ortada. Şu anda Anayasa Mahkemesi’nin verdiği yürütmeyi durdurma var. Ama, yürütmeyi durdurma ile bu anlamda bir engel söz konusu değil. Ancak, bu konuda bizim ölçümüz şu olmalıdır, radyo ve televizyon kuruluşlarını ellerinde tutan patronlar, bunu yayınlarına yansıtıyorlar mı? Bunu bir güç, silah olarak toplum üzerinde hissettiriyorlar mı, buna bakmamız lazım.”
       
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları