| | | Bültende, 7 Haziranda gerçekleştirilen Liderler Zirvesi sonrasında Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçelinin açıklamalarının, koalisyon üyesi partilerin ABye uyum yasaları konusunda görüş ayrılıklarının devam ettiğini ortaya koyduğu ifade edilerek, şöyle denildi:
Hükümetin devamı ve siyasi istikrar konusundaki tedirginlikleri arttıran bu durum, geçtiğimiz hafta içinde kurların hızla yükselmesine neden olmuştur. Haftanın sonunda BDDKnın, bankacılık sektöründeki sermaye gereksiniminin önemli bir bölümünün bankalar tarafından karşılanmış olduğu yönündeki olumlu açıklamaları, kurlardaki yükselişi bir miktar yavaşlattıysa da, Cuma günü itibariyle Merkez Bankasının dolar kuru, bir önceki haftanın sonuna göre yüzde 6.8 oranında yükselmiştir.
SİYASİ BELİRSİZLİK ETKİLİ OLDU
Bültende, Hazinenin, halka arz yoluyla 259 milyon Euro tutarında tahvil sattığı, son dönemde yaşanan olumsuz gelişmeleri ve Haziran ayındaki yüklü iç borç itfalarını gözönünde bulundurarak, yeniden döviz cinsinden kağıt ihraç etmeye başladığı ve önceki hafta, Ekim 2001 yılından bu yana ilk kez, döviz cinsinden tahvil ihalesi düzenlediği hatırlatıldı.
Bono ve tahvil faizlerinin hızla yüzde 71-73 seviyelerine tırmandığı bildirilen değerlendirmede, Başbakan Bülent Ecevitin sağlık sorunları ile başlayan, daha sonra koalisyon ortağı MHP lideri Devlet Bahçelinin Avrupa Birliğine üyelik için yerine getirilmesi beklenen reformlar konusundaki tutumu ile şiddetlenen siyasi belirsizliğin faizlerdeki hızlı yükselişinin temel nedeni olduğu savunuldu.
KAYGI YÜKSEK
Bültende, Faizlerdeki bu hızlı yükseliş, enflasyonun düşme eğilimi içinde olması nedeniyle reel faizleri arttırmakta ve iç borcun sürdürülebilirliği ile ilgili kaygı uyandırmaktadır denildi.
Uluslararası piyasada Türkiye tahvillerinin faiz ve risk primlerindeki hızlı artışın sürdüğü kaydedilen bültende, Eurobond piyasasında işlem gören Türkiye tahvillerinin faiz ve spreadlerinde Mayıs ayından itibaren başlayan artışın da geçtiğimiz hafta sürdüğü bildirildi. | |