Home page

Haber Menüsü


Dış basın: Çeyrek final yakıştı
2002 Dünya Kupası finallerinde Japonya’yı 1-0 yenerek, tarihinde ilk kez çeyrek finale yükselen A Milliler için İtalyan devlet televizyonu Rai1, “Kaliteli futbolcular çeyrek finali getirdi” yorumunda bulundu.
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
18 Haziran— Karşılaşmayı canlı yayınlayan Rai1 televizyonu, gerek Avrupa’da oynayan, gerekse futbolu Almanya’da öğrenen Türk futbolcuların Dünya Kupası’nda takımlarının baş aktörleri olduğunu vurguladı. Hasan Şaş, her zaman olduğu gibi yine İtalyan medyasından, tekniği ve profesyonelliğiyle övgüler aldı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
FRANSIZ TELEVİZYONU: TARİHİ BAŞARI
       
Fransız TF1 televizyon kanalı, 1954 yılından bu yanan ilk defa Dünya Kupası finallerine katılan Türk Milli Futbol Takımı’nın, Japonya’yı yenerek çeyrek finale kalmasını “tarihi başarı” olarak değerlendirdi.
       Maçı naklen veren TF1 kanalının yorumcuları, Türk Milli Futbol Takımı’nın özellikle defansının başarılı bir performans ortaya koyduğu görüşünde birleşirken, bir önceki maçta çok zorlanan Japonya’nın bu maçta yorgun gözüktüğüne dikkati çektiler.
       Türk Milli Takımı’nın teknik açıdan Japonya’dan daha iyi bir takım olduğunu kaydeden TF1, ikinci yarı milli takımın çekingen oynadığını bildirdi. TF1, kaleci Rüştü’nün de maçın kazanılmasında önemli oyuncular arasında yer aldığını belirtti.
       
İNGİLİZ ITV TELEVİZYONU: TÜRK FUTBOLU GELİŞMENİN MEYVALARINI TOPLUYOR
       
İngiltere’de, Japonya ile Türkiye arasında yapılan 17. Dünya Kupası 2. tur karşılaşmasını naklen yayınlayan ITV televizyonu, tarihinde ilk kez çeyrek finale çıkan Türkiye’yi, Karadeniz’den Boğazlar’a dek uzanan büyük bir kutlamanın beklediğini bildirdi.
       ITV’nin maç yorumcuları, Türk futbolunun son 10-15 yılda gösterdiği büyük ilerlemeyi överken, Türk futbolunun Avrupa’da da en büyükler arasına girmeye aday olduğunu kaydetti.
       Bunun ilk göstergesinin Galatasaray’ın UEFA Kupası’nı evine götürmesi olduğunu hatırlatan ITV yorumcuları, Euro-96’dan bu yana birlikte oynayan Türk Milli Takımı’nın büyük bir uyum içinde olduğuna işaret etti. Bunun da büyük bir avantaj sağladığını belirten ITV yorumcuları, maç boyunca her iki takımın da zaman zaman birbirlerinin kalelerine sokulmakta güçlük çektiklerini, ancak Türk Milli Takımı’nın köşe atışından gelen tek golle maçın adını koyan taraf olduğunu bildirdi.
       Hasan Şaş, Alpay ve kaleci Rüştü’yü öven ITV yorumcuları, özellikle Rüştü’yü, İngiltere Milli Takımı’nın kalecisi Seeman’dan sonra turnuvanın en iyi ikinci kalecisi seçtiler.
       Hakan Şükür’ü ise eleştiren yorumcular, günlerdir Hakan Şükür efsanesine ilişkin bir belirti görmeyi umduklarını, ancak ne yazık ki bu anı yaşayamadıklarını belirtirken, Şenol Güneş’i de Hasan Şaş’ı oyundan alıp yerine Tayfur’u soktuğu için eleştirdiler.
       Japonya için yolun sonu sayılan bu maçın Türkiye içinse “muhteşem” bir sonuç olduğunu belirten yorumcular, “10-15 yıldır gelişmekte olan Türk futbolu işte bu gelişmenin meyvalarını bugün topladı” dedi.
       
ABD’NİN ESPN TELEVİZYONU: TÜRKİYE AKILLICA OYNADI
       
Türkiye ile Japonya arasında oynanan 17. Dünya Kupası 2. tur maçını ABD’de canlı olarak yayınlayan ESPN televizyonu, Türk takımının çok akıllıca bir oyundan sonra çeyrek finale çıktığını bildirdi. Televizyon yorumcuları, özellikle Türkiye’nin savunmasını överek, “Türk defansı maç boyunca tek hata yapmayarak Japonya’ya gol pozisyonu vermedi. Son yıllarda çok güçlenen Türk takımı yetenekli oyunculardan kurulu” dediler.
       ESPN, Japonya maçında Türkiye’nin başarılı oyuncularını kafa gölünü atan Ümit Davala ve Tugay Kerimoğlu olarak gösterdi. ABD televizyonu, çeyrek finalde Türkiye’nin Senegal karşısında büyük şansı olduğunu da belirtti.
       
ALMANYA BASINI: JAPON MUCİZESİ OLMADI
       Türkiye’nin 17. Dünya Kupası’nda çeyrek finale yükselmesi, Alman basınında geniş biçimde yer aldı. Focus Dergisi’nin internet sayfasında “Japon mucizesi yok” başlığıyla verilen haberde, Japonların da Türkiye gibi ilk kez bir Dünya Kupası’nın 2. turunda mücadele ettikleri, ancak Ümit Davala’nın 12. dakikada attığı gole engel olamadıkları belirtildi. Her iki takımın da maçın başından itibaren hızlı oynadıkları, ancak sürekli yağan yağmurun ve kaygan zeminin özellikle Japonların kısa paslı oyunlarını olumsuz etkilediği ifade edildi.
       Der Spiegel Dergisi’nin internet sayfasında da, Türkiye’nin çeyrek finale ulaşarak, kupada tarihindeki en büyük başarısını elde ettiği kaydedildi. Türklerin maçta Japonlardan çok “sinirlerine hakim oldukları”, Japonlarda ise maç boyunca yaratıcılığın eksik olduğu belirtildi. Teknik direktör Şenol Güneş’in sözlerine de yer verilen haberde, Güneş’in, yalnızca çeyrek finale yükselmelerinden değil, Türk futbolunun saygınlık kazanmasından da memnuniyet duyduğu ifade edildi. Güneş, “Avrupa’da belirli bir imajımız vardı. Şimdi de tüm dünyada iyi bir imaj yarattık. Çok güçlü bir Japon takımına karşı oyunu iyi kontrol ettik” dedi.
       Bild Gazetesi’nin internet sayfasında da maçtan sonra Türkiye ve Almanya’da binlerce Türk vatandaşının sokaklara döküldüğü ve yarı finale ulaşma düşleri kurdukları kaydedildi, ancak Senegal’in daha güçlü bir takım olduğu belirtildi. Türkiye’nin 1-0 öne geçmesinden sonra Japonların plansız oynadıklarına işaret edilen haberde, Japonya’nın Fransız teknik direktörü Troussier’nin Türkiye’ye karşı yeni bir taktik uyguladığı, bunun da başarısız kaldığı ifade edildi.
       
YUNAN BASINI: TÜRKİYE GALİBİYETİ HAKKIYLA ELDE ETTİ
       
(A) Milli Futbol Takımı’nın 17. Dünya Kupası finallerinde Japonya’ya karşı aldığı 1-0’lık galibiyetle çeyrek finale yükselmesi, Yunan basını tarafından, “Türkiye beklenen sonucu aldı, galibiyeti hakkıyla elde etti” şeklinde yorumlandı.
       Karşılaşmayı naklen yayınlayan Yunan ET 1 Televizyonu, maç yorumunda, “Kırmızı-beyazlılar, Japonlar’ın planlarını bozarak akıllı bir oyun çıkardılar. 1996 yılından bu yana bize değerini kanıtlayan Türk Takımı, bugün de sahada fişek gibiydi. 8 dev arasındaki yerini alarak muhteşem futboluyla oyuna damgasını vurdu” dedi. Ümit Davala’nın 12. dakikadaki mükemmel golünün Japon takımına adeta soğuk duş etkisi yaptığını kaydeden ET 1, Türk Millilerin cumartesi günü oynanacak Senegal karşılaşmasında da taraftarlarına hoş sürprizler hazırlayabileceklerini belirtti.
       Öte yandan, Ethnos gazetesinin internet portalında, “Türkiye futbol tarihindeki altın sayfasını bugün yazdı” yorumu yapıldı. Ethnos, Şenol Güneş’in takımını “8 Devin” arasına yerleştirerek Türk basının kendisine yönelttiği olumsuz eleştirilere de yanıt verdiğini kaydetti.
       Supersport internet portalı ise “Türkiye, Japon misafirperverliğine golle karşılık verdi” başlıklı haberinde, ay-yıldızlı takımın karşılaşmanın tek bir dakikasında dahi zorlanmadan galibiyete ulaştığını yazdı. Bu arada, Türk Milli Takımı’nın galibiyetini “Ay-yıldız sahada parladı” şeklinde duyuran Yunan özel Flash Radyosu, Ümit Davala’nın kaydettiği gol ile Japonlar’ın hayallerine adeta “mezar taşı” diktiğini belirtti.
       “Komşularımız, 48 yıl sonra Dünya Kupası’na katılma başarısına ulaşmakla yetinmeyip bu yolda tökezlemeden yürümeye devam ediyor” diyen radyo, “kırmızı-beyazlıların galibiyetinin Türk taraftarını cennetin 7. katına taşıdığı” yorumunu yaptı.
       
BATI TRAKYA TÜRKLERİ SOKAKTA
       
Milli takımın Japonya zaferi Batı Trakya Türk Azınlığı tarafından büyük sevinç gösterileriyle karşılandı. Günlük çalışmalarına ara veren ve kahvehaneleri hınca hınç doldurarak maçı izleyen Türk azınlık, maçın bitiş düdüğü ile birlikte sokaklara döküldü.
       Türk Milli Takımı’nın galibiyeti Türk gençler tarafından davul-zurna eşliğinde kutlandı.
       
       
 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Spor Kapak | Futbol | EURO2000 | World2000 | Basketbol | NBA | Formula1 | Motor Sporları
Tenis | Olimpiyat | Diğer | Foto Galeri | Yardım | Araçlar | Arama |Bize Yazın
Reklam | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları