Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 17:04 TS 7 Tem., 2000
Arçelikler artık ‘net’ bağlantılı
Evlerde kullanılan elektronik ve beyaz eşyanın internete bağlanması konusunda yazılım şirketi Scenix’e ortak olan Arçelik’in hedefi Avrupa’da ilk 5’e girmek.
İstanbul
6 Temmuz— Arçelik, evdeki her türlü elektronik eşyanın internete bağlanmasını, birbiriyle haberleşmesini ve arızalanmadan önce haber vermesini sağlayacak dünyanın en küçük ve en ucuz ‘çip’lerini geliştiren Amerikan teknoloji ve yazılım şirketi Scenix’e ortak oldu.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Arçelik, Cisco Systems, Dell Computer, Motorola, Toshiba, Siemens gibi şirketlerin Scenix’in üçüncü halka arzına katılması ile şirketin toplam sermayesi 42.1 milyon dolara ulaştı. Scenix’in, Türkiye temsilciliğini Arçelik’in iştiraki olan teknoloji geliştirme şirketi Artesis üstlendi.
       
WAP’LA DA KULLANILACAK
       Radikal Gazetesi’nde yer alan habere göre, Scenix, Artesis’ten alacağı sistem know how’u ile geliştirdiği çiplerin ana platformunda değişiklik yaparak yıl sonuna kadar Arçelik cihazlarını internete bağlanabilir hale getirecek. Çiplerin Arçelik ürünlerinde kullanılmaya başlanması ile artık tüketiciler internet üzerinden veya WAP teknolojisine uyumlu cep telefonlarından akıllı cihazlarını izleyebilecek, çağrı göndererip uzaktan kumanda edebilecek. Uzaktan kumanda yoluyla enerji tasarrufu da sağlanacak. Bir sonraki aşamada ise cihazlar birbiriyle konuşabilir hale gelecek. Örneğin tüketici cep telefonundan hem ‘akıllı fırını’nı hem de ‘akıllı televizyonu’nu kumanda edebilecek. Bu sayede televizyon izlerken yemeğin piştiğini öğrenmek mümkün olacak.
       Arçelik’in geleneksel beyaz eşya üreticisi olmanın ötesinde, yaşamı kolaylaştıran ve zenginleştiren komple bir ev hizmetleri şirketi haline dönüştüğünü belirten Arçelik Genel Müdürü Mehmet Ali Berkman, “Akıllı cihazların uzaktan ulaşım ve kontrolünü Scenix Microcontroller çözümüne entegre etmek için Scenix’e ortak olduk. Beyaz eşya fiyatları dünyada aşağı doğru bir trend izliyor. Çipin tanesi 5 dolar. Oldukça ucuz ve ilave maliyeti çok düşük. Dolayısıyla müşteriye yük getirmeyecek, verdiği hizmetle müşteriye katma değer getirecek. Sürekli servis ve garanti hizmeti ile Arçelik daha iyi hizmet, hızlı teşhis ve servis verebilecek. Müşteri memnuniyeti daha da artacak” dedi.
       Türkiye’deki pazarın şu anda akıllı ürünler için dar görüldüğünü belirten Berkman, “Güneydeki tek katlı evler Arçelik LG tarafından üretilecek ‘akıllı LG klimaları’ için iyi bir pazar. Cihazların kendi içinde ve ev içinde haberleşmesi daha sonra devreye girecek. Arçelik dışında diğer tüm beyaz eşya şirketlerine ve diğer sektörlere de söz konusu hizmeti verebiliriz” diye konuştu.
       Berkman, geleneksel beyaz eşya pazarındaki canlılığın geçen senenin telafisi niteliğinde olduğunu belirterek, “Türkiye’de her yıl 500 bin kişi evleniyor ve Türkiye doymamış bir pazar. Türkiye’de talep bitmez, uzun yıllar böyle devam eder” dedi. Sektörde kapasite fazlası bulunduğunu ifade eden Berkman, hızla gelişen pazara bu stratejik işbirlikleri ile cevap vermeyi düşündüklerini söyledi.
       Pişirici cihazlar üretimi yapan Ardem ve Beko’yu da bünyesi altına alan Arçelik, 2005 yılına kadar Avrupa beyaz eşya sektöründe ilk 5, dünya dayanıklı tüketim sektöründe ilk 20 sırada yer almayı amaçlıyor. Arçelik Avrupa’nın en düşük maliyetli üreticisi olmak için kaynak verimliliğini sektör ortalamasının üzerine çıkarmayı hedefliyor.
       
’200 CİHAZA UYGULANABİLİR’
       Scenix’in Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Çelebi, söz konusu çiplerin evde ve işyerinde kullanılan 200 cihaza uygulanabileceğini vurguladı. Çelebi, akıllı cihazlar pazarının Amerika’da 1999 yılında 4.9 milyon dolarlık hacme sahip olduğunu, bu rakamın 2000 yılında 7.3 milyon dolara çıkmasının beklendiğini söyledi.
       
‘KLİMADAN BAŞLAYACAK’
       Arçelik Genel Müdürü Mehmet Ali Berkman, “Gelişmiş ülkelere ihracat yapıyorsanız şimdiden ev otomosyon sistemlerine hazır olmak zorundasınız. İletişim altyapısı geliştikçe bu teknolojileri Türkiye’de kullanmak mümkün olacak. Öncelikle ısıtma-soğutma ve klima ürünlerinde bu teknolojiyi kullanacağız” diye konuştu.
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları