Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 15:51 TS 5 Tem., 2000
‘Erbakan’ın hapsinden mutlu olmam’
Başbakan Ecevit, Erkaban’ın hapse girmesinden mutluluk duyamayacağını söyledi. FP lideri Kutan “üzgün” olduğunu bertirken, FP’li Şahin, Meclis’in olağanüstü toplanarak, 312. maddeyi değiştirmesini istedi.
İstanbul
NTV-MSNBC
5 Temmuz — Necmettin Erbakan’a verilen 1 yıllık hapis cezasının onanmasına tepkiler sürüyor. Başbakan Bülent Ecevit, Erbakan için verilen yargı kararına saygılı olduğunu, ancak Erbakan’ın hapse girmesinden dolayı da mutluluk duyamayacağını ifade etti. FP’de ise gelenekçiler ile yenilikçiler, Erbakan’a destekte birleştiler. FP lideri Recai Kutan, eski bir başbakan verilen cezayı “üzücü” olarak nitelerken, yenilikçi kanattan FP Grup Başkanvekili Bülent Arınç, Yargıtay 8. Ceza Dairesi’nin, kapatılan Refah Partisi’nin Genel Başkanı Erbakan hakkında verilen 1 yıllık hapis cezasını onamasını değerlendirirken, “2000’li yıllarda Türkiye bir başbakanını cezaevine koyamaz, koymamalıdır” dedi.

   
 
       
    MSNBC News Erbakan cezaevine iyice yaklaştı
MSNBC News Erbakan kurmaylarıyla evinde
MSNBC News 8. Ceza Dairesi'nde yargılananlar
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Başbakan Bülent Ecevit, Başbakanlık Merkez Binası’nda güncel konulara ilişkin açıklama yaparken, Erbakan’nın cezasının onanmasına da değindi. Ecevit, “Mahkeme kararına elbette saygılıyız ve saygılı olmak zorundayız. Ancak, Sayın Erbakan’ın 6 yıl önceki bir konuşması nedeniyle cezaevine girdiğini görmekten mutluluk duyamayacağımı belirtmek isterim. Kaldı ki o sözleri söylediği sırada genel başkanı olduğu partisi de çoktan kapatılmış durumda” dedi.
       Başbakan Ecevit, Erbakan’a verilen mahkumiyetin onanmasına ilişkin kararın hatırlatıp, siyasi yasakların kaldırılması konusunda yeni dönemde bir çalışma yapılıp yapılmayacağını soran gazeteciye, “Onu da düşünürüz” diye yanıt verdi.
       
KUTAN: FEVKALADE ÜZÜCÜ
       FP Genel Başkanı Recai Kutan, kapatılan RP’nin eski Genel Başkanı Necmettin Erbakan’ın, Bingöl’de yaptığı bir konuşmadan dolayı verilen 1 yıl hapis cezasının onamasının “üzücü” olduğunu söyledi.
       Kutan, 10. Antalya Güvenlik ve İşbirliği Konferansı’na katılmak için gittiği Antalya’nın Göynük beldesindeki Mirage Park Oteli’nde, gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtladı. Erbakan’ın, 1994 yılında Bingöl’de yaptığı konuşmada, insan haklarından, demokrasiden, özgürlüklerden ve hukukun üstünlüğünden söz edildiğini belirten Kutan, şunları söyledi:
       “Bu konuların müzakere edildiği bir toplantıda yaptığı konuşma nedeniyle, bu ülkeye en az 50 yıl adeta aşkla, sevdayla hizmet etmiş olan bir eski başbakanın 1 yıl süreyle hapis cezasına mahkum edilmiş olması hakikaten fevkalade üzücüdür. Aklın almayacağı bir neticedir.”
       
“KARARIN SİYASİ BOYUTU VAR”
       Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu ise kararın hukuki boyutu kadar siyasi boyutu bulunduğunu söyledi. Bekaroğlu, partisinin genel merkezinde düsenlediği basın toplantısında, Erbakana’a verilen onama kararını eliştirdi. Bekaroğlu, “Karar Sayın Erbakan ile ilgili gözükse de Türkiye ile ilgilidir. Türkiye’deki düşünce ve ifade özgürlüğü Avrupa Birliği yolundaki Türkiye’nin durumu ile ilgilidir. Türkiye’ye başbakanlık yapmış kişinin düşüncelerini ifade ettiği için ceza almasının hukuki boyutunun yanında siyasi boyutu da vardır” diye konuştu.
       
“ONBİNLER ERBAKAN İLE”
       Genel Başkan Yardımcısı Bahri Zengin de “Eminim Erbakan’la birlikte gönüllü hapse girecek onbinlerce insan vardır” dedi. Bahri Zengin, dürüst insanları ülkeden çıkmaya zorlayan yasalar bulunduğunu söyledi. Zengin, “Dürüst ve namuslu insanlar bu ülkede kalacaklar ve eninde sonunda da bu zulümleri meydana getiren yasaları darbecilerin koymuş olduğu 82 anayasını eninde sonunda değiştireceklerdir. Ben zannediyorum ki şu anda Sayın Erbakan ile beraber hapse gönüllü grimek isteyen onbinlerce, milyarlarca insan vardır. Bu insanların mücadelesini baskılarla önlemek mümkün değildir” dedi.
       
“ANTİDEMOKRATİK YASALAR DEĞİŞMELİ”
       Kutan, bu sonucun, FP’nin kurulduğundan bu yana yürütmekte olduğu demokrasi, insan hakları, özgürlük ve hukukun üstünlüğü mücadelesinin ne kadar haklı ve isabetli olduğunu ortaya koyduğunu ifade etti.
       FP Genel Başkanı Kutan, antidemokratik yasaların mutlaka ve hızla değiştirilmesi konusundaki görüşlerinin de haklı çıktığının kanıtlandığını belirterek, şunları söyledi:
       “Bu durum, ta başından beri ısrarla ifade ettiğimiz, TCK’nun 312. maddesinin Türkiye için nasıl bir demokrasi ayıbı olduğunu da göstermektedir. Bu milletin bir ferdi olarak fevkalade üzüldüm. Böylesine bir demokrasi ayıbının Türkiye’de olmasına da üzüldüm.”
       
YENİLİKÇİ KANAT’TAN DESTEK
       FP’nin yenilikçi kanadında yer alan FP Grup Başkanvekili Bülent Arınç, Abdullah Gül ve Abdüllatif Şener il düzenlediği basın toplantısında, Necmettin Erbakan hakkındaki onama kararını eleştirdi.
       Arınç, Erbakan’ın cezasının Yargıtayca onanmasına ilişkin sorusu üzerine, şöyle konuştu:
       “Üzüntü ve utanç duydum. Başbakanlık yapmış 75 yaşındaki insanın konuşmasındaki bir cümlesinden dolayı mahkum olması, Türkiye’yi dünyada zor durumda bırakacaktır. Düşünce ve ifade özgürlüğünün önünde çok büyük engeller bulunduğunu gösteren ibret verici bir hadisedir. Sayın Cumhurbaşkanı ve Yüksek Mahkeme Başkanlarının işaret ettiği gibi, Türkiye’nin yapacağı en önemli iş, özgürlükleri genişleterek uluslararası standartlara kavuşturmaktır. 2000’li yıllarda Türkiye bir başbakanını cezaevine koyamaz, koymamalıdır.”
       Kararı “hukuk ayıbı” olarak nitelendiren Arınç, Yargıtay Başkanı Sami Selçuk’un da 312. maddeye yönelik eleştirilerini dile getirdiğini kaydetti.
       
EVRENSEL HUKUK İLKELERİ
       Bülent Arınç, evrensel hukuk prensiplerine göre suçun unsurlarıyla birlikte ortaya konması ve cezanın belirli olması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:
       “Oysa 312. madde maalesef herkes için uygulanır hale getirilmiştir. Bu maddenin muhatabı düşünce adamlarıdır, sanatçılardır, seçilmiş insanlardır. Türkiye artık bu ayıptan bir an önce kurtulmalı. Düşünen, konuşan, tartışan insanlar başlarındaki böyle bir giyotinden bir an önce kurtarılmalıdır.”
       Erbakan hakkındaki davanın 1994 yılında yapıldığı ifade edilen bir konuşmaya dayandığını anlatan Arınç, “Böyle bir kaseti DGM’de görmekle ancak duyabildik. Ne Bingöl’de ne Türkiye’de bu konuşma dolayısıyla hiçbir tehlike de mevcut değil. Dolayısıyla ceza kanunlarında bu tür maddeler bulunan ülkeler açık ve yakın tehlikeyi dikkate alırlar. Sadece konuşulmuş olmayı suç sayan bir zihniyet artık Afrika’da bile yoktur” diye konuştu.
       “Türkiye böyle bir anlayıştan bir an önce kurtulmalıdır” diyen Arınç, Avrupa Birliği’ne girmenin yolunun demokratikleşmeden geçeceğini, “312. madde Türkiye’de mevcut olduğu sürece, tam üyelik için görüşmelerin 2025 yılında mı, 3000 yılında mı olacağının çok daha net olarak görülebileceğini” söyledi.
       
“ÇABA GÖSTERMELERİ GEREKİYOR”
       Bülent Arınç, şunları kaydetti:
       “Cumhurbaşkanlığı seçimini iki dönem haline getirmek için üstün gayret sarfeden siyasilerimizin, Türkiye’deki bu hukuk ayıbından bir an önce kurtulmak için 312 ve benzeri antidemokratik maddelerin kaldırılması veya berraklaştırılması için çaba göstermeleri gerekiyor. En büyük desteği bizden göreceklerdir. FP olarak bu konuda gereken her şeyi yapacağız. Bu sadece erbakan için değil 65 milyon insan içindir. “
       
ŞENER: “KAMU VİCDANINI RAHATSIZ ETTİ”
       Grup Başkanvekili Abdüllatif Şener ise son yıllarda, düşünce ve ifade özgürlüğü üzerideki “baskıların giderek arttığını” ifade ederek, bu durumun “çağdaş Türkiye görüntüsüne yakışmadığını” söyledi.
       “Bu ayıbı kaldırmak TBMM’nin görevidir” diyen Şener, şöyle devam etti:
       “Fi tarihinde yapılan bir konuşmanın peşine düşmekten daha büyük bir ayıp yoktur. Erbakan, bu ülkeye 30 yıl hizmet vermiş, çetelerle, yolsuzluklarla mücadele etmiş; köylüsünün, çiftçisinin, işçisinin memurunun, emeklisinin durumunu düzeltmek için elinden gelen her şeyi yapmıştır.
       Çeteciler, yolsuzluk yapanlar hiçbir cezaya muhatap kalmazken, Erbakan’ı 6-7 yıl önce yaptığı iddia edilen bir konuşmadan dolayı yargı önüne çıkarmak Türkiye’nin ayıbıdır. Bu karar kamu vicdanını rahatsız etmiştir. Bu kararın Yargıtay’ca düzeltileceğine inanıyorum.
       
ŞAHİN: 312. MADDEDE DEĞİŞSİN
       FP’nin hukukçu kökenli İstanbul Milletvekili Mehmet Ali Şahin, NTVMSNBC’ye verdiği demeçte, Erbakan’ın mahkum olduğu TCK’nın 312. maddesinin ikinci fıkrasının uzun zamandan beri hukuk ve siyasi çevlerde tatışıldığını belirtti. Şahin, sözkonusu yasanın değişmesi için 55. hükümette insan haklarından sorumlu Devlet Bakanı, şimdiki hükümette de Adalet Bakanı olan Hikmet Sami Türk’ün hazırladığı kanun tasarısının Anayasa Komisyonu’nda yeniden gözden geçirildiğini kaydetti. Anayasa Komisyonu Başkanı ANAP Eskişehir Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır’ın tasarıyı yenilediğini ifade eden Mehmet Ali Şahin, yapılan değişiklikle çağdaş normlara ulaşıldığını bildirdi.
       
AVRUPA NORMLARI
       Şahin, 312. maddeye ilişkin tasarıda, suç unsurunun oluşabilmesi için yapılan konuşmaların “umumun emniyetini bozucu” sonuçlara yol açmasının öngörüldüğünü anlattı. Necmettin Erbakan’ın Bingöl’deki konuşmasının toplum düzenini bozucu sonuçlara neden olmadığını dile getiren Mehmet Ali Şahin, yargının da bu konuda bir araştırma yapmadan, salt konuşmaya dayanarak ceza verdiğini vurguladı.
       Şahin, Erbakan gibi, Yeniden Doğuş Partisi eski Genel Başkanı Hasan Celal Güzel, kapatılan Refah Partili eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve RP’li eski Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Şükrü Karatepe’nin de sadece yaptıkları konuşmalardan dolayı hapse mahkum olduklarını, ancak, bu konuşmaların kamu düzenini bozucu sonuçlara yol açmadığını hatırlattı.
       
“MECLİS OLAĞANÜSTÜ TOPLANSIN”
       Avrupa İnsan Hakları Makemesi’nin (AİHM) de yapılan konuşmaların toplum düzenini bozup bozmadığına göre karar verdiğini anlatan Mehmet Ali Şahin, AİHM’nin, sadece konuşma düzeyinde kalan fiilleri cezalandırmadığına dikkat çekti.
       TCK’nın 312. maddesinde değişiklik öngören tasarının ise AİMH’nin gözettiği kriterlere düzenlenmiş olduğunu vurguladı. Mehmet Ali Şahin, Avrupa normlarına göre yapılan yasa tasarısının halen Meclis’te gündeminin 166. sırasında beklediğini açıkladı. Fazilet Partisi olarak Meclis’in 21 Temmuz’a kadar çalışıp 312. madde dahil, aciliyeti olan tasarıları yasalaştırmayı önerdiklerini anımsatan Mehmet Ali Şahin, bu kez de Meclis’in 1 Ağustos’ta olağanüstü toplanarak, bu konuyu görüşmesini önerdi.
       
DYP: FİKİR SUÇU TARİF EDİLSİN
       DYP Grup Başkanvekili Turhan Güven, Türkiye‘de fikir suçlarının tam tarifini yapmanın zamanının geldiğini söyledi. Güven, kapatılan RP‘nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan‘a verilen 1 yıllık hapis cezasının Yargıtay tarafından onanmasını değerlendirirken, neyin suç olduğunun açıklığa kavuşturulması gerektiğini bildirdi. Güven, Türk Ceza Kanunu‘nda bu husustaki maddelerin yeniden düzenlenmesinin önemini vurguladı.
       
       
    MSNBC News FP'de yenilikçiler kongre için dava açtı
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları