Home page
Haber Menüsü


Dış Ticaret Müsteşarı Kürşad Tüzmen
Tüzmen: E-müsteşar olarak konuşacağım
Dış Ticaret Müsteşarlığı görevinden alınan Kürşad Tüzmen, Müsteşarlık’tan ayrıldı. Tüzmen, “Bundan sonra e-müsteşar olarak konuşacağım” dedi. Tüzmen, kendisini bürokrasi şehidi olarak nitelendirirken, 33 milyar dolarlık ihracatın mümkün olduğunu kaydetti.
Ankara
AA
    29 Mayıs—  Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) görevinden alınmasına ilişkin kararname geçen hafta Resmi Gazete’de yayımlanan Kürşad Tüzmen, mesai arkadaşlarıyla üç kez helaleştikten sonra alkışlar arasında Müsteşarlık’tan ayrıldı. Tüzmen, “Bundan sonra e-müsteşar olarak konuşacağım. Ben bu ülkenin hizmetkarıyım, dolayısıyla nerede en iyi hizmet edeceksem o platformda olacağım” dedi.  

   
 
       
   
MSNBC News Tüzmen: İhracat herkesin işi
MSNBC News Tüzmen, Eximbank'taki görevinden alındı
MSNBC News Tüzmen: Tekstil geçiş endüstrisi değil
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Müsteşarlıktan ayrılmadan önce basın mensupları ile bir sohbet toplantısı düzenleyen Tüzmen, ticaret müşaviri olarak atandığı Japonya’ya gitmeyeceğini, emekliliğinin dolmasına bir ay kaldığını, bu sürenin dolmasını beklediğini ve emekliliğini istediğini söyledi.
       
E-MÜSTEŞAR
       Müsteşarlıktan alınmasına karşın, 44 ülkenin oy birliği ile seçtiği Dünya Serbest Ekonomik İşleme Bölgeleri Birliği (WEPZA) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini, süre sonu olan 2004 yılına kadar sürdüreceğini belirten Tüzmen, Japonya’ya gitmeme gerekçesini de şöyle açıkladı:
       “Ben, müsteşarlık seviyesine gelmiş insanların, kendi istekleri de olsa müsteşarlık görevinden sonra yanlarında çalıştırdıkları ticaret müşaviri kadrolarına geçmesini yanlış bulurum. İyi bir müsteşarsa, kendisini kanıtlamışsa, bu ülke ona DTÖ veya OECD’de daimi temsilcilik veya bir büyükelçilik verebilmelidir.
       Her görev kutsaldır.Ama bu seviyede sizin de görüşünüz alınmalı ve şık olması gerekirdi. Ben Ankara’dan çıkamadığımı söylemiştim, biraz abartılı bir şekilde Japonya’ya gönderiliyorum.”
       Basın toplantısında müsteşarlıkta görev yaptığı sürece gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında bilgi veren Tüzmen, “e-Türkiye”ye geçmek, ticareti elektronik ortama taşımak için çalışma yaptıklarını hatırlatarak, “Bundan sonra ben de e-müsteşar haline geleceğim. Bu (e), eski müstaşar, emekli müsteşar veya elektronik müsteşar anlamına gelebilir” diye espiri yaptı.
       
HER PLATFORMDA OLACAĞIM
       Bundan sonra ne yapacağı, siyaseti düşünüp düşünmediği yönündeki soru üzerine, Tüzmen, kendisinin “bu ülkenin hizmetkarı” olduğunu bildirerek, “Eğer bu ülkeye daha iyi hizmet edebileceğim bir platform varsa orda yer almak istiyorum. Şu aşamada, gerek ticarette, gerek siyasette gelen tekliflerin hepsini değerlendireceğim” dedi.
       Kendisinin aynı zamanda dalgıç olduğunu hatırlatan Kürşad Tüzmen, “Hiç denize atılmaktan korkan dalgıç gördünüz mü? Denize atılacağım, bir süre dalacağım, nereden çıktığımı bir süre sonra görürsünüz” diye konuştu.
       
BÜROKRASİ ŞEHİDİ
       Toplantıda, iş tecrübesi, kamu ve özel sektördeki, uluslararası kuruluşlardaki görevleri, eğitimi, çalışmaları, hobileri, üye olduğu dernek ve kuruluşları, aldığı başarı ödüllerini de içeren 2 sayfalık öz geçmiş dağıtan Tüzmen, neden görevinden alınmış olabileceği yönündeki soru üzerine, şöyle yanıt verdi:
       “Görevimden neden alındığım sorusuna yanıt bulamadım, herkes bu soruya yanıt arıyor. Belki fazla çalıştım, fazla düzgün oldum. İnsanlar çalıştıkları dönemlerde prensipleri olmalı, çizgilerini belli etmeli. Ben çizgilerimi koydum. Bu ülkeye yürekten sevdalıyım. Bizim boynumuz yiğit boynu, bükerse ancak sevda büker. Arkada bir başarı hikayesi varsa, bunları yaratan değerler vardır. Hiç şehit verilmeden toprak alındığını gördünüz mü, çok zor. Bürokrasi de bazı şehitler vermek zorunda diye düşünüyorum.”
       Dalgıçlığı hatırlatılarak, görevden alınmasının “vurgun ya da zıpkın yemek” olarak değerlendirilebileceği yönündeki soru üzerine Tüzmen, “Bizim kadar tecrübeli dalgıçlar hiçbir zaman vurgun yemez. Ben hala konuşabildiğime göre, ne zıpkın yedim, ne vurgun yedim. Gemiyi batırmadan, fırtınalı havada gemiyi yürütmeye çalışıyoruz. Varacağı limanı bilen bir kaptan için hangi rüzgar eserse essin o kadar önemli değil” yorumunu yaptı.
       Çok çalışmayı prensip edindiğini, önce “adam”, sonra “devlet adamı” olmaya gayret ettiğini kaydeden Tüzmen, “bu ülkede adam gibi adamlar çıktığını” belirtirken, birkaç kişinin yaptığı hatanın, bir gruba ya da bir kesime çıkarılamayacağını ifade etti.
       DTM’yi Türkiye’nin ilk üç kurumu arasına sokma hedefinde bir yere ulaştığını, “düzgün, dürüst ve Türk iş dünyasının temsilcisi bir kurum” bıraktığını belirten Tüzmen, ekip çalışmasında gösterdikleri destekten dolayı, DTM, Eximbank ve İGEME çalışanlarına teşekkür etti.
       
33 MİLYAR DOLAR İHRACAT YAPILABİLİR
       Müsteşarlığı döneminde yaptığı çalışmalardan örnekler veren Tüzmen, komşularla dış ticareti geliştirme stratejisinin oturduğunu, bu kapsamda çevre ülkelere ihracatın yüzde 26-40 düzeyinde arttığını anlatırken, “Dış ticarette yapı taşları oturdu. Artık geriye dönüş yok. Türkiye 31 milyar dolar ihracat barajını aştı. 33 milyar dolar ihracat yapabilir” dedi.
       Kişi başına milli gelirin 10 bin dolara çıkması halinde, Türkiye’de etnik köken ile ilgili ortaya çıkarılmak istenen problemlerin kökünden çözüleceğini anlatan Tüzmen, “bu ülkenin insanına, işadamına, sanayicisine, çiftçisine, siyasetçisine inandığını” vurguladı.
       Tüzmen, bir soru üzerine, görevinden alınmasından sonra komşu ülke yöneticilerinden çok sayıda mesaj ve davet aldığını da belirtirken, bunların “Türkiye’nin kredisi” olduğunu ifade etti.
       Tüzmen, daha sonra, DTM binasının önünde DTM çalışanları ile vedalaştı. Alkışlarla uğurlanan Tüzmen, çalışanlardan, 3 kez haklarını helal etmelerini istedi. “Allah Razı olsun” dedikten sonra, kardeşinin arabasına binerek kurumdan ayrıldı.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları