Home page
Haber Menüsü


NATO-Rusya ilişkilerinde yeni dönem
Roma’da bugün imzalanan NATO-Rusya Ortaklık Konseyi Sözleşmesi’yle, Rusya, NATO karar mekanizmasında görüş bildirmeye hak kazandı.
Roma
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    28 Mayıs—  İtalya’nın başkenti Roma’da başlayan NATO-Rusya Federasyonu Konsey toplantılarında imzalanan Roma Bildirgesi’yle, ABD’nin ‘teröre karşı savaşı’ çerçevesinde Orta ve Yakın Asya ile Kafkaslar’da düzenlenecek olası askeri müdahalelerde NATO ile Rusya’nın ortak hareket edebilmeleri hedefleniyor. Sözleşmeyle, NATO-Rusya ilişkilerinde bir üst aşamaya geçiliyor. Zirve, Sovyet tehdidine karşı kurulan NATO’nun yeni yapılanmasını başlatıyor.  

   
 
       
    MSNBC News Sezer: İdama karşıyım
MSNBC News Roma’ya NATO kuşatması
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  NATO Genel Sekreteri Lord George Robertson, NATO-Rusya Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nin açılışında yaptığı konuşmada, “20’li konseyin başarı veya iflası, ortak çıkarlarda hep birlikte çalışmaya bağlı” dedi ve NATO ile Rusya’nın ‘ortak düşman terörizme karşı birlik olduğunu’ söyledi.
       
BUSH: ESKİ DÜŞMANLAR ORTAK OLDU
       NATO-Rusya zirvesinde konuşan ABD Başkanı Bush, iki eski düşmanın 50 yılı aşkın süredir ve 10 yıllık belirsizlikten sonra bir ortaklığın içine girdiğini belirterek, “Bu ortaklık, tarihte ilk defa bütün, özgür ve barış içindeki bir Avrupa büyük hedefine bizi yaklaştırıyor” dedi.


       
       İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi de konuşmasında, teröristlere seslenerek, “Biz daha güçlüyüz, asla bizi yenemezsiniz” ifadesini kullandı. Berlusconi, Putin’i cesareti ve kararlılığından dolayı kutladı.
       
PUTİN: BİRLİKTE ÇALIŞMANIN ALTERNATİFİ YOK
       Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Bu deklarasyon, birlikte çalışmak için bir temel ama her derde deva değil” dedi. Putin, ilk defa NATO üyesi ülkelerle aynı masada biraraya geldiği, Roma’daki Pratica di Mare askeri üssünde düzenlenen zirvede, “Çok az bir zaman öncesine kadar bu tip görüşme düşünülemez bir şeydi. Ama NATO ve Rusya’nın birlikte çalışmaktan başka alternatifi yok” diye konuştu. Putin ayrıca, Rusya’nın Avrupa’nın dışında kalamayacağının altını çizdi.
       
‘SOVYETLER MECLİSİ’ ESPRİSİ
       Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, NATO-Rusya Ortaklık Konseyi sözleşmesini imzaladıktan sonra, Rusça’da ‘konsey’ anlamına gelen ‘sovyet’ sözcüğünü nükteli bir şekilde kullanarak, “Bundan sonra NATO-Rusya Konseyi yerine Sovyetler Meclisi diyelim” dedi. Putin’in bu sözlerine, ABD Başkanı George Bush ve masadaki birkaç lider gülerken, NATO Genel Sekreteri George Robertson, yanlış anlamalara yol açmamak için bunun bir şaka olduğunu belirtme ihtiyacı duydu.
       
TÜRKİYE’Yİ SEZER VE CEM TEMSİL EDİYOR
       Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Dışişleri Bakanı İsmail Cem’in temsil ettiği toplantılara, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı George Bush’un yanı sıra NATO üyesi 18 ülkenin liderleri katılıyor.
       
İLİŞKİLERDE ÜST AŞAMAYA GEÇİLİYOR
       NATO-Rusya zirvesinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ilk defa masaya konuk devlet başkanı sıfatıyla oturmayıp, toplantılara bambaşka bir statüyle katılıyor. Ortaklık Konseyi Sözleşmesi ile NATO-Rusya ilişkilerinde niteliksel olarak bir üst aşamaya geçilecek.
  NATO-Rusya Ortaklık Konseyi
Sözleşmeyle kurulan NATO-Rusya Ortaklık Konseyi, 1997'de kurulan Daimi Ortak Konsey'in yerini alacak.
Ortaklık Konseyi, her ay toplanacak. Yılda dört kez de bakanlar düzeyinde toplantı yapılacak.
Konsey'in görüşeceği konular: Teröre karşı savaş, silahlanmayla mücadele, füze savunması.
Rus diplomatlar, Brüksel'deki NATO karargahında görev yapacak.

       
20’Lİ DÖNEM BAŞLIYOR
       Roma’da düzenlenen zirvenin, Sovyet tehdidine karşı kurulan NATO’nun yeni yapılanmasını başlatacağı ifade ediliyor. Roma deklarasyonu ile 19 artı bir olarak tanımlanan Rusya-NATO ilişkilerinde 20’li dönem başlamış oluyor.
       
KİTLE İMHA SİLAHLARIYLA ORTAK MÜCADELE
       Anlaşmada ayrıca, kitle imha silahlarının azaltılması, NATO’nun yürüteceği insani yardım operasyonlarına Rusya’nın da dahil olması, NATO’nun siyasi gündemine Rusya’nın da alınması ve NATO’nun karar mekanizmalarında Rusya’nın da dinleyici olarak dahil edilmesi yer alıyor.
       
RUSYA SADECE GÖRÜŞ BİLDİRECEK
       Rusya, 27 Mayıs 1997’de Paris’te imzalanan anlaşma gereği NATO’nun karar alındıktan sonraki aşamlarından olan kararı tartışma masalarına katılma hakkına sahipken, şimdi, karar alınırken de görüşünü belirtebilecek. Ancak yetkililer, hassas konularda Rusya’nın yine karar aşamasına alınmayacağının altını çiziyor.
       
RUSYA’YA SALDIRI NATO’YA YAPILMIŞ SAYILMAYACAK
       NATO’nun temel kurallarından olan “üye ülkelerden herhangi birine NATO dışından yapılan saldırı tüm NATO üyesi ülkelere yapılmış sayılacaktır” maddesi, Rusya, NATO’nun üyesi olmadığından geçerli olmayacak. NATO içinde herhangi yeni bir karar alınmadıkça da NATO güçlerine Rusya’nın katılımının söz konusu olmayacağı belirtiliyor. Diplomatik yetkililerin, “Roma Deklarasyonu”nun imzalanmasıyla NATO’nun genişleme sürecinin de hızlanacağı görüşünde hemfikir olduğu görülüyor.
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları