Home page
Haber Menüsü


SPK Başkanı Doğan Cansızlar
 
Cansızlar: Piyasaların cazibesi arttı
 
SPK Başkanı Cansızlar, krizlere rağmen sermaye piyasası kurumlarının mali yönden hiçbir sorunla karşılaşmadığını belirterek; “Türk sermaye piyasaları yabancı yatırımcıları yeniden cezbeder hale geldi” dedi.
 
İstanbul
AA
 
22 Mayıs—  Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, “geçen yılki krizlere rağmen sermaye piyasası kurumları, krizin etkilerini derinden yaşayan diğer sektörlerin aksine finansal açıdan neredeyse hiç bir problemle karşılaşmamıştır” dedi. Uluslararası Menkul Kıymetler Komisyonları Örgütü’nün (IOSCO) 27. yıllık konferansı, SPK’nın ev sahipliğinde İstanbul’da başladı.

   
 
       
   
MSNBC News Cansızlar, borsacılara başkan seçildi
MSNBC News SPK: Yatırımcılar asılsız habere itibar etmemeli
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Konferansın açılışında konuşan Cansızlar, 1988 yılından beri IOSCO’ya üye olan SPK’nın, IOSCO ilkeleri ve Avrupa Birliği’nin Türkiye’nin katılımına ilişkin 2001 yılı ilerleme raporunda belirttiği üzere, AB standartlarına uyumlu olarak çalıştığını söyledi.
       Konferansın temasını “Globalleşme-Fırsatlar ve Zorluklar” olarak belirlediklerini belirten Cansızlar, üç gün boyunca global finans ortamında düzenleme ve gözetim, sınır ötesi işlemlerde usulsüz uygulamalar, denetim açısından karşılaşılan zorluklar, global portföy yatırımları-gelişmekte olan piyasalardaki fırsatlar ve engeller, menkul kıymet analistlerinin rolü ve kurumsal yönetim konularında 5 ayrı panel düzenleneceğini anlattı.
       
GLOBALLEŞME SÜRECİ GERİ DÖNÜLEMEZ
       Globalleşmenin, geri dönüşü olmayan ve her geçen yıl hakimiyeti artan bir olgu olduğunu söyleyen Cansızlar, globalleşme sonucu artan rekabet ve bilgi teknolojisindeki gelişmelere bağlı olarak son 10 yılda finansal hizmetler sektöründe de önemli değişiklikler ve gelişmeler olduğunu, finansal şirketlerin faaliyetlerinin sınır ötesine genişlediğini belirtti.
       
KRİZLERE RAĞMEN SORUN YAŞANMADI
       Bu arada geçen yılın Türkiye için çok zor bir yıl olduğunu, iki büyük kriz yaşandığını ifade eden Cansızlar, “Bu krizlere rağmen sermaye piyasası kurumları krizin etkilerini derinden yaşayan diğer sektörlerin aksine finansal açıdan neredeyse hiçbir problemle karşılaşmamıştır. Bu başarıda düzenleme ve çalışmalarımızın IOSCO ilkelerine ve AB standartlarına uygun olmasının ve sermaye piyasaları üzerinde sıkı kontrol ve denetim prosedürleri uygulamamızın önemli katkısı olduğuna inanmaktayım” diye konuştu.
Derviş: Yüzde 7-8 büyüme yakalanabilir

       Kriz sonrası uygulanan mali ve parasal önlemler yanında, yapısal reformların başarılı şekilde gerçekleştirilmesi neticesinde, Türkiye’nin makroekonomik göstergelerinde olumlu gelişmeler olduğunu belirten Cansızlar, “Şu anda Türk sermaye piyasaları, yeniden güven ve istikrar kazanarak, yabancı yatırımcıları tekrar cezbeder hale gelmiştir. Bu yıl ve önümüzdeki yıllarda olumlu ekonomik ortam nedeniyle piyasadaki aktivitenin daha da güçlenmesini beklemekteyiz” dedi.
       Cansızlar, bugünün global finansal sisteminde, gelişmekte olan ülkeler için en önemli rekabetçi faktörün, istikrarlı ve sağlıklı bir ekonomi olduğunu da kaydetti.
       
ÖNAL: SAYDAMLIK SAĞLANMALI
       Devlet Bakanı Recep Önal da, konferansta yaptığı konuşmada, “Globalizasyon daha şeffaf ve dürüst bir piyasayı gerektirmektedir. o halde bizi karanlık kılan, saydamlığımıza gölge düşüren ne kadar sis perdesi varsa bunları kaldırmalı, finansal kirliliğe izin vermemeliyiz” dedi.
       Önal, “Piyasa güven, kararlılık ve hakkaniyet istemektedir. Bizi güvenilmez kılan ne varsa onu ortadan kaldırmalıyız. Adalet terazisini dengeye getirmek için ne gerekiyorsa yapmalıyız” dedi.
       Değişimi yaratanlar ile değişime ayak uyduranların küreselleşmenin meyvelerini toplarken, ayak diretenlerin bunun sadece posasıyla yetinmek ya da diğerlerini uzaktan seyretmek zorunda kaldığına dikkati çeken Önal, pek çok ülkede yaşanan ekonomik sorunun temelinde değişime ayak uydurma çabalarının sancılarının yattığını kaydetti.
       Küresel trendlere uyumun fırsat yarattığı günümüzde, uyumsuzluğun son derece ciddi bir tehdit niteliği taşıdığını dile getiren Önal, “Küresel tehditlerden kurtulmanın yolu da, onlarla ulusal silahlarla değil küresel silahlarla savaşmaktan geçmektedir” dedi.
       
SEZER: OLUMSUZ HAVA DAĞILIYOR
       Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer de, konferansa gönderdiği mesajda, Türk ekonomisinin üzerindeki olumsuz havanın dağıldığını bildirdi.
       Sezer, “Son dönemde elde edilen olumlu gelişmeler, ekonominin güçlendirilmesi amacıyla atılan adımların başarısı konusunda bizleri umutlandırmaktadır” derken, daha esnek yapıya sahip Türk ekonomisinin yabancı yatırımcılar için daha uygun olanaklar sunacağını da kaydetti.
       
SUÇA KARŞI ORTAK EYLEM PLANI
       Uluslararası Menkul Kıymetler Komisyonları Örgütü (IOSCO) Yürütme Komitesi Başkanı ve Portekiz Menkul Kıymetler Komisyonu Başkanı Fernando Teixeira dos Santos da, yaptığı konuşmada, kriminal olaylar ve suç örgütlerinin küreselleşmeyle birlikte başladığını belirterek, “IOSCO olarak tüm dünyada küreselleşen piyasalarda suç unsurları ve suç örgütleriyle mücadele etme konusunda başarılı olabilmek için İstanbul’da yeni bir mutabakat belgesi hazırladık” dedi.
       Konferansın sonunda imzalanması beklenen mutabakat belgesi, Usame bin Ladin’in 11 Eylül saldırıları öncesinde Avrupa borsalarındaki oyunlarına benzer adımlarla ortak mücadeleyi sağlayacak.
       Santos, küreselleşmenin uluslararası piyasalara farklı şekilde yansıdığını ve bunun da küreselleşmenin daha uzun süreceğini gösterdiğini söyledi.
       Küreselleşmenin artık ciddi fırsatlar yarattığını ifade eden Santos, “Bugün dünya artık birbirine bağlı durumda. Londra, New York borsaları yıllar önce birbirlerine bağlandığı zaman mali piyasalarda bir devrim olduğu düşünülmüştü. O günden beri teknoloji çok hızlı gelişti, bilgi alışverişi hızlandı ve bu da küreselleşmeye önemli bir etki yaptı” dedi.
 
       
   
MSNBC News İMKB'DEN ŞİRKET HABERLERİ
MSNBC News İMKB şirketlerinin 2001 bilançoları
MSNBC News İBS-NTVMSNBC'den İMKB verileri ve şirket profilleri
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları