Home page
Haber Menüsü


RTÜK yasası Anayasa Mahkemesi’ne
TBMM’nin aynen kabul ederek ikinci kez gönderdiği Radyo ve Televizyon Yasası’nı dün onaylayan Cumhurbaşkanı Sezer, bugün yasanın bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.
Ankara
NTV-MSNBC
21 Mayıs — Sezer, 16 sayfalık gerekçesinde yasanın basında tekelleşmeye yol açacağını vurguladı ve yasayla getirilen para cezalarının çok yüksek olduğuna dikkat çekti. Anayasa Mahkemesi ilk olarak yasanın yürürlüğünün durdurulması için karar verecek. Bundan sonra da yasanın iptali istemini görüşecek.

   
 
       
    MSNBC News Sezer RTÜK yasasını onayladı
MSNBC News SP'den Sezer'e RTÜK teşekkürü
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in Anayasa Mahkemesi’ne gönderdiği 16 sayfalık gerekçede, RTÜK Yasası’nın 20 ve 25’inci maddelerinin iptali, 6 maddedeki 3 bent, 2 sözcük ve 5 fıkranın da yasadan çıkarılması isteniyor.
       
KAVRAMLARIN İÇERİĞİ TARTIŞMALI
       Gerekçede, yasada yer alan “korku salacak yayın yapılması”, “yayınların karamsarlık ve umutsuzluk eğilimlerini güçlendirmesi” şeklindeki terimlere dikkat çekilerek şöyle denildi:
       “Bir yayının korku salacak ya da karamsarlık ve umutsuzluk eğilimlerini körükleyici nitelikte olması kişilere göre değiştiğinden, bu ilkeler, belirgin ve açık olmayan, nesnel içerikten yoksun ve soyut ilkelerdir. bu nedenle bu düzenlemeler anayasa’nın “kanunsuz suç ve ceza olmaz” ilkesine vea basın özgürlüğünü düzenleyen maddeye aykırıdır.”
       
ÜYE SEÇMEK MECLİS’İN GÖREVİ DIŞINDA
       Cumhurbaşkanı Sezer, iptal gerekçesinde, kanunun beş RTÜK üyesinin Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Başkanlık Divanı oluşum formülüne göre seçileceği düzenlemesi getirdiğini hatırlatıyor. Anayasa’da TBMM’nin kamu görevlilerini seçme ya da atama görev ve yetkisi veren açık bir kural bulunmadığına dikkat çeken Sezer, “Bu durumda Meclis’e böyle bir yetkinin yasa ile verilmesinin uygun olup olmadığı tartışılmalıdır” dedi.
       
YASA, TEKELLEŞMEYE YOL AÇAR
       Cumhurbaşkanı Sezer, yasanın kamuoyunda en çok tartışılan radyo ve televizyon sahipliği oranları ve borsa işlemleriyle ilgili kısıtlayacı düzenlemelerin kaldırıldığı maddelerin de iptalini istedi. Gerekçede şu ifadeler yer aldı:
       “Sermayenin belli kişi ya da grupların elinde toplanmış olduğu gerçeği, bu kişi ya da grubun çok sayıda televizyon ve radyo kuruluşunu sahiplenibilme olanağı ve ölçüsüz para cezaları uygulaması ile görsel ve işitsel medya alanında tekellerin oluşması kaçınılmaz olacaktır. Bu yasa ile getirilen düzenlemeler tekelleşme ve kartelleşmeyi önlemek bir yana, dolaylı olarak olanaklı kılacak niteliktedir.
       Tekelleşerek sorumluluk bilincinden uzaklaşacak bir medya, her sorumsuz bir güç gibi er geç amacından sapabilecek ve toplum yaşamını, ulusal güvenliği tehlikeye sokan bir güç durumuna gelebilecektir. Bunu önlemek te devletin görevidir.”
       
PARA CEZALARI ÇOK YÜKSEK
       16 sayfalık gerekçe yazısında kanunla getirilen para cezalarının çok yüksek olduğuna dikkat çekilerek şöyle denildi:
       “Hukukumuzda hiç bir dönemde bu tür suçlar için böylesine yüksek para cezaları öngörülmemiştir. Bu cezalar haber, düşünce ve kanaatlerin özgürce yayınlanmasını ve basın işletmelerinin yaşamını sürdürmesini engelleyecektir. Bu cezalarla basın sektötünün krize sürüklenmesi ve sermaye birikimleri sınırlı gazetelerin yayın yaşamından çekilmesi ve böylece tekelleşme kaçınılmaz olacaktır.”
       
KILIÇ’IN AÇIKLAMASI
        Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, Cumhurbaşkanı Sezer’in, RTÜK Kanunu’nun bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle yaptığı başvuruda öncelikle bir raportör görevlendireceğini belirtti. İlk inceleme aşamasında raportör raporunu tamamlamışsa yürürlüğü durdurma isteminin de karara bağlanabileceğini ifade eden Kılıç, aksi takdirde raportöre raporunu tamamlaması için makul bir süre verileceğini kaydetti. Kılıç, raporun tamamlanmasının ardından yürürlüğün durdurulması isteminin karara bağlanacağını belirtti. Kılıç, bu konuda bir süre veremeyeceğini söyledi. Anayasa Mahkemesi’nin ilk incelemesini 1 hafta 10 gün içinde yapması bekleniyor. Mahkeme, yürürlüğü durdurma istemini karara bağladıktan sonra raportörün esasa ilişkin raporunu hazırlamasının ardından iptal istemlerini esastan görüşerek karara bağlayacak.
       
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları