Home page
Haber Menüsü


Özilhan, Ecevit’e vekilden yana
TÜSİAD Başkanı Özilhan, “Başbakanımızın tedavisi süresince Başbakanlığa vekalet mekanizmasının bir an önce işletilmesi ve koalisyon partilerine mensup başbakan yardımcılarının devlet işlerini uyum içinde sürdürmeye devam etmeleri şarttır” dedi.
İstanbul
AA
21 Mayıs— Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Başbakan Ecevit’in tedavisi süresince başbakanlığa vekalet mekanizmasının bir an önce işletilmesi ve koalisyon partilerine mensup başbakan yardımcılarının devlet işlerini uyum içinde sürdürmeye devam etmelerinin şart olduğunu bildirdi.

   
 
       
   
MSNBC News Özilhan: Erken seçim tüm dengeleri bozar
MSNBC News Liderler zirvesi ekonomi ağırlıklı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Özilhan 4. Teknoloji Kongresi’nin açılışında yaptığı konuşmada “Bugün bir erken seçim ihtimali üzerine konuşmanın zamanı değildir” diyerek, şunları söyledi:
       “Ama seçim ve siyasi partiler yasalarının değiştirilmesi üzerine konuşmanın tam zamanıdır. Bu konular ancak seçim atmosferine girmeden ele alınabilir ve yeni bir seçimden önce mutlaka sonuçlandırılmış olmalıdır. Aksi halde seçimin ülkemize bir yenileme getirmesi beklenemez.”
       Türkiye’nin bir erken seçim atmosferine girmesinin makro ekonomik dengelerin kırılganlığı açısından oldukça olumsuz sonuçlar doğurabileceğine işaret eden Özilhan, “Başbakanımızın tedavisi süresince başbakanlığa vekalet mekanizmasının bir an önce işletilmesi ve koalisyon partilerine mensup başbakan yardımcılarının devlet işlerini uyum içinde sürdürmeye devam etmeleri şarttır. Türkiye’nin bukritik süreci zarar görmeden atlatması açısından en doğrusu bu olacaktır” diye konuştu.
       
ÖNÜMÜZDEKİ BİRKAÇ AY BELİRLEYİCİ
       Özilhan, Türkiye’nin tarihinin en kritik dönemini yaşadığını belirterek, “Önümüzdeki birkaç ay Türkiye’nin geleceğini belirleyecek. Ülkemizi yönetenlerin durumu ne denli kavradıkları ise belirsiz” dedi.
       Özilhan, uzun zamandan beri Türkiye’de siyaset ve ekonominin kısa vadeye kilitlendiğini, hatta günlük olayların peşinden gidildiğini kaydederek, şöyle konuştu:
       “Bugünkü gündem de bu anlayışla tek maddeden oluşuyor: Başbakanımızın sağlık durumu. Elbette bir ülkenin başbakanının hastalanması önemli bir konudur, hassasiyetle ele alınıp tartışılacaktır. Ama bu tartışmalar sürerken devlet işlerinin aksamadan sürmesi gerekir. Asıl önemli konu budur. Neden? Çünkü devletişleri duraklayamaz. Takvimi belirlenmiş konuların sonuca erdirilmesi zorunluluğu var. Dünya bizi beklemez. Türkiye çok hassas iç ve dış dengeler üzerindedir. Burada yapılması gereken sağduyu ve sorumluluk içinde devlet işlerinin kesintisiz sürmesini sağlamak ve Türkiye’nin on yıllardır gerçekleştirmek için mücadele ettiği hedeflere doğru hızla ilerleyebilmesinin önünü açmaktır.”
       
‘ÇABALAR AKSAMAMALI”
       Ekonominin rayına oturtulması çabalarının aksamaması gerektiğini vurgulayan Özilhan, ağır bir kriz ve önemli oranda bir ekonomik küçülmenin ardından Türkiye’nin uygulanmakta olan IMF destekli programile düzlüğe çıkmaya çalıştığına dikkat çekti.
       Gerçekleştirilen yapısal reformlar sayesinde ekonominin hukuksal ve kurumsal altyapısının sağlamlaştığını ve geçmiş dönemlere oranla daha az kırılgan hale geldiğini ifade eden Özilhan, “Ancak makro ekonomik dengelerin tam olarak oturmuş olduğunu söylemek zordur. Ekonomik program henüz tamamlanmamıştır” diye konuştu.
       Türkiye’yi önümüzdeki yıl önemli iç ve dış borç ödemelerinin beklediğini hatırlatan Özilhan, bu şartlar altında ekonominin sarsıntıya tahammülü olmadığının açık olduğunu, geçtiğimiz Cuma günü Başbakan Ecevit’in hastanede bir süre daha kalacağının açıklanmasının ardından borsa, dolar ve faizde yaşananların bunu doğrular nitelikte olduğunu söyledi.
       
TARİHİN EN KRİTİK DÖNEMİNİ YAŞIYOR
       Türkiye’nin tarihinin en kritik dönemini yaşadığını kaydeden Tuncay Özilhan, son birkaç hafta içinde yaşananlara bakıldığında AB üyesi olmaya yaklaşmış güçlü ve istikrarlı bir ülke görüntüsü çizilemediğini savundu.
       Özilhan, şöyle devam etti:
       “Önümüzdeki birkaç ay Türkiye’nin geleceğini belirleyecek. Ülkemizi yönetenlerin durumu ne denli kavradıkları ise belirsiz. Buradan bir kez daha yöneticilerimize seslenmek istiyorum. Türkiye refah düzeyi yüksek, istikrarlı, çağdaş bir ülke olarak hak ettiği yere ulaşmak istiyor. Bunun için mevcut ve potansiyel krizlerin demokratik siyasi yapının mekanizmaları içinde süratle çözülerek ülkenin olağan gündemi üzerinde çalışılması en büyük arzumuz.”
       
AB VE KIBRIS MESELESİ
       Özilhan, Türkiye için AB ve Kıbrıs konularının da acil ve önemli olduğuna dikkati çekerek, her iki konuda da Türkiye’nin zamanının daraldığını söyledi.
       Ölüm cezasının kaldırılması, ana dilde yayın ve ana dilin serbestçe öğrenimi konularında Kopenhag kriterlerine uygun düzenlemelerin bir an önce gerçekleştirilerek AB’den üyelik müzakerelerini başlatmak için somut bir tarih alınması gerektiğine işaret eden Özilhan, “AB konusunda yitirilen her gün bu ülkenin parlak geleceğinden kaybedilen bir gündür” dedi.
       AB ekonomilerinin bu yılın ikinci yarısında genişleyeceği tahminlerinin ortaya çıktığını belirten Özilhan, Türkiye’de bu genişlemeden yararlanmayı sağlayacak önlemlerin düşünülmesi gerektiğini, IMF anlaşmasının da konjonktürel ve yapısal önlemlerin ötesine taşınarak AB ile uyumu gözeten değişimleri dikkate alan bir bakış açısına kavuşturulmasının şart olduğunu kaydetti.
       Kıbrıs konusunda da sonuç alıcı adımlar atılmasının şart olduğunu dile getiren Özilhan, KKTC’nin müzakereleri başlatan taraf olarak olumlu bir adım attığını, ancak içinde bulunulan durumda puan toplamanın yetmediğini, sorunu çözüme kavuşturmanın Türkiye’nin çıkarları açısından hayati önem taşıdığının gözden uzak tutulması gerektiğin söyledi.
       TÜSİAD Başkanı Özilhan, Türkiye’nin gelişmiş ülkeler arasında yer alma hedefinin sanayileşme ve küresel rekabet stratejileri ile buna bağlı teknoloji politikaları oluşturmasını zorunlu hale getirdiğini vurgulayarak, Türkiye’nin bilgi temelli bir ekonomiye yol alabilmesi için bilgi ve telekomünikasyon teknolojilerinin kullanımını tespit etmek, ar-ge imkanlarını artırmak zorunda olduğunu ifade etti.
       Çağdaş teknolojilerden azami ölçüde yararlanabilmek için telekomünikasyon piyasasında rekabetin yaygınlaştırılması ve toplumun tüm kesimlerinde internet kullanımının özendirilmesinin önemini dile getiren Özilhan, “Türkiye’de orta ve uzun vadede sürdürülebilir bir ekonomik büyüme yakalayabilmek için bu alanlarda vizyon ve stratejileroluşturulmalı, bunlar gecikmeden uygulamaya konulmalıdır” diye konuştu.
       Tuncay Özilhan, herkesin artık sadece Türkiye’nin geleceğini konuşmak ve bunu kurabilmek için gereken adımları atmak istediğini anlatarak, “Bizi yönetenlerden sorumlu ve sağduyulu davranarak çocuklarımızın Türkiyesini kurabilmek için önümüzü açmalarını, ülkeyi gelişmenin gerçek gündemine kavuşturmalarını talep ediyoruz” dedi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları