Home page
Haber Menüsü


Cannes Film Festivali’nin gözdeleri
 
Festivalde şu ana kadar en çok konuşulanlar, David Cronenberg, Michael Moore, Alexander Payne, Ken Loach ve Michael Winterbottom filmleri oldu.  
About Schmidth'de Jack Nicholson oynuyor.
 
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
23 Mayıs—  Cannes Film Festivali henüz sonuçlanmasa da bazı filmler izleyicinin kalbindeki yerini sabitledi. Biz de konuşulanlara kulak kabarttık ve bazı özellikleriyle fark yaratan birkaç filmi büyüteç altına aldık.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  15-26 Mayıs tarihleri arasında 55. kez düzenlenen Cannes Film Festivali tüm heyecanıyla sürerken şu ana kadar filmleriyle adlarından söz ettiren filmleri size tanıtmak istedik....
       
24 HOUR PARTY PEOPLE

       Yönetmen: Michael Winterbottom
       Oyuncular: Steve Coogan, Shirley Henderson, John Simm, Paddy Considine, Lennie James
       Konu: 80’li yılların çılgın eğlence anlayışını belgesel tarzında bir dille yansıtan filmin mekanı, popülaritesiyle Manchester gece hayatının bir numarasına yerleşen ancak 90’lı yılların başında inişe geçen The Hacienda adlı efsanevi gece kulübü. Uyuşturucu, sex ve müzik merkezli bir yaşam tarzını benimseyen dönem gençliğinden manzaraları içeren filmde kullanılan müzikler ise Jon Carter, Happy Mondays, Sex Pistols ve New Order gibi gruplar tarafından yapılmış.
       Cannes’dan yükselen vızıltılar: Film, Londra’da yapılan ön gösterimlerde geniş yankı uyandırdı hatta bu etki yavaş yavaş Amerika’ya da sızıyor. Cannes jürisini ne kadar etkiler bilinmez ama gösterimden sonra verilecek çılgın partinin herkesi etkileyeceği kesin.
       Yönetmen hakkında: Michael Winterbottom Cannes’a hiç de yabancı değil. Yönetmen 1997 yılında da ‘Welcome to Sarajevo’ adlı filmiyle de Cannes jürisinin önüne çıkmıştı. Gerçek yaşam kesitlerini ve olayları sinema diline uyarlama konusunda hayli yetenekli bulunan yönetmenin özgün dili de oldukça yaratıcı. Yönetmenin ilk dönem filmlerinden olan “Butterfly Kiss” İngiliz ‘yol’ filmlerinin sıradışı bir örneği kabul ediliyor. Film 1995’de Berlinale izleyicisi tarafından çok tartışılmıştı. Yönetmen bu filmde de ilginç zekasını kullanarak yaratıcı kamera efektleri kullanmış ve komik unsurların altını çizmiş.
       

       
SPIDER


       
       Yönetmen:
David Cronenberg
       Oyuncular: Ralph Fiennes, Gabriel Byrne, Miranda Richardson
       Konu: Film, 20 yılını Londra’da bir enstitüde geçiren şizofren bir adamın sokaklara geri dönüşüyle başlıyor. Seslere, kokulara ve cansız objelere takıntılı olan Spider, eski yaşamına ait izlere rastladıkça anıları bölük pörçük canlanıyor ve en acı olana, travmanın kaynağına doğru bir yolculuk başlıyor. Cinayete kurban giden sevgili annesinin ölümünü tekrar tekrar yaşarken bundan sorumlu tuttuğu babası da takıntılarının merkezine yerleşiyor.
       Cannes’dan yükselen vızıltılar: Dedikodular, jüri başkanı Lynch’in bu filme özellikle dikkat kesileceği yönünde. Film, son zamanlarda şizofreni hakkında yapılmış bilmemkaçıncı film olsa da şimdiye dek Cannes izleyicisini derinden etkilemeyi başaran Kanadalı yönetmenin bu yapıtı diğerlerinden çok farklı bulunuyor.
       Yönetmen hakkında: “The Fly” ve “eXistenZ” gibi filmlere imza atan Cronenberg’in bu filmle ‘U-Dönüşü’ yaptığı söyleniyor. 1996 yılında “Crash” adlı filmiyle Cannes jürisinden tam puan alan ve Jüri Özel Ödülü’ne layık görülen yönetmenin kara film ögeleri taşıyan düşük bütçeyle çektiği yapıtında hiçbir özel efekt kullanılmamış. Buna rağmen izleyiciyi gerilimin doruğuna taşımayı başaran Cronenberg deneyimini konuşturmuş deniyor. Tabii fısıltıyı uğultuya çeviren diğer nokta da Ralph Fiennes’in oyunculuğu.
       
       

BOWLING FOR COLUMBINE


       
       Yönetmen:
Michael Moore
       Oyuncu: Michael Moore
       Konu: 1999 yılında Amerika’da Columbine Lisesi’nde gerçekleşen ve 12 öğrencinin ölümüne neden olayla bağlantılı olarak silah kültürü eleştirisi veren belegesel büyük bir trajedinin perspektifini çiziyor. ’99 yılındaki olayda iki genç ellerindeki silahlarla bir liseye girerek onlarca öğrencinin ölümüne neden olmuş, 2000 yılında ise Michigan’da yaşayan 6 yaşında bir çocuk sınıf arkadaşını silahla vurarak öldürmüştü. Film, bu ve bunun gibi olaylar ekseninde silah kullanımının yaygınlığını ve şiddetin korkunç boyutunu gözler önüne seren en kapsamlı belgesel niteliği taşıyor.
       Cannes’dan yükselen vızıltılar: Cannes tarihinde bir ilke imza atan film yarışma kapsamına alınan ilk belgesel. Daha doğrusu 46 yıldan sonra alınan ilk belgesel. Oldukça sert bir üsluba sahip olan filmin görsel başarısının gölgede kalması büyük ihtimal yine de ayrıcalıklı bir itibar gördüğü ortada.
       Yönetmen hakkında: Aslında Moore’u dünya çapında üne kavuşturan yapıt, A.B.D Başkanı Bush hakkında yazdığı eleştiri kitabı “Stupid White Men-Aptal Beyaz Adam”. Kitap adından da anlaşılacağı gibi büyük yankı uyandırmış ve haftalarca çok satanlar listesinin bir numarasında kalmıştı. Yönetmenin ses getiren diğer yapıtı da 1989 yılında çektiği ve yine sivri diliyle General Motors eleştirisi verdiği “Roger & Me” adındaki belgesel. Ayrıca R.E.M ve Rage Against the Machine gibi ünlü grupların klipleri de Moore imzası taşıyor.
       
       
ABOUT SCHMIDT


       
       Yönetmen:
Alexander Payne
       Oyuncular: Jack Nicholson, Hope David, Dermot Mulroney, Kathy Bates
       Konu: Film, karısının ölümünden sonra yaşamı raydan çıkan ve tüm umutları tükenen bir adamın öyküsünü anlatıyor. Küçük bir mutluluk yakalamak umuduyla kızının düğününe katılmaya karar veren Warren Schmidt, Winnebago marka gıcır arabasıyla ülkeyi bir ucundan bir ucuna geçer, ancak son umutlarını da bu mutlu günde yitirir. Yaşamı Tanzanyalı fakir bir genç olan mektup arkadaşının yardımıyla farklı bir anlam kazanacak ve Schmidt’in gözleri tekrar renkli görmeye başlayacaktır.
       Cannes’dan yükselen vızıltılar: Senaryo için eski partneri Jim Taylor ile yeniden biraraya gelen Payne’in festivalin en iddialı filmlerinden birine imza attığı söyleniyor. Başrolünde bol Oscar’lı (“Çin Mahallesi”, “Easy Rider”, “Birkaç İyi Adam”, “Guguk Kuşu”, “As Good As It Gets”) usta oyuncu Jack Nicholson’ın yeraldığı filmin Cannes seyircisini duygusal açıdan çok etkiledi ve büyük bir ihtimalle de Nicholson Fransız Rivierası’nı ödülsüz terketmeyecek.
       Yönetmen hakkında: Film, Payne’nin “Citizen Ruth”, ve en iyi uyarlama senaryo dalında Oscar adayı olan “Election” filminden sonra yaptığı üçüncü film. Buna rağmen ödülden yana şanslı olan Payne, insan ruhunun inceliklerini gereken hassasiyetle yansıtmayı başarabilen nadir yönetmenlerden biri olarak kabul ediliyor.
       
       
SWEET SIXTEEN


       
       Yönetmen:
Ken Loach
       Oyuncular: Michelle Abercromby, Martin Compston, William Ruane, Annmarie Fulton
       Konu: Filmde, normal bir yaşam kurabilmek için annesinin hapisten çıkmasının bekleyen Liam’ın yaşam öyküsü konu ediliyor. Henüz 16’sında bile olmayan Liam annesine özgürlük hediyesi olarak karavan almayı istemekte ve hayallerini gerçekleştirmek için gereken parayı ufak çaplı uyuşturucu ticareti yaparak biriktirmeye çalışmaktadır. En kırılgan çağında omuzlarındaki yükü taşımaya çalışan asi ve ateşli bir gencin yaşamı ekseninde yeniyetmelik, ilişkiler, idealler ve gerçekler üzerine kurulmuş bir film...
       Cannes’dan yükselen vızıltılar: İnsan hayatının en hassas ve kırılgan dönemine kamera tutan Loach’un izleyicinin yüreğini sızlatmayı başarması işten bile görünmüyor. Filmin başrol oyuncularıysa ilk kamera deneyimlerini bu filmle edinmişler. Cannes gibi büyük bir festivale davet edilmekten de çok mutlu olduklarını söylüyorlar. Film ödül umacak kadar iddalı bulunmuyor ama genç oyuncular jüriyi oldukça etkilemiş.
       Yönetmen hakkında: 1970’den bu yana 12 kez Cannes’da yarışan Loach, 1990’da “Hidden Agenda” ve 1993’de de “Raining Stones” ile Jüri Özel Ödülü’nü almıştı. Yönetmenin 2001 yılında yaptığı “The Navigators” gibi son filmi “Sweet Sixteen-Tatlı Onaltı”da oldukça ironik bulunuyor. Filmin başarılı bulunan senaristi Paul Laverty ise adını “Carla’nın Şarkısı”, ve “My Name is Joe” gibi filmlerle duyurmuştu.
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları