Home page
Haber Menüsü


Maliye Bakanı Sümer Oral
Oral: Seçim tartışması zamansız
Maliye Bakanı Oral, her gün siyaset konuşulması halinde, diğer hedeflerin yakalanmasının güç olacağını belirterek, “Seçim tartışmalarını yerinde bulmuyorum” dedi. Oral, Emek Otelleri’nin işletme anlaşmalarının da tamamlandığını kaydetti.
Ankara
AA
    10 Mayıs—  Maliye Bakanı Sümer Oral, erken seçim tartışmalarını hiç yerinde bulmadığını belirtti ve “her gün siyaset konuşursak, Türkiye’nin diğer hedeflerine ulaşmasında sıkıntı olur’ dedi. Emekli Sandığı’na bağlı otellerin yenilenmesi ve uluslararası oteller zincirlerine işlettirilmesi projesi nedeniyle basın toplantısı düzenleyen Oral, gazetecilerin erken seçimle ilgili sorusu üzerine, Türkiye’nin bir ekonomik program uyguladığını, temel amacın da bu programın hedefine ulaşmak olduğunu vurguladı.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ekonominin birinci öncelik olması gerektiğini kaydeden Oral, şöyle konuştu:
       “Ben erken seçim tartışmalarını, Türkiye’nin ve ekonominin geleceği açısından yaralı görmüyorum. Her şeyin takvimi vardır, şartları olur yapılır ama AB için kritik bir 6 ay yaşayacağız. Batıda seçim yapılır, ertesi gün biter. Fransa başkanlık seçimi yapıldı, yeni kabine kuruldu, ertesi gün siyaset bitti. Her gün siyasetle uğraşırsak, bir ülke iyi idare edilme şansına sahip olamaz. Siyaset ülkenin iyi idaresi için bir araçtır ama her gün siyaset konuşarak, ülkenin gelecekteki hedeflerine ulaşmasında sıkıntı olur.”
       Oral, Devlet Bakanı Kemal Derviş’in erken seçim tarihinin belli olmasına dönük sözlerinin hatırlatılması üzerine, “(seçim tarihi belli olsa) diyerek, zamanında yapılacağı belli olsa diyor olabilir” dedi.
       
DEPREM VERGİLERİ YERİNDE KULLANILDI
       Maliye Bakanı, deprem vergilerinin yerinde kullanılmadığı iddialarına ilişkin soru üzerine de, bugün deprem bölgesine toplanan vergilerin daha üstünde bir harcama yapıldığını söyledi.
       Oral, deprem vergilerinden ne geldiği ve nereye ne kadar harcandığının da internette ayrıntılı bir şekilde açıklandığını ifade etti. Oral, bir başka soru üzerine, Özel Tüketim Vergisi Kanun tasarısının bugün-yarın Meclis’e sevkedileceğini, gelecek hafta da Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ele alınabileceğini belirtti.
       
Otellerde anlaşmalar tamamlanıyor
       Büyük Tarabya ve Büyük Ankara Otelleri’ni işletmek üzere Milenum & Copthorne zinciriyle yönetim anlaşmalarının imzalandığını söyleyen Oral, Büyük Efes ve Çelik Palas Otellerini de Swissotel markası altında işletecek Raffles Otelcilik Grubu ile yönetim, lisans ve teknik yardım anlaşmalarına imza konulduğunu ve Hazineye tescil işlemlerinin tamamlandığını ifade etti.
       Oral, Maçka ve Stad otellerini işletmek üzere seçilen Radisson SAS zinciri ile de önümüzdeki hafta sözleşme imzalanacağını belirtti.
       Maliye Bakanı’nın verdiği bilgiye göre, 3 işletmeci otel zincirinin sandığa verdikleri nakit akım tablolarına göre, 15 yıllık dönemde sandık 365 milyon dolarlık bir gelir elde edecek. Sandığın yapacağı 144 milyon dolarlık anapara ve faiz ödemesi sonrasında Emekli Sandığı’na 221 milyon dolarlık bir net giriş olacak.
       Yenileme dönemini izleyen yıldan itibaren 15 yıllık dönemde sağlanacak gelir-gider dengesine göre, Sandık yıllık olarak 30 milyon Dolara ulaşacak bir gelir sağlayacak.
       Oral, Emekli Sandığı’nın bu otellerden 2000 yılında yaklaşık 1 milyon Dolar gelir elde ettiğini, 2001’in ise zararla kapatıldığını belirterek, “Bu dikkate alındığında projenin anlam ve önemi bir kat daha artmaktadır” dedi.
       
2 YILDA YENİLENME HEDEFLENİYOR
       Maliye Bakanı, projenin yenileme-modernizasyon, açılış öncesi bütçeleri ve işletme sermayelerinden oluşan yaklaşık 140 milyon dolarlık bölümünün sadece 40 milyon dolarının Sandık öz kaynaklarından karşılanacağını söyledi. Oral, geri kalan 100 milyon dolarlık kısmın kredi kullanarak karşılanmasının öngörüldüğünü kaydetti.
        Dünyada ve ülkemizde zaman zaman oluşan geçici dalgalanmaların yarattığı olumsuz ekonomik ve siyasi ortama rağmen ulaşılan bu sonucu “3 lider otel zincirinin Türkiye’ye, ülkemiz ekonomisine ve geleceğine olan güvenin bir göstergesi” olarak niteleyen Oral, sonucun profesyonel projeler ortaya konulması halinde Türkiye’ye gerekli uluslararası ilgi ve rağbetin çekileceğini gösterdiğini de sözlerine ekledi.
       Daha sonra konuyla ilgili soruları yanıtlayan Maliye Bakanı, Emek Otellerinin azami 2 yıl içinde yeni bir çehreye kavuşturulacağını vurguladı. Oral, bu sürenin daha erken bitmesi için de gayret gösterileceğini söyledi.
       Otellerde çalışanların durumları üzerinde de önemle durulduğuna işaret eden Oral, çalışanların bir bölümünün Emekli Sandığı’nın huzurevlerinde görev yapacağını, diğerlerine de her türlü tazminat ödemesinde bulunulacağını belirtti. Oral, söz konusu oteller tekrar faaliyete geçtiklerinde bu kişilerin tekrar buralarda çalışmaya başlayabileceğine de işaret etti.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları