Home page
Haber Menüsü



Star Wars’ın dünü bugünü
Uzak, çok uzak bir yerde, bir galakside yaşanan maceraların ortaya çıkış öyküsünü ve ilginç ayrıntılarını derledik...
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    13 Mayıs—  Yaratıcısı George Lucas’ın Star Wars’u nasıl ortaya çıkardığından, orjinal üçlemede kullanılan bazı özel efekt yöntemlerine ve karakter adlarına nelerin ilham verdiğine kadar birçok ayrıntı. İşte kameranın ardında, biz seyircilerin haberi olmadan yaşananlar...  

   
 
       
    MSNBC News 'Star Wars II'nin sürprizleri
MSNBC News Star Wars 2'nin kahramanları
MSNBC News 'Yıldız Savaşları' internette
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       Yaratıcısı George Lucas’ın en ses getiren filmlerinden olan Star Wars’un oldukça karmaşık bir kronolojisi var. Film, sadece çok uzak bir galakside geçmiyor, çok uzun bir zamanı da kaplıyor. Yani bu uzay macerasının kozmik kalabalıklığında kaybolmamak mümkün değil.
       
       Film, tüm zamanların hasılat rekorlarını kırmanın yanı sıra 7 dalda da Oscar kazanan Lucas’ın ilk yönetmenlik denemesi 1970 yapımı THX 1138’di. Yönetmen bundan bir yıl sonra kendi şirketi olan Lucasfilm Ltd.’i kurdu. Bu şirket çatısında yaptığı sayısız filmle sayısız ödül alan yönetmenin efsaneleşen diğer yapımlarından biri de ‘Indiana Jones’.
       
       Star Wars; Yıldız Savaşları, Hollywood’un görsel zenginlik anlamında en kısıtlı olduğu bir dönemde yaratıldı. Lucas ‘Star Wars’ serisinin senaryosunu 1973 yılında bitirdi ancak dönemin umutsuz Hollywood yapımcıları dokuz ana bölümden oluşan serinin altıncısı ile başlanmasını şart koştu. Daha sonra seri altı ana bölüme indi ve “Yeni Bir Umut” başlığını taşıyan dördüncü bölümle ilk Star Wars filmi çekildi. Yapımcılar hâlâ filmin iş yapmayacağı düşüncesinde olsalar da, film 25 Mayıs 1977’de az sayıda sinemada vizyona girdi.


       Gündeme bomba gibi düşen film, bir anda halkın sevgilisi oldu ve kısa sürede tüm Amerikan sinemalarında gösterime girdi. Ardından da izleyici ve hasılat rekorlarını kırmaya başladı. İyi ile kötünün savaşını yaratıcı bir dille, üstelik de uzayda anlatan Star Wars sadece Amerika’da değil tüm dünyada ilgi odağı oldu.
       
       Lucas hiç ara vermeden serinin 5. bölümünü yani “Empire Strikes Back-İmparator”un çekimleri için hazırlıklara başladı. Nisan 1981’de Irvin Kershner’ın yönettiği “İmparator” Oscar ödülü getirdi. Haziran ayında ise Lucas’ın sahibi olduğu özel efekt firması ILM (Industrail Light & Magic) serinin yeni filmi “Revenge of the Jedi-Jedi’nin İntikamı” için yaratık ve model tasarımlarına başladı.
       
  Star Wars filmleri
Hangi film, ne zaman, kim tarafından çekildi?
Star Wars: Bölüm IV- Yeni Bir Umut - 1977/G. Lucas
Star Wars: Bölüm V - The Empire Strikes Back-İmparotor-1980 / Irvin Kershner
Star Wars: Bölüm VI- Return of the Jedi- Jedi'nin Dönüşü- 1983/ Richard Marquand
Star Wars: Bölüm I- The Phantom Menace- Gizli Tehlike- 1999 / G. Lucas
Star Wars: Bölüm II - Attack of the Clones-Klonların Saldırısı -2002 /G. Lucas
Star Wars: Bölüm III -2005

       Lucas ise filmin promosyon çalışmaları sürerken başlık değişikliğini duyurdu ve Richard Marquand’in yönettiği film 25 Mayıs 1983 te “Jedi’nin Dönüşü” adıyla gösterime girdi. Yine hasılat rekorları kırarak haftalarca vizyonda kalan yapım 1984 yılında 5 dalda aday gösterildiği Oscar Ödüllerinde “En iyi görsel efekt” Oscar’ını kazandı.
       


       Star Wars fırtınasının artık dindiği düşünülürken 1995 yılında Yıldız Savaşlarının 20.ci yıl kutlamaları nedeniyle 3 bölümün de yeni ses ve görüntü efektleriyle güncellenerek vizyona sokulması planlandı. Nihayet 1997 yılında ‘Star Wars Trilogy Special Edition’ adı altında hayata geçirilen projede üç film birden arka arkaya sinemalarda gösterime girdi.
       Ancak, Star Wars hayranları dördüncü bölümden sonrasını izlediği maceranın ilk üç bölümü için sabırsızlanıyordu. Nitekim ‘Jedi’nin Dönüşü’ filminin üzerinden tam 22 yıl sonra yeni Star Wars serisinin ilk filmi için yeniden set kuran yönetmen 1999 yılında “Star Wars: Episode I - The Phantom Manace - Gizli Tehlike”yi tamamladı.
       Şimdi de ikinci filmle efsaneyi yaşatmaya devam ediyor. Yönetmen koltuğuna uzun bir aradan sonra ilk kez oturan Lucas “Gizli Tehlike” ile hayranlarını hayal kırıklığına uğratsa da “Klonların Saldırısı” için oyuncu kadrosu ve yapımcılar çok olumlu şeyler söylüyor. Üçüncü filmin takvimi ise şimdilik 2005 olarak duyuruldu.
       
       
STAR WARS SERİSİ’NDEN İLGİNÇ AYRINTILAR
       - Lucas, ‘Star Wars’ serisinin senaryosunu 1973 yılında bitirdi. Ancak şirketinin çıkardığı problemler senaryoda önemli bir değişikliği gerektirdi. İlk çekilen bölümler hikayenin ikinci yarısıydı ve kahraman yani Anakin Skywalker’ın oğlu Luke Skywalker orjinal senaryoda kadındı. Film şirketi ise sancılı bir sinema ortamında bayan kahramanın riskli olacağını söyleyince senaryo baştan sona değişti.
       


Harrison Ford
       - Star Wars tam olarak George Lucas’ın kafasındaki şekliyle çıkmış denemez. Mesela Luke’un soyadı ilk başta Skywalker değil, Starkiller’mış. Hatta bir ara daha yaşlıymış ve adı da General Skykiller’mış. 1975’de yazılan senaryonun adı ‘Strkiller’ın Maceraları: Star Wars Bölüm I’ miş.
       
       - İlk Star Wars filminin başrolleri için, Burt Reynolds, Kurt Russell, Jodie Foster ve Nick Nolte gibi yüzlerce oyuncuyla görüşüldü.
       
       - American Grafitti’nin oyuncu kadrosunda da yer alan ancak vasat bir oyunculuk gösteren Harrison Ford, Star Wars serisinin ilk filminde rol almak istemedi. Lucas, Ford’un marangozhanesine giderek onu kandırmayı başarıp, Han Solo rolünü verirken, Harrison Ford da Hollywood’un vazgeçilmez starı olmak üzere ilk ciddi adımını atmış oldu.


Chewbecca
       
       - 1978’de ikinci filmi yöneten Irwin Kershner, çekimlerin yapılacağı bölgeyi görmek için Norveç’e gitti. Karlı Hoth gezegenin savaş sahneleri için hazırlıklar sürerken hava sıcaklığı -20 dereceydi.
       
       - ‘Jedi’nin Dönüşü’ filmdeki bazı sahnelerin çekimleri için Kaliforniya’nın Kızılağaç Ormanları bölgesine kamp kurulmuş. Chewbecca rolünü oynayan Peter Mayhew ekipten biraz uzaklaşınca bölgedeki avcılar tarafından ‘Kar Adam Yeti’ye benzetilmiş ve vurulmaktan zor kurtarılmış. Bu arada Mayhew’in kostümü moher ve yak postundan yapılmış.
       
       - Bu arada ‘Jedi’nin Dönüşü’ filminin ilk adı ‘Jedi’nin İntikamı’ idi. Promosyon ve reklam çalışmaları sürdüğü sırada Lucas, filmin adını değiştirdi ve gerekçe olarak hiçbir Jedi’nin intikam peşinde olamayacağını yani başlığın filmin mantığıyla çeliştiğini gösterdi.
       


Ölüm Yıldızı
       - ‘Ölüm Yıldızı’, Lucas’a ait Industrial Light and Magic şirketinin park yerinde, pinpon masalarının üzerine kurulan savaş gemisi maketlerinden yapılmış.
       
       -Geminin kanyonun içinde uçuyormuş gibi göründüğü efekti yapabilmek için kamyonetin üzerine bağlanan kameralarla çekim yapılmış.
       
       - İlk filmlerdeki savaş gemileri hareketsiz olduğundan sürat efekti verebilmek için gemiler, kameralara zoom yapılarak çekiliyormuş.
       
       - Han Solo’nun sağ kolu Chewbecca’nın sesi ayı, fok, deve ve deniz aslanı seslerinin birleştirilmesiyle elde edilmiş.
       


Yoda, Einstein'e benzetildi.
       - Yoda ile Albert Einstein arasındaki benzerlik tesadüf değil çünkü Yoda’nın yüzü, Einstein’dan esinlenilerek yapılmış. Sesi ise Muppet Show’da Miss Piggy’yi seslendiren Frank Oz’a ait.
       
       - Filmdeki robotlardan R2D2’nun ismi Lucas, American Graffiti’nin montajını yaparken konmuş. Ekipten biri Lucas’tan makara 2, diyalog 2 (reel 2, dialogue 2)’yi kısaltılmış olarak isteyince (r2,d2) Lucas kelimenin tınısından çok hoşlanmış ve ileride kullanmak üzere not almış.
       
       - Lucas’ın ilk filminin adı olan THX 1138’di, daha sonra bir başka filmi olan American Graffiti’de bir plaka numarası olarak kullanıldı, Star Wars Bölüm IV’de ise Leia’nın kaçtığı hücre numarası 1138’di.


Lucas ve C-3PO
       
       - C-3PO’nun içindeki aktör Anthony Daniels, umursamaz davranan film ekibine robotun içinde bir insan olduğunu hatırlatmak için üzerinde “3PO da insan!” yazan kibritler yaptırmış.
       
       - Ölüm Yıldızında, Leia, Luke, Han ve Chewbacca’nın içine düştüğü çöp toplama merkezinin numarası, Harrison Ford’un sosyal güvenlik numarasıymış.
       
       - Darth Vader, Hollanda dilinde Kara Baba demek.
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları