Home page
Haber Menüsü


TİM Başkanı Oğuz Satıcı
Satıcı: Kura izin vermek geleceği dalgalanmaya bırakmak
TİM Başkanı Satıcı, kurların düşmesine izin vermenin geleceğin dalgalanmasına izin vermek olduğunu söyledi. YASED eski Başkanı Canevi de, 18 Temmuz’da Türkiye’de yapılacak Uluslararası Yatırım Konseyi’nin yabancı sermayede milat olduğunu söyledi.
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    7 Mayıs—  Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı, “İhracatın küçülmeyi engellemenin tek yolu olduğu ortamda kurları dalgalanmaya bırakmak, kurların düşününe izin vermek, geleceğimizi de dalgalanmaya bırakmaktır” dedi. Satıcı, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) tarafından düzenlenen “Sürdürülebilir Büyümenin Unsurları İhracat, Turizm, Yabancı Sermaye” konulu panelde yaptığı konuşmada, Türkiye’de liranın aşırı değerlenmesinden “gizli bir memnuniyet” duyulduğunu söyledi. YASED eski Başkanı Yavuz Canevi de, yabancı sermayenin gelişinde 18 Temmuz’un milat olacağını kaydetti. yabancı sermayenin bilincine varamadığımızı, yabancı sermayeye bir türlü sıcak bakamadığımızı belirterek, “Yabancı sermaye bize değil, biz yabancı sermayeye yabancıyız” dedi.  

   
 
       
   
MSNBC News Derviş: Kur riski almamaya çalışın
MSNBC News Kurdaki artış İMKB şirketlerine olumlu yansıyacak
MSNBC News "Kur 1.370'de istikrar kazanabilir"
MSNBC News MS: Dolar 1.4-1.3 milyon TL arası...
MSNBC News MB: İhracata kur dışında destek gerek
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Oğuz Satıcı, panelde yaptığı konuşmada, Türkiye’de liranın aşırı değerlenmesinden “gizli bir memnuniyet” duyulduğunu savundu ve şunları söyledi:
       “Kur, kriz sırasında olması gerekenden çok fazla değerlenmiş, devalüasyon irrasyonel boyutlara varmışsa, bunun nedeni piyasadaki oyuncuların en büyüğü olan devlettir ve kur bugün neredeyse yeni bir devalüasyona yol acacak kadar tehlikeli bir düşüş göstermişse bunun sorumlusu ‘Ben kuru dalgalanmaya bıraktım; kusura bakmayın müdahale edemem’ diyen en büyük oyuncu olan Merkez Bankası’nın tavrıdır.”
Serdengeçti: Öncelik fiyat istikrarına

       Satıcı, konuşması ardından, Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti’yle kurların düzeyi üzerine polemiğe girdi. Satıcı, Serdengeçti’nin ‘sorunuzu yazılı sorun’ sözleri ardından salonu terk etti. Satıcı, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlarken de, “Merkez Bankası Başkanı kur politikaları konusunda ders vermek istiyorsa üniversiteye gitsin. Fiyat istikrarını sağlamak kendi göreviyse buyursun üretim ve ihracat için girdilerde fiyat istikrarını sağlasın. Bu programın arkasında tam manasıyla durması lazım. Kendisi bir önceki programda uygulanan kur politikasından bahsediyor. O kur politikasının gerçek mimarı da kendisiydi” dedi.
       “Merkez Bankası bizimdir. O sadece başkanı” diyen Satıcı şöyle konuştu:
       “Oraları kimseye yıktırmayız. Önceki programda da Serdengeçti Başkan Yardımcısıydı. Türkiye’yi milyarlarca dolar zarara uğratmalarına rağmen hálá görevinin başında. Bunu bir işadamı yapmış olsaydı şimdi batmıştı, fabrikası kapanmıştı ve işsizdi. Sayın Başkan bence görevini bilmiyor.”
       
CANEVİ: YABANCI SERMAYEDE MİLAT 18 TEMMUZ
       Bu arada, Yabancı Sermaye Derneği (YASED) eski Başkanı ve TEB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Canevi de, panelde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin 2002 yılına kadar çektiği yabancı sermaye toplamının 1 milyar doları bulmazken, Doğu bloku ülkelerinin yılda 3-5 milyar dolar yabancı sermaye çektiğine işaret etti. Dünya Bankası Başkanı’nın girişimi sonucunda, Türkiye’deki yabancı sermayenin mevcut durumunun tespiti ve yabancı sermaye çekmenin önündeki engellere ilişkin 2 rapor hazırlanarak hükümete sunulduğunu anımsatan Canevi, bugüne kadar somut birşeyler yapılamadığını savundu.
       Dünya Bankası başkanlığında bir heyetin 18 Temmuz’da Türkiye’ye geleceğini kaydeden Canevi, Türkiye’de Yabancı Sermaye Danışma Konseyi kurularak Türk hükümetine somut öneriler götürüleceğini anlattı.
       
“YABANCI SERMAYEYİ ÇEKMELİYİZ”
       Türkiye’nin geleceğinde yabancı sermayenin katkısının önemli bir direk olacağı kanaatine IMF ve Dünya Bankası’nın sahip olduğunu belirten Canevi, “Türkiye kendi tasarrufları ile yüzde 6-7 sürdürülebilir kalkınmayı gerçekleştiremez. Bunun için dış destek gerekli. Bunun en sağlıklı yolu da borçlanma değil, doğrudan yabancı sermayeyi Türkiye’ye sıcak baktırmaktır” dedi.
       Yavuz Canevi, Türkiye’de şirket kurma prosedürünün 75 gün sürürken, Romanya’da bu işlemin 15 gün sürdüğüne dikkat çekti. Yabancı sermaye çekmede son köşe taşını, Türkiye’nin AB’ye üyeliği olarak gördüğünü ifade eden Canevi, bu yıl sonuna kadar bir müzakere takvimi verildiği takdirde yabancı sermayenin Türkiye’ye bakışı açısından yeni bir döneme girme şansının yüksek olduğunu söyledi.
       
“DEPREM SÖYLENTİLERİ TURİZME DARBE VURUYOR”
       Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy da konuşmasında, devletten teşvik değil, önlerine engel koymamasını beklediklerini söyledi.
       Akdeniz çanağında en iyi, en genç ve en güzel konaklama tesislerine sahip olduğumuzu belirten Ulusoy, mevcut yatak kapasitesini kullanabildiğimiz takdirde 25 milyon turisti ağırlayabileceklerini kaydetti.
       Ulusoy, “Bugünkü yatırımlar iyi kullanılırsa yılda 25 milyon ziyaretçiyle 20 milyar dolarlık döviz yaratacak kapasiteye sahibiz. Yeterki önümüzdeki engeller kalksın” dedi.
       
       
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları