Home page
Haber Menüsü


Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti
Serdengeçti: Öncelik fiyat istikrarına
Merkez Bankası Başkanı Serdengeçti, “Fiyat istikrarına ulaşmadan Türkiye’de hiçbir şey yapılamaz derken; enflasyona karşı bilinç oluşamadığını söyledi.
İstanbul
AA
    7 Mayıs—  Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, “Fiyat istikrarına ulaşmadan Türkiye’de hiçbir şey yapmak mümkün değildir” dedi. Ekonomi Muhabirleri Derneği’nin düzenlediği “Sürdürülebilir Büyümenin Unsurları; İhracat, Turizm, Yabancı Sermaye” konulu panelde konuşan Serdengeçti ve Hazine Müsteşarı Faik Öztrak katılanların sorularını yanıtladı. Hazine Müsteşarı Faik Öztrak, toplantıda yaptığı konuşmada toparlanmanın Mayıs ayından itibaren görüleceğini söyledi. Türkiye İhracatcılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Kaan Satıcı ise, Serdengeçti ile tartışarak paneli terketti.  

   
 
       
   
MSNBC News Serdengeçti: Enflasyonda düşüş sürecek
MSNBC News Serdengeçti: Faiz düşüşü büyümeyi olumlu etkileyecek
MSNBC News Serdengeçti: Enflasyon lobisi sürekli faaliyette
MSNBC News Serdengeçti: Kurumların kredibilitesi yok
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, “Fiyat istikrarına ulaşmadan Türkiye’de hiçbir şey yapmak mümkün değildir” dedi. Ekonomi Muhabirleri Derneği’nin düzenlediği “Sürdürülebilir Büyümenin Unsurları; İhracat, Turizm, Yabancı Sermaye” konulu panelde konuşan Serdengeçti ve Hazine Müsteşarı Faik Öztrak katılanların sorularını yanıtladı.
       Serdengeçti, “Siz eğer Devlet Bakanı olsaydınız sürdürülebilir ekonomide dalgalı kur, enflasyon gibi enstrümanları nasıl kullanırdınız?” sorusu üzerine, kendisinin bu soruya Devlet Bakanı olmadığı için ancak Merkez Bankası Başkanı olarak yanıt verebileceğini ifade ederek, şöyle konuştu:
       “Fiyat istikrarına ulaşmadan Türkiye’de hiçbir şey yapmak mümkün değildir. Ne büyüme ne istihdam ne ihracat ne mali sistemin sağlığı ne de kamu maliyesinde sağlık... Bugüne kadar bu sorunları çözemememizin nedeni de zaten fiyat istikrarı önceliğimizi başka önceliklere kurban etmemizden kaynaklanıyor.”
       
ÖNCE YÜZDE 12 BÜYÜME, SONRA KRİZ
       Serdengeçti, yüksek enflasyonla mücadeleye de değinerek, dönem dönem yüzde 12’ler gibi bir büyümenin sağlandığını, arkasından da krizle birlikte eksi büyüme yaşandığını söyledi.
Satıcı: Kurların düşmesine izin vermek geleceği dalgalanmaya bırakmak

       İstihdam için de aynı seyrin geçerli olduğunu kaydeden Serdengeçti, şöyle devam etti:
       “1990’larda bankaları gözetelim, dedik. Hazinemizi gözetelim dedik. Sorunun nasıl geldiğini hepiniz biliyorsunuz. Fiyat istikrarı önceliği, başka hiçbir önceliğe kurban edilemez. Dünyada da böyle bir örnek yoktur. Ama maalesef 25 yıldır kronik enflasyon ortamında yaşayan Türkiye’de bu enflasyon bir takım nedenlerden dolayı, hiçbir zaman hiper enflasyona dönüşmediği için enflasyona karşı olan bilinç oluşmamıştır. Bunu, neredeyse günlük bazda söylenenlerde, konuşulanlarda görüyoruz.”
       
REHAVETE KAPILINCA KABAHAT KUR REJİMİNDE ARANIYOR
       Serdengeçti, panele katılan sanayicilerin sorularını yanıtlarken de, TİM Başkanı Oğuz Satıcı’yla bir tartışma yaşandı.
       TİM Başkanı Satıcı’nın “İhracatın büyük önem taşıdığı ülkede kuru dalgalanmaya bırakmak geleceğimizi dalgalanmaya bırakmaktır. Kurdaki dalgalanmanın durulması için zamana ihtiyaç olduğu belirtiliyor. Bu ne zaman olacak?” şeklindeki sorusunu yanıtlarken Serdengeçti, zaman konusunun tamamen fiyat istikrarına, yani enflasyon olayına bağlı olduğunu belirtti.
       Serdengeçti, enflasyonla mücadelenin belli bir aşamasında kurda da tatmin edici bir istikrara yol açacak şekilde gelişmeler sağlandığını söyledi.
       TİM Başkanı Satıcı’nın sorusunu politikanın doğruluğundan ziyade, (Sabit kur rejimi mi yapalım ya da bugünkü gibi dalgalı kur rejimimi mi yapalım) diye anladığını belirten Serdengeçti, geçmişte sabit kur rejimi uygularken bunun bir mantığı olduğunu söyledi. Ülkenin kur rejimi meselesini ve buna bağlı kur politikasını diğer politikalardan ayrılamayacağına işaret eden Serdengeçti, Türkiye’de bunun gözardı edildiğini kaydetti.
       Serdengeçti, “Sanki biz ekonomiyi düzeltmeden her türlü kur rejimini uygulayabiliriz, diye düşünülüyor. Böyle bir şey yok” dedi. Geçen programda, Türkiye’de kur ile enflasyon arasında bir etkileşim olması dolayısıyla, kur bantlı bir istikrar politikası uygulamak üzere yola çıktıklarını anlatan Serdengeçti, şöyle konuştu:
       “Bankacılık sorunu da oradan gelmedi. Sorun bambaşka bir yerden geldi. Öngörülebilir kur ortamında pekala enflasyon düşmeye, bekleyişler aşağıya inmeye başladı. Faizler çok hızla düştü. Program çok başarılı gidiyordu. Ama biz rehavete kapıldık. Eylül 2000’den itibaren herşeyi aksattık. Sonunda bankacılık kriziyle karşılaştık. Öngörülebilir kur rejimini de terk etmek zorunda kaldık. Kabahat kurun değil. Hiçbir güven kalmadığı için terk etmek zorunda kaldık. Demek ki herhangi bir kur rejimi kendi başına kötü diye nitelenemez. Bütün politikayı birarada ele almak gerekir. Tıpkı dalgalı kur rejiminde olduğu gibi. Dalgalı kur rejimine geçtik. Daha sonra yine yapısal reformları tartışmaya başladık. Görüşler olumsuza döndü. Ondan sonra oturduk. (Bu dalgalı kur rejimi olmuyor) dendi.
       Daha doğrusu, kur rejimiyle dalgalı kurla ilgili değil. Alakası yok. Biz yapmamız gerekenleri yapmıyoruz. Aksatıyoruz. Sonra kabahati kur rejiminde buluyoruz. Dünyada böyle birşey yok. Görüyoruz ki Kasım ayından beri pekala doğru dürüst bir program ortaya koyunca bekleyişler olumlu yönde etkileniyor. Faizler düşmeye başlıyor. Bekleyişler, hem gidişat, hem enflasyonla ilgili olumlu yönde değişmeye başlıyor. Tekrar bambaşka bir ortama gelebiliyoruz.”
       
REHAVETE KAPILAN KİM?
       Bunun üzerine Oğuz Satıcı oturduğu yerden konuşarak, “Rehavete kapılan kim? Yapılması gerekenleri yapmayan kim?” diye sordu. Merkez Bankası Başkanı Serdengeçti, Satıcı’nın sözlerini yarıda keserek, “Ben daha evvel konuşmacıları dinledim. Siz de beni dinlemelisiniz. Sorunuzu nasıl ileteceğiniz belli. Ben kimsenin sözünü kesmedim. Lütfen sorularınızı diğerleri gibi yazılı gönderin, cevaplayayım” dedi.
       Serdengeçti’ye sözünü kesmediğini ifade eden Oğuz Satıcı, sinirli bir şekilde, Serdengeçti’ye hitaben “Biz toplantıya zamanında geldik. Siz niye zamanında gelmediniz?” diye sordu.
       Bunun üzerine Serdengeçti, sinirli bir şekilde, “Biz toplantıya zamanında geldik” dedi. TİM Başkanı Satıcı, daha sonra Süreyya Serdengeçti konuşmasını sürdürürken toplantı salonunu terk etti.
       
SATICI, SERDENGEÇTİ’Yİ İSTİFAYA DAVET ETTİ
       Serdengeçti ile tartışmasnın ardından salondan ayrılan Satıcı, dışarda gazetecilere yaptığı açıklamada Serdengeçti’nin panelde sadece ders verir gibi Merkez Bankası’nın politikalarını anlatmaya çalıştığını ileri sürdü.
       Piyasadaki fiyat istikrarını sağlamakla görevli Serdengeçti’nin üretim ve ihracat için ihtiyaç olan girdilerde de bu istikrarı sağlaması gerektiğini ifade eden Satıcı, “Enflasyonu aylık yüzde 1.8 çıkarıp, üretim için girdileri yüzde 15 çıkaran başka bir hesaplama biçimi olamaz. Bu programın arkasında duruyorsa, tam manasıyla durması lazım” diye konuştu. Herkesin gerçekçi olması, gerçekleri tartışması gerektiğini dile getiren Satıcı, Türkiye’nin Merkez Bankası ve Hazine’yi korumak adına sıcak para politikalarına esir edildiğini ifade etti. Merkez Bankası Başkanı’nı tüm görevlerini tam manasıyla yapmaya davet eden Satıcı, ülkeyi milyarlarca dolar zarara sokmalarına rağmen bu kişilerin hala görevlerinin başında oturduklarına dikkat çekti.
       
ENFLASYON HEDEFLEMESİ REJİMİ
       Satıcı’nın protestosunun ardından konuşmasını sürdüren Serdengeçti, en geç yıl sonunda enflasyon hedeflemesi rejimine geçmeyi düşündüklerini söyledi. Serdengeçti, “ihracata yönelik üretim yapan sanayicinin rekabet gücü kazanması konusunda kendinize görev çıkarıyor musunuz?” sorusu üzerine ise şöyle konuştu: “Bunun bir kısa, bir de uzun cevabı var. Kısası, hayır... Hayır efendim böyle bir görev çıkarmıyoruz. Merkez Bankası’ndan, bütün dünyada beklenen şey fiyat istirarı sağlamaktır. Bizim şu andaki yasal çerçevemiz zaten fiyat istikrarıdır. Ülkenin rekabet gücüne destek vereceksek bu da fiyat istikrarını sağlamaktan geçiyor. Merkez Bankası’nın rekabet gücü için yapacağı en büyük şey bu.”
       Serdengeçti, döviz alım ihale miktarının artırılıp artırılmayacağına dair soru üzerine de, bu konuda Mayıs ayı sonuna kadar bir değişiklik olmayacağını, Haziran ayında olası bir değişikliğin ise bu ay sonunda açıklanacağını bildirdi.
       
PARA TABANI HEDEFİNDE DEĞİŞİKLİK YOK
       Serdengeçti, çıpa olarak kullanılan para tabanı hedefinde şimdilik bir değişikliğe gerek olmadığını belirtti. Yılsonuna kadar enflasyon hedeflemesine geçileceğini ifade eden serdengeçti, “Hedefimiz enflasyona yönelik. Orada sorun olmadıktan sonra para tabanı hedeflerindeki sapma bizi rahatsız etmez” diye konuştu.
       Serdengeçti, açık pozisyon konusunda ise “Limitler dahilinde de olsa açık pozisyon alıyorsanız büyük risk alıyorsunuz. Bu riskin sonuçlarına siz katlanırsınız” diye konuştu.
       
Öztrak: Toparlanma bu ay başlar
       Panelin katılımcılarından Hazine Müsteşarı Faik Öztrak ise, ekonomideki olumlu gelişmelere değinerek, bütün kuvvetli yapısal düzenlemelerin devam etmesi, faizlerin düşmesi, kurun istikrara kavuşması ve fiyatların düşmesi halinde talepte hareketlilik yaşanacağını söyledi.
       “Toparlanma bence Mayıs ayından itibaren görülür” diye konuşan Öztrak, sürdürülebilir büyümeninse yıl sonuna doğru ortaya çıkmaya başlayabileceğini belirtti.
       Öztrak, “Ama sürdürülebilir büyüme hızına geçiş için süratle varimlilik probleminin çözülmesi lazım” dedi.
       
BORÇLARIN ÇEVRİLEBİLİR NİTELİKTE
       Öztrak, borçların çevrilebilirliğine dair soru üzerine ise, Türkiye’de yüzde 55’lerde olan borç yükünün GSMH’ye oranın geçen yıl kriz sonrası yüzde 92’lere çıktığını hatırlatarak, sorunun kısa vadede önemli ölçüde faiz dışı fazla verdirmek suretiyle uluslararası kuruluşlardan finansman sağlamak aracılığıyla giderildiğini söyledi.
       Bu konuda temel meselinin iç ve dış piyasalarda güvenin devam etmesi, reel faizlerin düşmesi ve bütçenin faiz dışı fazla vermesi olduğunu kaydeden Öztrak, borçların çevrilebilirliğinde uzun vadede ise kamu kesimi dengesini kalıcı bir biçimde sağlıklı bir yerde tutacak reformlar başta olmak üzere, ekonomik programın kararlılıkla uygulanması ve buna her kesimin destek vermesinin etkili olacağını ifade etti.
       Türkiye’nin uygun fiyattan, dünyadaki fiyatlardan sermaye, emek ve enerji kullanması gerektiğine dikkati çeken Öztrak; “Türkiye kilovatsaati 11 cent’ten enerji almak suretiyle rekabet gücüne sahip olamaz. Verimliliği artıracak tedbirleri devletin özel kesimin birlikte alabilmesi lazım” diye konuştu.
       
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları