Home page
Haber Menüsü


Anadolu’da ‘Hıdrellez’ inanışları
Anadolu’da, kış mevsiminin bitmesi ve yaz mevsiminin başlamasıyla sembolleşen hıdrellez, özellikle evlilik, güzellik ve zenginlik getireceği inanışlarıyla varlığını sürdürüyor.
Erzurum
AA
4 Mayıs — “Hıdrellez” inanışlarından örnekler: 41 karınca yuvasından alınan toprak, ev halkının para cüzdanına konulursa o eve bolluk gelir, evlenmek isteyen delikanlı tuzlu çörek yedikten sonra uyursa, rüyasında evleneceği kızı görür, hasta ve yaşlılar 5 Mayıs akşamı çimenlerin üzerinde yuvarlanırlarsa şifa bulurlar...

   
 
       
    MSNBC News 'Hıdrellez-2002' 5 Mayıs'ta Ahırkapı sokaklarında!
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Lütfü Sezen, Mayıs ayının ilk haftası kutlanan hıdrellezin Türkler için önemli olduğunu ve çeşitli halk inanışlarının bulunduğunu belirtti. Hıdrellezin Hızır ve İlyas adlarının birleşmesiyle meydana geldiğini belirten Sezen, Hızır ve İlyas’ın darda kalan insanların yardımına koştuğu, yılda bir kez 5 Mayısı 6 Mayısa bağlayan gece bir gül fidanının başında buluştuklarına inanıldığını anlattı.
       Anadolu’nun bazı yörelerinde halen yaşatılan hıdrellez inanışlarının birçoğunun sürdürüldüğünü belirten Sezen, inanışın özellikle evlilik, güzellik ve zenginlik beklentileri üzerine kurulduğunu kaydetti.
       
HIDRELLEZ İNANIŞLARI
       Anadolu’daki kırsalda yaşatılan hıdrellez inanışlarından bazıları şöyle:
* Hıdrellez öncesi 41 karınca yuvasından alınan toprak, ev halkının para cüzdanına az miktarda konulursa, o eve bolluk ve bereketgelir.
* Evlenmek isteyen delikanlı, tuzlu çöreği 5 mayıs akşamı yiyerek gece uykusuna yatarsa, rüyasında evleneceği kızı görür.
* Hasta ve yaşlılar 5 Mayıs akşamı çimenlerin üzerinde yuvarlanırlarsa şifa bulurlar.
* Evlenmek isteyen genç kızlar, hıdrellez günü kimliklerini belli etmeden kıbleye bakan dokuz komşu kapısını çalarlarsa kısmeti bir yılakalmaz açılır.
* Hıdrellez günü, boyu kısa olan çocuk veya gencin başına oklava ile vurulursa o yıl içinde boyu uzar.
* Hıdrellez günü, gözlerine sürme çeken genç kızların başı o yıl hiç ağrımaz.
* Hıdrellez günü, akarsuda yıkanan kişinin cildi güzelleşir.
* Kısmetinin açılıp açılmayacağını öğrenmek isteyen genç kız, tomurcuk halindeki bir çiçeği suyun içine koyar. Ertesi gün tomurcuk açılırsa kızın kısmeti açılır, tomurcuk açılmazsa kızın kısmeti o yıl açılmaz.
* Ev sahibi olmak isteyenler, hıdrellez gününden itibaren üç gün boyunca gül ağacının dibine ev maketi yaparlar.
* Evlenmek isteyen genç kız, elmayı soyup yastığının altına koyarsa rüyasında evleneceği genci görür.
* Bekar kızın çeyizinden alınan bir eşya, gül ağacının altına konulur. Kızın rüyasında bu eşyayı hangi genç alırsa kız onunla evlenir.
* İçinde su bulunan bir kabın çevresine bekar kızlar oturur, iple pamuğa bağlanmış iğne bu suya atılır. Bu hangi kızın önüne giderse o kız erken evlenir.
       
GELENEKSEL 3. HIDRELLEZ ŞENLİKLERİ BAŞLADI
       İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından düzenlenen “Geleneksel 3. Hıdrellez Şenlikleri” başladı. Sütlüce Sünnet Köprüsü Parkı’nda düzenlenen törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, Hıdrellez’in, bahar ve yazın gelişinin habercisi olduğunu belirterek, herkesin bahar ve yazının güzellikler içinde geçmesini diledi. Törende daha sonra, Eminönü Belediye Başkanı Lütfi Kibiroğlu ve İSKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Veysel Eroğlu yakılan hıdrellez ateşinin üzerinden atladı. Şenlikte ayrıca, belediyeler arası kaşıkla yumurta taşıma, halat çekme ve yoğurt yeme yarışmaları da düzenlendi. Yarışmaların ardından verilen konser izlendi.
       
‘HIDRELLEZ, YENİ MEVSİMİN MÜJDECİSİDİR’
       İçel Valisi Akif Tığ, yeni bir mevsimin müjdecisi olarak simgelenen “Hıdrellez Kültür ve Bahar Bayramı” kutlamalarının, 6 Mayıs Pazartesi günü İçel Müze Müdürlüğü bahçesinde gerçekleştirileceğini bildirdi.
       Vali Tığ, yazılı açıklamasında, halk arasında “Hıdrellez” gibi geleneklerin sağlık, bolluk, bereket, uğur, mal-mülk ve kısmet açmaya yönelik birçok beklentilerin yerine gelmesinde bir vesile olduğuna inanıldığını belirtti. Tığ, şunları kaydetti: “Hıdrellez, havaların ısınması, cemrelerin düşmesi, ağaçların tomurcuklanması, dağlarda kır çiçeklerinin açması gibi olaylarla yeni bir mevsimin müjdecisidir.”
       Ölmezliğe eriştiğine inanılan Hızır’ın zaman zaman dünyayı ziyaret ettiğine, tanınmadan insanların arasına katıldığına, kaynaştığına ve iyi kalpli insanlara iyilik ettiğine de inanılır. Bu nedenle (Kul sıkışmayınca hızır yetişmez) sözü de bu inancı örneklemektedir.” Tığ, halkın inançları nedeniyle Hıdrellez gibi bazı geleneklerin mutlaka yerine getirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
       Mersin’de 6 Mayıs Pazartesi günü İçel Müze Müdürlüğü bahçesinde düzenlenecek etkinliklerde, Büyükşehir Belediye Başkanlığı Kent Orkestrası ile halk oyunları ekiplerinin gösterilerde bulunacağı bildirildi.
       
       
    TOP5 Kriz, kadınları bu sefer daha çok vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları