Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 15:16 TS 31 Tem., 2000
Nomad II’yi inceledik  
Nomad II'yi sizler için inceledik   Artık her yerde karşımıza çıkan MP3 çalıcılardan Nomad II’yi sizler için inceledik. Ürün kompakt ve küçük yapısıyla göz dolduruyor.

Özgür Çetin
NTV-MSNBC
 
   3 Temmuz —  Önceleri walkman taşırdık ceplerimizde. Onun yerine cdman’ler aldı. Günümüzde ise devir MP3 cihazlarının devri. 

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Özgür Çetin

       Multimedya ürünlerinde dünyanın önde gelen firmaları arasında bulunan Creative firmasının ürettiği Nomad II’yi sizler için inceledik. MP3 dosyalarını çalabilen Nomad II’de ayrıca radyo ve ses kayıt özelliği bulunuyor. Cihaz gelecekte kullanılabilecek yeni müzik formatlarına da yapılacak küçük bir firmware güncellemesiyle destek verilecek şekilde üretilmiş.
       
Diğer Ürün İncelemeleri

       Ürün kendi boyuna göre oldukça büyük bir kutuyla geliyor. Kutunun içinden 2 adet CD (birinde cihazın sürücüleri, birinde de MP3 örnekleri bulunuyor), USB kablosu, ürünü kemere takmak için klips, bir adet pil, kulaklık, uzaktan kumanda, bellek (32 veya 64 Mbyte) ve ürünü koymak için kılıf bulunuyor. Tercihe göre 32 veya 64 mbyte’lık bellek seçimi yapabiliyorsunuz. Doğal olarak 64 mbyte’lık versiyonu tavsiye ederim. Zira 32 mbyte’a MP3 formatında 10 parça sığdırabilirsiniz. Bizim incelediğimiz versiyon 64 mbyte belleğe sahipti.
       Bellek kartını (diğital fotoğraf makinelerinde de kullanılan bellek kartı) cihazın arkasındaki pil yuvasındaki özel bir boşluğa yerleştiriyorsunuz. Tek AA (normal kalem pil) pille çalışan ürünü ön yüzünde bulunan navigasyon tuşu üzerindeki play tuşuna basarak açıyorsunuz. Yine bu navigasyon tuşunun üzerinde bir adet stop (aynı zamanda cihazı kapatıyor), biri ileri biride geri işlevi gören 2 adet tuş daha bulunuyor. Ürünün ön yüzünden navigasyon tuşlarından başka 3 adet tuş daha bulunuyor. Birisi menüye ulaşmamızı sağlayan menü tuşu, diğeri parçaları tekrar çalmayı sağlayan Repeat (tekrar) tuşu sonuncu tuş ise bir istediğimiz bir aralığı sürekli çalmayı sağlayan A-B tuşu. Sonuncu tuşun kullanımı ilginç. Bir parçayı dinlerken bu tuşa bir kez bastığınızda ikinci kez basana kadar ki aralık hafıza alınıyor ve ikinci kez basışınızdan itibaren sürekli aynı aralığı çalıyor. Cihazın sağ yanında ses ayar düğmesi, ses kayıtları için rec tuşu, silme işlemi için erase tuşu ve ses efektleri için de DSP tuşu bulunuyor. Sol yan yüzünde ise lock (kilit) tuşu ve USB bağlantı kapısı bulunuyor.
       

Nomad II menüsü
       
       Menü:
       Nomad II açıldıktan sonra karşınıza kullanım menüsü çıkıyor. Bu menü başlangıçta biraz karışık gelse de kullandıkça alışıyor insan. Menü 6 bölümden oluşuyor:
       Music: Bu menü tahmin ettiğiniz gibi MP3 dinlemek için kullanılıyor.
       FM Radio: Radyo dinlemek için kullanıyor.
       Voice: Ses kaydetme ve kayıt edilmiş sesleri dinlemek için. Söylemeden geçemeyeceğim bir konu var. Makinen sağ yan yüzünde bulunan rec tuşu sadece Voice menüsüne girilince kullanılabiliyor.
       İnfo: Toplam hafızanın boyutu, ne kadar boş yerimiz olduğu ve ürünün firmware bilgilerine buradan ulaşıyoruz
       Settings: Zemin ışığı, kontras, cihazın otomatik kapanma ayarları, radyonun otomatik kapanma ayarları ve player’ın çıkış ayarlarına yapabiliyoruz.
       Time: Saat ve tarih bilgileri bu menüde bulunuyor.
       Nomad II Manager:
       MP3 aktarımı yapabilmek için ürün USB kablosu ile bilgisayara bağlamak gerekiyor. Bağlantı yapıldıktan sonra bilgisayar yeni bir hardware buluyor gerekli sürücüleri CD’sinden yükledikten sonra Nomad II Manager isimli programı kurmamız isteniyor. Programı kurduktan sonra parça aktarımı yapabiliyoruz. Bu program çok kullanışlı iki bölümden oluşuyor. Sol taraftaki bölüm Nomad II’yi gösterirken sağ taraftaki bölüm ise kendi bilgisayarınızı gösteriyor. Ancak program tüm dosyaları taradığı için çok dosya bulunan klasörlerin görünmesi biraz zaman alıyor. Program sayesinde aynı zamanda MP3’leri dinleyebiliyor ve internet bağlantınız varsa müzik indirebiliyorsunuz. Ayrıca MP3’lere isim verebilir hatta onların MP3 ID’lerini bile değiştirebilirsiniz. Geniş kullanım amaçlı güzel bir program. Program -sanırım telif haklarını korumak için- yüklediğiniz MP3’leri makinenize geri yüklemeye izin vermiyor. Bu özellik bazen can sıkıcı olsa da aşılamayacak bir özellik değil.
       Radyo ve Ses Kaydı:
       
Cihaz aynı zamanda radyo dinlemek ve ses kayıt etmek için de kullanılabiliyor. 32 adet hafızası bulunan radyosunun pek başarılı olduğu söylenemez. Ancak asıl amacı MP3 çalabilmek olan üründen de radyo konusunda fazla bir performans beklememek lazım. Ses kayıt özelliği ise oldukça başarılı ve ses kalitesi yeterli seviyede. Ama şahsi düşüncem bu iki özellik olmasa daha iyi olurmuş. Zira bu tip ek özellikler her zaman fiyata yansımıştır. Aprıca test süresince radyoyu ve ses kayıt özelliğini fazla kullandığım söylenemez. Creative, belki de daha geniş bir kullanıcı kitlesine hitap etmek için radyo ve ses kayıdı özelliğini de cihaza eklemiş.
       Uzaktan Kumanda:
       Ürün kulaklığa bağlanan bir kumanda ile geliyor. Özellikle dışarda kulanılan kumanda ile bir çok işlemi yapmak mümkün. Ayrıca hem kulalıkta hem de ürünün kendisinden lock (kilit) tuşu bulunuyor. Bu sayede yanlışlıkla tuşlara basılmasını engellenebiliyor. Kullanımda işe yarayan bir özellik. Öte yandan ürünle beraber gelen kulak futuristik bir tasarıma sahip. Normal kulaklıklardan farklı olarak enseden takılan kulaklık başta rahatsız duracakmış gibi görünse de kulağımıza taktıktan sonra tüm endişelerinizin yanlış olduğunuzu görüyorsunuz. Çünkü kulaklık çok kullanışlı ve ensemizden dolandığı için rahatlık sağlıyor.
       Ürünün fiyatının yüksek olması ve bellek kapasitesinin yetersizliği cazibesini azaltıyor. Ne demişler “her güzelin bir kusuru vardır”. Bizim güzelimiz de biraz pahalı. Eğer bütçeniz yeterliyse küçük ve kompakt yapıya sahip cihazı gönül rahatlığıyla alabilirsiniz. Ancak biraz daha fazla verebilirim diyorsanız önümüzdeki günlerde piyasaya sürülecek ve bizim de test edeceğimiz Nomad Jukebox’ı (ki 6 gigabyte hafızaya sahip) bekleyin derim.
       
       Nomad II
       Bellek: 64 Mbyte
       Boyut (GxYxD): 65x93x21 mm
       Ağırlık: 88 gram (pil hariç)
       Artıları: Boyutları, ses kalitesi
       Eksileri: Fiyatı
       Fiyatı: 349$ + KDV
       Üretici Firma: Creative (www.nomadworld.com)
       Distrübütör Firma:
Multimedya (www.multimedya.com)

Multimedya
       
       
       
       
       
       
 
       
    TOP5 Türk Telekom’dan ücretsiz masal ve müzik servisi  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları