Home page
Haber Menüsü


Örümcek Adam’ın bilinmeyen hikayesi
Bundan 40 yıl önce Marvel Comics şirketinde çalışan Stan Lee adlı inatçı yazar olmasaydı, duvarlara tırmanan super kahraman da olmayacaktı.
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    6 Nisan—  Uzun bir zamandır merakla beklenen film, bu hafta Amerika sinemalarında gösterime girdi. Haziran’da Türkiye’de de seyredebileceğimiz film, ünlü çizgi romandan hareketle teknolojinin son olanakları kullanılarak gerçekleşti. Filme ilişkin bilgileri bir başka güne bırakıp, perde arkasındaki kahramanı anlatmak istiyoruz. Örümcek Adam’ın yaratıcısı Stan Lee. 79 yaşında olan Stan Lee, kahramanını nasıl yarattığını, önceleri nasıl alay edildiğini, sonra nasıl popüler olduğunu anlatıyor.  

   
 
       
    MSNBC News ''Örümcek Adam'' gişe rekoru kırıyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bundan 40 yıl önce Marvel Comics şirketinin bünyesinde çalışan Stan Lee adında ‘inadı inat’ bir yazar tüm üstlerinin ve yöneticilerin itirazlarına rağmen ‘Örümcek Adam’ karakterini yarattı ve kimse farketmese de Marvel’in altın çağını başlatmış oldu. Yarattığı Peter Parker adlı çalışkan ve saf, yani tabiri caizse inek bir liseli olan ama o saf bakışında eklembacaklı bir kahramanın büyük sırrını taşıyan karakter, belki de amacını aşarak çocuklara yönelik yapımlara da daha sofistike ve daha duygusal bir boyut kazandırdı. Marvel Comics’in okuyucuları arasında son yaptığı oylama sonuçları da bunu doğruluyordu. ‘Örümcek Adam’ en iyi Marvel kahramanları sıralamasında 1 numaraya yerleşti. Artık 79 yaşında olan Stan Lee, Marvel’in fahri başkanı. ‘Örümcek Adam’ çizgi romanlarını yazamasa da bir gazete için kahramanın macera serisini yazmaya devam ediyor. Lee, kendi hayalgücünün ürünü olan ‘Incredible Hulk’, ‘X-Men’ ve ‘Silver Surfer’ gibi çeşitli kahramanlar sayesinde ünlense de en çok Peter Parker’ı yaratmış olmaktan gurur duyduğunu her fırsatta söylüyor.
Stan Lee

       
       
STAN LEE’DEN ‘ÖRÜMCEK ADAM’IN HİKAYESİ
       Stan’in ağzından dinliyoruz:
       Böyle bir işe başlarken düşünmeniz gereken ilk şey, süper kahramanınıza hangi süper güçleri vereceğiniz. Ozamana kadar zaten Hulk adında çok güçlü, devasa bir ölüm makinem, uçabilen ve görünmez olabilen kahramanlarım vardı. Peki geriye ne kalıyordu? Tabii ki bir böcek gibi hareket eden ve onun yaptığı her şeyi yapabilen bir kahraman.
       Dürüst olmak gerekirse 1962 yılında ‘Örümcek Adam’ı ilk yarattığımda ‘çok iyi bir fikir buldum’ demedim ama ‘bu fikir çok moda olur’ dedim. Örümcek Adam normal haliyle on tonluk bir ağırlığı kaldırabiliyor, bunun yanı sıra süper reflekslere ve insanüstü bir çevikliğe sahip. Vücudu ise tıpkı bir böcek gibi tüm yüzeylere yapışabiliyor. Ağ atıcıları ve ağ sıvısını kullanarak da düşmanlarını etkisiz hale getirebiliyor. Bana örümcekleri etkisiz hale getirebilecek bir sürü şey sıraladılar. Örneğin yangın... Ama “sonuçta o bir insan ve örümcekten daha güçlü” demekten başka birşey gelmedi aklıma. Söylediğim şeyi sonradan mantıklı buldum.


       
       Gençlik çöplüğü
       “Herzaman yeniyetmeliğe has acımasızlıkdan ve şımarıklıktan nefret ettim. Eğer yetişkin bir kahraman olsaydım gençlerle arkadaşlık kurmam zorlaşırdı. Bu iki fikri birleştirince ortaya hem genç hem de akıllı ve mütevazi bir kahraman çıktı. Ama farzedelim süper güçlere sahip yeni yetme bir kahramansınız. Yine de diğerlerinin sorunlarından muhaf olamazsınız. Yani kızlar, sivilceler, kepek, şeytan tırnakları, alerjik tepkiler ya da her neyse işte...”
       Stan Lee tarafından yaratılmış Marvel Kahramanlarının pek çoğunun geçmişinde zulme uğramış olduğunu görüyoruz. Örümcek Adam’ın durumu ortada, Hulk ise General Rose tarafından eziliyor ve insan ırkı da ‘Mutant’lardan nefret ediyor. Bunun Lee’nin geçmişiyle ilgili bağı sorulduğunda ise yanıt şaşırtıcı oluyor “Yaşadığım yerde en küçük çocuk bendim ve büyük çocukların, küçüklere nasıl davrandığı az çok bilinir. Benim topumla oynarlardı ama oyunda ben olmazdım!”
       
       Büyük Patron
       Stan Lee “Marvel’in yayıncısı Martin Goodman, projeye tamamıyla karşıydı” diyor ve teklif götürdükten sonra yediği zılgıtı şöyle anlatıyor: İlk tepkisi “İnsanlar örümceklerden nefret eder”di sonra da “Yeniyetme bir kahraman mı, o da nereden çıktı?” dedi. Kahramanın gençlik problemlerinden sözetmeye başlayınca da “Kahramanların problemleri olmaz zaten bu yüzden kahramandırlar, yoksa kahraman ne demek bilmiyor musun?” diye bağırmaya başladı. Azarı işittikten sonra ne mi yaptım? Kuyruğumu bacaklarımın arasına kıstırdım ve ortadan kayboldum.
       
       Bir yıldız doğuyor


       “Bu tepkiden sonra Örümcek Adam’ın maceralarını 1962 yılında “Amazing Stories -Şaşırtıcı Öyküler” kitabının son, yani 15. sayısına koydum. Çünkü biten bir derginin içine ne koyduğunuz kimsenin umrunda değildir. Midtown Lisesi öğrencisi Peter Parker radyoaktif bir örümcek tarafından ıssırılır ve malum güçleri kazanır. Bu güçleri şöhret ve para için kullanan genç sorumsuzluğu yüzünden amcasının ölümüne neden olur. Yani suçluları durdurma imkanı varken durduramaz. Böylece Peter büyük gücün büyük sorumluluk gerektirdiği gerçeğini kavrar. New York gökdelenleri arasında ağ atmaya başlar. Düşmanlarından çoğunun ondan nefret etmek için kişisel sorunları vardır. Özel yaşamı ve gizli kimliği arasında gidip gelen Peter masumları kurtarmayı ve süper kötüleri enselemeyi birinci sıraya koyduğundan, öteki sorumlulukları kimi zaman aksatabilir. Peter hayatı boyunca pek çok yakınını kaybetmenin üzüntüsünü taşır. Amcası Ben, kızarkadaşı Gwen Stacy ve son olarak karısı Mary Jane...ama macera hiç bitmez...”
       “Bu öğretici ve ilginç hikaye ise çok tuttu ve Martin birgün odama gelerek ‘Hey Stan senin şu örümceği çok sevdik’ dedi. Birkaç ay sonra da satış grafikleri yanılmadığımızı bir kez daha gösterdi. Tabii söz konusu kişi ‘büyük patron’ olunca ‘Ben dememiş miydim?’ diyemiyorsunuz. Ben de yanlızca ‘Adaletin ve ileri görüşlülüğün için teşekkür ederim Martin’ demekle yetindim.”
       
       Örümceği kahraman yapan kıyafet


       “Aslında başarının en önemli payı kostüm tasarımcısı Steve Dikto’ya ait. O zamanlar Örümcek Adam tüm bedeni tek parça bir kıyafetle sarılmış tek kahramandı. Vücudunun hiçbir yeri görünmüyor ve dolayısıyla derisinin ne renk olduğu belli olmuyor. Böylelikle okuyan herkesin kendini kahramanın yerine koyması kolaylaşıyor. Çünkü kahraman Asyalı, Afro-Amerikan ya da Kızılderili olabilir. Bu tabii ki planlanmış bir şey değildi ama popülaritenin dünya çapına yayılmasına önemli katkısı oldu.”
       
       Kentte yaşam
       “Marvel karakterleri genellikle gerçek dünyalarda yaşıyor. Metropolis ya da Gotham City’de değil. New York’da yaşıyorlar. Örneğin Iron Man’ın konağı 5. Cadde’de. Eğer karakterlerin arabayla dolaşmasını istiyorsan onlara Chevy, Pontiac ya da Ford marka arabalar veriyorum. Kısaca objelere verdiğim isimler bile gerçek dünyadan. Peter gibi birinin de Manhattan’da yaşaması maddi açıdan tuhaf olurdu, bu nedenle de halasıyla birlikte şehirdışında Forest Hills’de küçük bir evde yaşamasına karar verdim. Böylelikle Marvel kahramanlarının birbirleriyle karşılaşmaması durumu da kolaylıkla sağlanıyordu. Ama istediğim zaman Örümcek Adam macerasına konuk kahramanları dahil edebiliyordum.”
       
       Değişimler
       Peter yaşı ilerledikçe daha da yakışıklı olmaya başladı. Artık kızlarla ilgili problemleri yoktu ve daha kendinden emin bir kişilik geliştirdi. Daha önce de belirttiğim gibi herşey gerçeğe uygun olmalıydı. Büyüyüp maddi gücünü kazanınca arkadaşıyla ev tutması ve böylelikle yaşamına yeni problemlerin eklenmesi vs.. herşey normal bir gencin gelişim sürecine benzerlik gösteriyordu.
       
       Kötü çocuklara teşekkür ederim
Green Goblin

       
       “Eğer fırlama gençlik olmasaydı, Doctor Octopus, ki ben ona Doc Oc diyorum, gibi karakterleri yaratacak hayal gücüm hep eksik kalırdı. Benim çocukluğumun nasıl geçtiğine dair fikriniz de olduğuna göre bana yaptıklarının ve tabii benim gözlemlerimin bilincime nasıl yansıdığını tahmin edebilirsiniz. Kapıların altından geçen vızır vızır etrafta dolanan ve şişko bedenleriyle sımsıkı kavrayarak kayanın bile suyunun çıkarabilen karakterler.”
       
       Hollywood serüveni
       “Bunun söylemekten üzüntü duyuyoum ama Örümcek Adamı filme çekmek için bana ihtiyaç yoktu. Çünkü böyle bir film için Hollywood’un en iyi yönetmenlerinden olan Sam Raimi yeterliydi. Ayrıca Laura Ziskin gibi mükemmel bir prodüktörleri vardı. Tabii Marvel bünyesinde çalışan ve tüm karakterleri neredeyse benden daha iyi bilerek onlara sahip çıkan Avi Arad’ı da unutmamak gerek. Hepsi biraraya geldi profesyonellerden oluşan muhteşem bir kadro kuruldu ve eksiksiz bir performansla çalışıldı. Ben de keyifle izledim.”
       
       Gelecek çok parlak
       “Örümcek Adam maceralarının devam etmemesi için hiçbir neden göremiyorum. Marvel yaratıcı yazarları yetenekli ressamları çalıştırmaya devam ettikçe Örümcek Adam da Tarzan ya da James Bond gibi bir kahraman haline gelebilir.”
       
       
       
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları