Home page
Haber Menüsü


NSB’de yasal düzenlemeye hız veriliyor
Dış Ticaret Müsteşarlığı, ABD’nin Türkiye’yle ticareti yaygınlaştıracak Nitelikli Sanayi Bölgeleri’yle ilgili yasal düzenlemeleri başlatmayı kararlaştırdığını bildirdi.
Ankara
AA
29 Nisan— Türkiye’nin ABD’ye ihracatını artırmak ve İsrail ile ABD sermayesini Türkiye’de yatırım yapmaya özendirmek amacıyla başlatılan Nitelikli Sanayi Bölgesi kurma çalışmaları kapsamında, ABD yasal düzenlemeleri başlatacağını bildirdi.

   
 
       
   
MSNBC News Türkiye NSB'ye tekstilin eklenmesini istiyor
MSNBC News Donohue: 400 şirkete ABD'li ortak
MSNBC News Donohue: Türkiye yatırımda uygun ortam oluşturmalı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM), Washington’da gerçekleştirilen Amerikan Ticaret ve Yatırım Konseyi (TIFA) 3. Dönem Toplantısı sonunda, ABD tarafının Türkiye’de Nitelikli Sanayi Bölgeleri (NSB) kurulmasına ilişkin yasal düzenlemeleri başlatacağını ifade ettiğini açıkladı.
       Türkiye’nin de NSB konusunda, yer ve sektör konusunda yaptığı çalışmaları sürdürerek, İsrail ile konuyla ilgili temaslara hemen başlanılmasına ve derinleştirilmesine karar verildiği kaydedildi.
       Washington’da 25 Nisan 2002 tarihinde gerçekleştirilen toplantılarda, Türk Heyeti’ne Dış Ticaret Müsteşar Yardımcısı Abdullah Köten, ABD Heyetine de ABD Ticaret Temsilci Yardımcısı Catherine Novelli başkanlık etti. Dış Ticaret Müsteşarlığı’ndan yapılan açıklamada, olumlu bir atmosferde geçen görüşmelerin ana gündem maddesini Türkiye’de kurulması öngörülen NSB’nin oluşturduğu kaydedildi.
       
HUKUKİ YAPI OLUŞTURULMAYA ÇALIŞILIYOR
       TIFA Toplantısı’nda, NSB konusunun çeşitli teknik ve hukuki yönleri ile ele alındığı ve ABD tarafı ile ilk müzakerelerin yapıldığı belirtilen açıklamada, söz konusu müzakerelerde ABD tarafının, sektör konusunda geniş bir yelpazenin incelenebileceğini, ancak, tekstil gibi bazı sektörlerdeki hassasiyetini vurguladığını ve Türk tarafı ile istişarelerde bulunarak, Türk, İsrail’li ve ABD’li girişimciler için, hangi sektörlerin yoğun olarak cazip geldiğinin belirlenmesini teklif ettiği ifade edildi.
       Açıklamaya göre, Türk tarafının NSB konusuna verdiği önemi vurgulayarak, bu süreçte özel sektörün rolünün belirleyici olduğunu, en kısa sürede sonuç almak için çalışmaların aynı ivme ile sürdürüleceğini ve eğer geniş bir sektör yelpazesine fırsat verilirse bundan ABD’li ve İsrailli firmaların da yarar sağlayacağı bildirildi.
       Ayrıca, Türk tarafı, NSB’lerin yerleri konusunda Türkiye’de çok alternatifin bulunduğunu, burada belirleyici faktörün faaliyet gösterecek olan sektörler olduğunu ve sektörlerin yapısına ve ihtiyaçlarına göre Türkiye’nin yer konusundaki kararının ABD tarafına bildirileceği belirtildi.
       Toplantı sonunda tarafların NSB’de yer alacak sektörler ve kurulacağı yerler konusundaki çalışmaları karşılıklı işbirliği içinde ve özel sektörle birlikte sürdürmeleri ve İsrail ile istişarelere hemen başlanılması hususlarında mutabakata varıldı. ABD tarafı da Türkiye’de NSB kurulmasına ilişkin yasal düzenlemeleri başlatacağını ifade etti.
       
DİĞER GÜNDEM MADDELERİ
       Açıklamaya göre, toplantının diğer gündem maddelerini oluşturan tarım, fikri mülkiyet hakları ve Türkiye’nin ABD’nin uyguladığı Genelleştirilmiş Preferanslar Sistemi (GPS) kolaylıklarından daha fazla yararlanması konularında olumlu gelişmeler kaydedildi.
       Tekstil ve konfeksiyon konusunda Türkiye’nin ABD’ye olan ihracatını artırabilmesi amacıyla Türk tarafının tezlerini ve yeni taleplerini içeren bir belgenin ABD tarafına iletilmesi kararlaştırıldı.
       Bu çerçevede, GPS sistemi içinde olmakla beraber Türkiye’nin rekabet limitlerini doldurduğu gerekçesiyle gümrük vergisi muafiyetlerinden faydalandırılmadığı bazı ürünlerde limitlerin kaldırılmasını teminen, müracaat etme talebine ABD tarafı olumlu yaklaştı.
       Ayrıca, Türk girişimcilerinin bu sistemden daha fazla yararlanabilmelerini sağlamak üzere bilgilendirilmelerini teminen bir uzmanın Mayıs ayında Türkiye’ye gelmesi teyid edildi. Söz konusu uzmanla beraber fikri mülkiyet hakları konusunda Türk kamu ve özel sektörü ile pazardaki rekabet durumunu değerlendirmek üzere, bir yetkili de Türkiye’ye gelecek.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları