Home page
Haber Menüsü


Konutta “uzun vadeli” kredi hazırlığı
Toplu Konut İdaresi, bankaların kendi kaynaklarından açacakları ipotekli konut kredilerini devir alabilecek ve bunlara dayalı menkul kıymet ihrac edebilecek.
Ankara
AA
18 Nisan— Toplu Konut İdaresi (TOKİ), bankaların kendi kaynaklarından kullandırdığı ipotekli konut kredilerini devir alabilecek ve bu kredilere dayalı olarak menkul kıymet ihrac edebilecek. TOKİ’nin kaynaklarının kullanım esas ve usulleri yeniden belirlendi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bakanlar Kurulu tarafından da kabul edilen TOKİ Kaynaklarının Kullanım Şekline İlişkin Yönetmelik, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
       Yetkililer, Toplu Konut Fonu’nun bu yıl başından itibaren kaldırılmasından sonra uygulama tüzüğünün de yürürlükten kaldırılmış olması nedeniyle hukuki boşluk oluştuğunu, bu nedenle TOKİ kaynaklarının kullanımına ilişkin yeni yönetmeliğin çıkarıldığını söylediler.
       Yönetmelikle, TOKİ’nin halen kullandırmakta olduğu kredilere ek olarak, geleneksel Türk mimarisini yaşatmak ve gecekondu bölgelerinin ıslahı ve iyileştirilmesi amacıyla hazırlanan projelerin finansmanı amacıyla da kredi kullanabilmesine olanak sağlandı. Ayrıca, uzun vadeli ipotekli konut kredisine geçilmesi için yasal altyapı oluşturuldu.
       
İPOTEKLİ KONUT KREDİSİNE HAZIRLIK
       Yönetmeliğe göre TOKİ, bankalarca kullandırılan ipotekli konut kredilerini devralabilecek, bu kredilere dayalı olarak menkul kıymet ihrac edebilecek. İdare’nin devralacağı ipotekli konut kredilerinin özellikleri de yönetmelikte belirlendi.
       Buna göre, devralınacak kredi miktarı, Sermaye Piyasası Kurulu’nca onaylanmış gayrimenkul ekspertiz şirketleri tarafından belirlenmiş olan ekspertiz değerinin yüzde 75’ini geçmeyecek. Devralınan kredi kullanıcısının aylık kredi geri ödemelerinin aylık net hanehalkı gelirine oranı, en fazla yüzde 50 olacak. Kredinin devralındığı tarih itibariyle vade bitimine en az 3 yıl, en fazla 10 yıl kalmış olacak.
        Devralınacak kredi, ait olduğu konut üzerinde birinci derecede ve birinci sırada ipotek kredisi tesisi ile teminat altına alınmış, vadesinden önce kapatılması ve ilgili bankaca belirlenen şartlarda ara ödeme yapılabilmeye uygun olacak.
       Söz konusu krediler, sabit veya değişken faizli, Türk Lirası cinsinden kullandırılmış, geri ödemeleri aylık dönemler halinde olacak.
       Devralınacak kredilerin, belediye sınırları içinde, en fazla 3 yıl içinde iskan ruhsatı almış, brüt inşaat alanı 150 metrekareyi geçmeyen konutlara açılması, konutun tapusunun kredi tarihinden en fazla bir ay önce alınmış ve konutun sigortalı olması gerekiyor.
       Yönetmelikte belirlenen şartları taşıyan ipotekli konut kredileri, TOKİ tarafından, ilan edilen dönemlerde devralınacak.
       Devralınacak krediler, banka tarafından konut alıcılarına kullandırıldıkları tarihlerdeki cari kredi faiz oranlarından bağımsız olarak, devralma tarihlerinde geçerli piyasa faiz oranları dikkate alınarak TOKİ tarafından belirlenen fiyatlardan alınacak. Devralınacak kredilerin aylık geri ödemeleri, banka tarafından tahsil edilecek.
       Geri ödemelerde meydana gelecek aksamalara karşı banka, TOKİ’ye geri ödeme garantisi verecek. Alacağın elde tutulma süresi ve devralma ile ilgili diğer şartlar, TOKİ ve banka arasında imzalanacak protokol ile belirlenecek.
       Devralınan kredilerin aranan şartları taşımadığının belirlenmesi halinde, kredinin faizli bakiyesi, banka tarafından 30 gün içinde geri ödenecek.
       TOKİ, devraldığı ipotekli konut kredilerinden oluşan alacak portföyü karşılığında menkul kıymet ihrac edecek. TOKİ, banka kaynaklarından kullanılan ipotekli konut kredilerinin devralınmasına ilişkin uygulama tebliğini de yakında yayımlayacak.
       
TOKİ’NİN DİĞER UYGULAMALARI
       Yönetmeliğe göre TOKİ, toplu konut yapımcılarına, belediye projelerine, kişilere konut kredisi, konut inşaat malzemesi ve yapı elemanı üretenlere yatırım ve işletme kredisi, turizm altyapı projelerine, afet bölgelerinde yapılacak konutlara, küçük sanayi sitelerine, köy konutlarına, gecekondu bölgelerinin ıslahı projelerine kredi açabilecek, konut kredisi faizlerine sübvansiyon verebilecek.
       İdare, Konut Yüksek Kurulu’nca tespit edilen alanlarda, konut yapımına uygun altyapılı arsa üretecek, idare mülkiyetinde alanlarda uygulama yapabilecek.
       Her mali yıl başından önce, yönetmelikte belirtilen kullanım alanlarına yapılacak harcamalar, TOKİ tarafından yıllık harcama programı ile belirlenecek.
       TOKİ’nin kaynak kullanımıyla ilgili alanlarda yeni uygulama tebliğleri çıkarılana kadar, konut kredileri, belediye projeleri, şehit ailelerine verilen kredi ve ferdi konut kredileri ile ilgili uygulamalar, mevcut mevzuata göre yapılacak.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları