Home page
Haber Menüsü


MKEK’de borç 180 trilyonu aştı
Kırıkkale fabrikasında 1997’deki patlamanın ardından finansman açığını kredilerle gideren Makina Kimya Endüstrisi’nde, borçlar 180.9 trilyon lirayı buldu. MKEK, sermaye azlığı nedeniyle büyük projelere de giremiyor.
Ankara
AA
14 Nisan— Kırıkkale tesislerinde 1997 yılında meydana gelen patlamalar neticesinde öz kaynaklarını yitirerek mali dengesi bozulunca banka kredilerine yönelen Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu’nun (MKEK), borçları 180.9 trilyon liraya ulaştı.

   
 
       
   
MSNBC News Aselsan, füze ikaz sistemleri yapacak
MSNBC News Aselsan 10.1 trilyon lira zarar etti
MSNBC News ABD'li savunma şirketleri ihalelerden sıkıntılı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Kurumun borçlarında en büyük kalemi 155.1 trilyon lira ile banka borçları ve 10.5 trilyon lira ile faiz borcu oluşturuyor. Geçen yıl sonu itibariyle 110 milyon dolar kredi devri gerçekleşen ve yıl içerisinde kullanılan kredilere karşılık 37 milyon dolar faiz ödeyen kuruluşun sermaye yetersizliği nedeniyle banka kredi ihtiyacı sürekli artıyor.
       Kuruluşun zararı, üretim hatlarını sipariş durumunu dikkate almadan sürekli hazır bulundurma zorunluluğuna karşılık TSK siparişlerinde görülen önemli ölçüdeki azalma nedeniyle de gittikçe büyüyor.
       Sermaye yetersizliği nedeniyle bazı projelerini gerçekleştirmekte zorlanan kurum bir yandan 50 trilyon lira olan sermayesini 200 trilyon liraya çıkarmak için girişimlerde bulunurken, diğer yandan projelerdeki öz sermaye katkısının da Savunma Fonu’ndan kredi olarak karşılanması yönünde çaba harcıyor.
       Bir yandan norm kadro çalışması çerçevesinde çalışan sayısını azaltarak, üretim yapılmadan ödenen işçilik ücretlerini azaltmaya çalışılırken, diğer yandan araştırma geliştirme faaliyetlerine ağırlık veren MKEK, kendi teknolojisini üreterek dışa bağımlılığı azaltmak, verimliliği artırmak, maliyetleri düşürmek ve yüksek kalite hedeflerine doğru ilerlemeye çalışıyor.
       
40.8 MİLYON DOLAR ÖZKAYNAK GEREKLİ
       MKEK’nin sözleşmesi imzalanan, küresel barut üretimi, 5,56 mm fişek üretimi, 25 mm mühimmat üretimi, ERYX tanksavar roket üretimi ve 122 mm topçu roketi üretimi projeler 5 proje için 40.8 milyon dolar özkaynağa ihtiyaç duyuyor.
       Ancak bu projelerdeki öz kaynak yükümlülüklerini yaşadığı finans darboğazı nedeniyle neredeyse imkansız hale gelen MKEK’nin bu projeler için de bankalardan kredi almaktan başka çaresi yok.
       Kurumun 81-203 mm mühimmat gövdesi üretim hattı modernizasyonu projesinde ise İcra Komitesi kararına rağmen Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) finansman desteği sağlayamadı. Söz konusu proje ile yaklaşık 60 milyon dolara malolacak modernizasyon ile eskimiş teknoloji nedeniyle 8 yıldır üretim yapılamayan tesisler devreye girebilecek.
       
MÜHİMMAT ÜRETİMİ PROJELERİ ARTACAK
       SSM’nın off-set yükümlülüğü kapsamında bu projenin yürütülmesine ilişkin teklifi, projenin hayata geçirilebilmesi açısından olumlu karşılanırken, KKK’nın projenin mühimmat tipleri ve kapsamında değişiklik çalışmaları devam ediyor.
       155 mm 52 kalibre silah sistemi üretim hattının kurulması projesi çerçevesinde bir adet prototip üretildi ve testlerden olumlu sonuç alındı. Söz konusu silah sistemi yurt dışından teknoloji alınarak Asçelsan A.Ş. tesislerinde, obüsün montajı ise Çansaş’da yapılacak. Yaklaşık 13 milyon dolara malolacak yatırımla 6 takım silah sistemi yurtiçinde üretilecek.
       
İSRAİLLİLERLE TOP ÜRETİMİ
       İsrail IMI firmasının lisansı ile de Kırıkkale tesislerinde 120 mm tank topu ve mühimmatı üretilecek.
       Kurumun yüzde 27 hissesi bulunan Tapasan ise mekanik, elektronik ve optik tapaların üretimi için Pakistan Tapa Fabrikası arasında işbirliği yapılması planlanıyor. Ar-ge çalışmaları çerçevesinde 40 mm göz yaşartıcı bomba, 81 mm havan göz yaşartıcı, 120 mm yivli-setli havan kargo mühimmatları ile 500 lb. bilyalı uçak bombası, 120 mm topçu roketi, 105 mm tank topuna 35 mm namlucuk adaptasyonu, elden fırlatmalı aydınlatma roketi ve ışık/duman kandilleri projeleri tamamlandı. Çeşitli ürünlerin araştırma geliştirme faaliyetleri ise devam ediyor.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları