Home page
Haber Menüsü


 
Nasrettin Hoca yenilendi
 
Besteci ve orkestra şefi Sabahattin Kalender’in eseri yeni haliyle 23 Nisan’da İzmir’de seslendirilecek.
 
AA
 
13 Nisan—  Hem metni hem de müziği üzerinde önemli değişiklikler yapılan eser, Nasreddin Hoca’nın yaşamını, fıkralarını günümüzün değerleri ile anlatıyor. Eseri, 16 yıl aradan sonra şeflik bagetini tekrar eline alacak olan besteci Sabahattin Kalender ile İZDOB Genel Müzik Direktörü Fahrettin Kerimov yönetecek.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İzmir Devlet Opera Balesi (İZDOB), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda, ünlü besteci Sabahattin Kalender’in “Nasrettin Hoca” operasının yeni versiyonunu sahneye koymaya hazırlanıyor. Bestecinin en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilen, ilk kez 12 Mayıs 1962 yılında Ankara’da oynanan ve metni Sabahattin Kalender’in eşi Gülümser Kalender tarafından yazılan opera, İzmir’de tümüyle yeniden düzenlenerek sahnelenecek. Hem metni hem de müziği üzerinde önemli değişiklikler yapılan eser, Nasreddin Hoca’nın yaşamını, fıkralarını günümüzün değerleri ile anlatıyor.
       Nasreddin Hoca’nın İzmir sahnelemesinde şefliği, eserin bestecisi Sabahattin Kalender ve İZDOB Genel Müzik Direktörü Fahrettin Kerimov üstleniyorlar. Böylece ünlü besteci, 16 yıl önce bıraktığı şeflik bageti ile yeniden sanatseverlerin karşısına çıkacak.
       Mehmet Ergüven’in rejisi ile sahnelenecek Nasreddin Hoca’nın dekor tasarımları Tayfun Çebi’ye, kostüm tasarımları Sevda Aksakoğlu’na ait. Koro şefliği görevini Caner Ruhselman üstlenirken, koreografiyi Neslihan Öztürk ve Suat Yeşiltepe, ışık tasarımcılığını da Müfit Özbek yapıyor. Eserde, Gökhan Koç, Haldun Özörten, Filiz Kıratlı, Seza Agun Taluğ, Alpaslan Mater, Tevfik Rodos, Sühan Arslan, Hüseyin Çanlıoğlu, Erdem Türkbay, Nihal Aytulun ve Aslı Güven, solist olarak görev alacaklar. Nasreddin Hoca, 23 Nisan 2002 Salı günü saat 20.30’daki prömiyerden sonra, bu sezon içinde 25 ve 30 Nisan, 4 ve 7 Mayıs 2002 tarihlerinde oynanacak.
       
“ACIYI NEŞEYE DÖNÜŞTÜREN BESTECİ”
       Sabahattin Kalender (83), bestelediği 4 opera, bir oratoryo, onlarca orkestra, oda müziği ve oda orkestrası, şan ve orkestra, şan ve piyano, solo çalgı ve koro eserleriyle tanınıyor ve eleştirmenlerce “Acıyı neşeye dönüştüren besteci” olarak nitelendiriliyor.
       Yugoslav göçmeni bir ailenin çocuğu olarak 1919’da İstanbul Eyüp Sultan’da doğan Sabahattin Kalender, babası Yüzbaşı Salih Bey’in Birinci Dünya Savaşı’nda şehit olması üzerine Kalender Yetimler Yurdu’na yerleştirildi, soyadı yasası çıktığında da kaldığı yurda bağlılığı nedeniyle Kalender soyadını aldı. 14 yaşında Kayseri Şehir Yatı okuluna gönderilen Kalender, orada Talas Amerikan Koleji’ndeki Amerikalı müzik öğretmenlerinin kurslarına katıldı, kimi zaman da okulun müzikli müsamerelerinde roller aldı.
       Daha sonra Ankara’ya gelerek bir döşemecinin yanında çalışmaya başlayan ve çalıştığı döşemeci Musiki Muallim Mektebi’nin koltuklarını onarma işini alınca ilk kez piyano ile tanıştı. İlgisi ve yeteneği fark edilince de 1939 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı’na girerek Ferit Alnar’ın öğrencisi oldu.
       Konservatuvar yıllarında o sıralarda Türkiye’de bulunan Dimitri Şostakoviç ve Paul Hindemith’in dikkatini çekti, onların görüş ve önerilerinden yararlandı. 1943 yılında kompozisyon, orkestra şefliği ve piyano bölümlerinden mezun olan Kalender, ilk bestesini 1944 yılında yaptı. 1948 yılında Devlet Yarışma Sınavı’nı kazanarak 4 yıl Paris Konservatuvarı’nda çağın öncülerinden Arthur Honneger ve Darius Milhaud gibi ünlü bestecilerle çalıştı.
       Yurda döndükten sonra Ankara Devlet Konservatuvarı’na piyano eşlikçisi ve orkestra yöneticisi olarak atanan sanatçı, 1955 yılında Ankara Operası’na orkestra şefi oldu. 1962’de Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin Müzik Direktörlüğü görevine getirilen Sabahattin Kalender, 1974 yılında da emekli olarak ailesiyle birlikte Hollanda’ya yerleşti.
       Türkiye ile bağını hiç koparmayan sanatçı, bestelerinde hiciv dolu, kolay anlaşılır, melodik bir müzik dili kullanıyor. Sabahattin Kalender’in bestelediği eserler de şöyle:
       Operalar: Deli Dumrul, Nasreddin Hoca, Karagöz ve Cem Sultan.
       Oratoryo: Ateş ve İnanç.
       Orkestra eserleri: İntermezzo, Konser Uvertürü, Boncuklar, Cıncıklar, Köy Oyaları, Kurtuluş Savaşı ve Saygın Hollandalı.
       Şan ve orkestra eseri: Şarkılar.
       Oda müziği: Oyun Havaları, Kentet, Kuvartet, Trio.
       Solo çalgı eserleri: Suit ve Türk Rapsodisi.
       Koro: “Atatürk’ün 100. Yıl Marşı”, “Başöğretmen Marşı.”
       Çocuklar için: “Yunus Emre Albümü.”
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları